Για την «Εθνική Συνεννόηση»

Τα πράγματα πλέον είναι πολύ καθαρά. Μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τουσκ και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τους δύο, έγινε φανερό ότι η χώρα μας είναι μέρος ενός ευρύτερου γεωστρατηγικού παιχνιδιού και της επιφυλάσσεται ο ρόλος του hot spot της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν πολύ σαφής όσο σαφής ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος με την υπόδειξή του προς τους πρόσφυγες να μην έρχονται στην Ελλάδα, γιατί έπαψε πλέον να είναι μια χώρα διέλευσης – πράγμα που σημαίνει ότι αφού τα σύνορα είναι κλειστά όσοι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα θα παραμείνουν και όσοι περνάνε με τις βάρκες από την Τουρκία επίσης δε θα προωθούνται σε άλλες χώρες. Ο δεύτερος αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, με το πρώτο μέρος της δήλωσής του ότι: «Η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» και παρά το δεύτερο μέρος της δήλωσής του: «Δεν θα επιτρέψουμε όμως να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών».

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τουσκ δεν ξέχασε να δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα, και πράγματι εγκρίθηκαν 700 εκ. ευρώ, που τα περισσότερα από αυτά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας για την τριετία 2016/18. Και αυτή η ενέργεια συντείνει στο γεγονός ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μας γι’ αυτό και τα κονδύλια δίνονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα, όμως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι η χώρα μας δε μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και την αναλογική αποδοχή της φιλοξενίας των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί μια τέτοια απόφαση υπήρξε αλλά δεν εφαρμόστηκε. Επομένως δεν υπάρχει κάποιος παράγοντας που άλλαξε, αντίθετα όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το προσφυγικό πρόβλημα έχουν επιδεινωθεί σε βάρος της χώρας μας, ώστε να της επιτρέπεται να ελπίζει σε κάποια αλλαγή της μέχρι σήμερα κατάστασης.

Ο Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφτεί στη συνέχεια την Τουρκία αλλά όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η στάση της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει σε τίποτα και ότι με βάση το προσφυγικό η Τουρκία παζαρεύει άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο όσο και να ξεφορτωθεί πιο πολλούς πρόσφυγες από τα εδάφη της.

Από αυτήν την άποψη είναι σημαντικό να αναφέρουμε την επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ στην Κύπρο, όπου ζήτησε παραχωρήσεις προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και το άνοιγμα των συζητήσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν μπλοκαριστεί, για να κάνει η Τουρκία παραχωρήσεις ως προς τις προσφυγικές ροές.

Με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός δεν ξέχασε να αναφερθεί και στο προσεχές ταξίδι του στην Τουρκία στο πλαίσιο της διαδικασίας της προετοιμασίας για τη συνεργασία των δύο χωρών. Κατά συνέπεια στο επίπεδο της στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει τίποτα, ενώ έχει καταρρεύσει η ελπίδα της οι πρόσφυγες να συγκρατηθούν στην Τουρκία και να υπάρξει καταγραφή και μετακίνησή τους απ’ ευθείας από την Τουρκία.

Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ δε σταμάτησε τις προσφυγικές ροές και από την άλλη δεν άλλαξε καμία από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Αιγαίο και τις γκρίζες ζώνες.

Ταυτόχρονα υπάρχει σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, όπου το «e-Βήμα» αποκαλύπτει μία βάση συμφωνίας με το ΔΝΤ, που περιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 2 δις. ευρώ. Πως τώρα από τα 9.4 δις. ευρώ, που υπολόγιζε το δημοσιονομικό έλλειμμα «έπεσε» στα 2 δις. ευρώ είναι ένα «μυστήριο», που μόνο μέσα στο πλαίσιο των παζαριών που γίνονται, και με την παρέμβαση των ΗΠΑ, μπορεί να εξηγηθεί.

Φαίνεται λοιπόν πως αναζητούνται διάφορες φόρμουλες μέσα από τις οποίες θα προωθηθούν οι περίφημες μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί το ΔΝΤ, η αξιολόγηση και η συζήτηση για το διακανονισμό του δημόσιου χρέους. Ήδη οι πολιτικοί παρατηρητές μιλάνε για ένα συμβιβασμό – ανταλλαγή με το προσφυγικό ζήτημα, κάτι που συζητιόταν εδώ και καιρό. Το πρώτο μέρος αυτού του συμβιβασμού το έχουμε δει σε σχέση με το προσφυγικό. Αναμένεται το δεύτερο, αν και πρέπει να πούμε ότι κάθε σύνδεση του προσφυγικού με ελαφρύνσεις ως προς τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο είναι επισφαλής με την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Άνγκελα Μέρκελ ότι τα δύο ζητήματα δε συνδέονται.

Από αυτήν την άποψη η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα, ως προς την εξεύρεση μιας ουσιαστικής λύσης, ως προς το προσφυγικό πρόβλημα και μάλλον θα έρθει να επικυρώσει τετελεσμένα γεγονότα και αποφάσεις. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της, παρόλο που θα προσέλθει στη συνάντηση, σ’ ένα παιχνίδι εντυπώσεων, που αποσκοπεί να φορτώσει στην κυβέρνηση το όποιο κόστος των πολιτικών εξελίξεων, που έχουν δρομολογηθεί.

Από τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι αυτές που καταγράψαμε θα πρέπει να πούμε ότι η παρουσία του Κόμματος σ’ αυτήν τη συνάντηση δεν έχει κανένα νόημα. Το ΚΚΕ καλείται να παίξει το ρόλο της κάλυψης των δρομολογημένων εξελίξεων, έστω και εάν διαφωνεί μ’ αυτές.

Μέχρι τώρα η «Νέα Σπορά» έχει αποφύγει να σχολιάσει τη θέση του Κόμματος για το προσφυγικό πρόβλημα, παρόλο που διαφωνεί μ’ αυτήν. Με την αρθρογραφία της, όμως, είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες της για την πορεία του προσφυγικού προβλήματος. Θα τοποθετηθεί, όμως, γι’ αυτό το ζήτημα με την ηρεμία που χρειάζεται για ένα τόσο δύσκολο και περίπλοκο θέμα.

Με τις εξελίξεις, όμως, που δρομολογήθηκαν θέλουμε να τοποθετηθούμε, τουλάχιστον, για την επικείμενη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να υποστηρίξουμε τη θέση ότι δεν είναι πολιτικά σκόπιμη και σωστή η παρουσία του Κόμματος στη συνάντηση αυτή. Άλλωστε και το ίδιο το Κόμμα την είχε αρχικά χαρακτηρίσει ως ανώφελη, γιατί οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές.

Το Κόμμα πρέπει να αποφύγει να δώσει την οποιαδήποτε πολιτική κάλυψη στη συνάντηση αυτή, το οποιοδήποτε άλλοθι για την περίφημη «εθνική συνεννόηση», γιατί οι αποφάσεις έχουν παρθεί, κινούνται στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών επιδιώξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν πρόκειται με την παρουσία του να επιδράσει σε καμία από τις δρομολογημένες εξελίξεις. Ακόμη και αυτό το βέτο για το οποίο έκανε λόγο η κυβέρνηση κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων.

COMMENTS