Δημοσιεύουμε τα αιτήματα του μπλόκου των Τεμπών, που καθοδηγείται από μεγαλοαγρότες της περιοχής, οι οποίοι, ταυτόχρονα είναι και γνωστά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είναι γνωστό, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο στελέχη του μπλόκου των Τεμπών εμφανίστηκαν στα αστικά ΜΜΕ και δήλωσαν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ότι έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων με τα αιτήματά τους. Παραπέρα δήλωσαν ότι την προσεχή εβδομάδα, και μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, χωρίς την απαίτηση της απόσυρσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, αλλά για να συζητήσουν επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που περιέχονται στο υπόμνημα, που έχουν ήδη αποστείλει. Εγκαταλείπουν μ’ αυτόν τον τρόπο, στην πράξη, το αίτημα της απόσυρσης παρ’ όλο που περιέχεται στις προτάσεις τους. Ταυτόχρονα ενημερώνουν άλλα αγροτικά μπλόκα με στόχο να αποσπάσουν τη συγκατάθεσή τους τόσο πάνω στα αιτήματα όσο και στην έναρξη του διαλόγου με τον πρωθυπουργό. Ασφαλώς η πρωτοβουλία του μπλόκου των Τεμπών σχετίζεται και με την πολιτική στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ταχτεί ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες, την ίδια στιγμή, που υποκριτικά ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το ασφαλιστικό για να «εκτονωθεί η κατάσταση». Η βαθύτερη ουσία αυτής της πρωτοβουλίας του μπλόκου των Τεμπών είναι ότι η αστική τάξη του χωριού διαχωρίζεται από τη μικρομεσαία αγροτιά και στρέφεται με τα αιτήματα που προβάλλει απροκάλυπτα ενάντιά της. Τίποτα το παράξενο στη στάση της. Συνταυτίζεται με τη βασική κυβερνητική επιδίωξη για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Τα αιτήματα του μπλόκου των Τεμπών
«Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρσή του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης. Απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία είμαστε μέλος δεν έχει προοπτική δεν έχει μέλλον όταν προσβλέπει μόνο σε φόρους, περικοπές και περιορισμούς.
Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας που αποσκοπούν σε έναν υγιή αγροτικό τομέα:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
- Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον ή τη δημιουργία δύο κατηγοριών 35% και 51% κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
- Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.
- Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
- Σύμπτυξη των επτά σημερινών κατηγοριών ασφάλισης σε πέντε για τους επαγγελματίες αγρότες και προτείνουμε να υπάρξει μια μικρή αύξηση στις υπάρχουσες εισφορές μας.
- Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες» Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
- Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
- Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ, 3.000,00 ευρώ ανά τέκνο και αφορολόγητες επιδοτήσεις. Οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός φορολογίας.
- Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 51% τουλάχιστον.
- Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» κάτω του 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων – στοιχείων και 0% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων.
- Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες τα πρώτα τρία χρόνια να έχουν χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης ώστε να μπορούν να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
- Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.
- Αναγνώριση προσωπικής εργασίας αγροτών και υπολογισμός με βάση τις ΜΑΕ κάτι το οποίο εφαρμόζεται και στον υπολογισμό των ευρωπαϊκών αγροτικών προγραμμάτων στήριξης.
- Κατάργηση των τεκμηρίων και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
- Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 36 άτοκες δόσεις όπως αντίστοιχα ισχύει και στα νοικοκυριά με το οικιακό τιμολόγιο.
- Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
- Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% στα γεωργικά εφόδια όπως αντίστοιχα ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
- Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
- Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
- Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να πατάξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει».
Ουσιαστικά με τα αιτήματα αυτά οι μεγαλοαγρότες επιδιώκουν να ρίξουν όλο το βάρος της φορολογίας και της ασφάλισης πάνω στους μικρομεσαίους αγρότες, πράγμα που θα τους οδηγήσει στο ξεκλήρισμά τους. Κύριος μοχλός στην κατεύθυνση αυτή είναι ο καθορισμός της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα του αγρότη. Μέσα από αυτόν τον καθορισμό θα γίνει και ο διαχωρισμός των αγροτών. Αλλά για να αντιληφθούμε ακριβώς το τι σημαίνουν οι προτάσεις του μπλόκου των Τεμπών για τη μικρομεσαία αγροτιά θα φέρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από το φορολογικό: Ας υποθέσουμε ότι ένας μεγαλοαγρότης έχει 400στρμ. χωράφι στη Θεσσαλία και τα καλλιεργεί με βαμβάκι. Από αυτήν την καλλιέργεια – σε πραγματικούς αριθμούς που αντιστοιχούν στην παραγωγή του, θα εισπράττει 60.000 χιλιάδες ευρώ από τις επιδοτήσεις (150 ευρώ ανά στρέμμα), οι οποίες είναι αφορολόγητες, και άλλες 60.000 χιλιάδες ευρώ από την πώληση του βαμβακιού. Αν τα συνολικά του έξοδα για την καλλιέργεια του βαμβακιού ανέρχονται σε 40.000 (συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης ενός εργάτη γης) το εναπομείναν ποσό που θα πρέπει να φορολογηθεί θα είναι 20.000. Το αίτημα για 12.000 χιλιάδες ευρώ κατ’ άτομο, οπότε στο ζευγάρι 24.000 ευρώ και 3.000 για κάθε παιδί, με μέσο όρο στην οικογένεια τα δύο παιδιά, που είναι ο συνηθισμένος δείκτης για την αγροτική οικογένεια, συναθροιζόμενα φτάνουν στα 30.000 χιλιάδες ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ο συγκεκριμένος μεγαλοαγρότης να μη φορολογείται καθόλου. Αυτά ισχύουν μέχρι σήμερα και τα ίδια ζητάει το μπλόκο των Τεμπών να ισχύσουν και για το μέλλον. Την ίδια στιγμή, όμως, για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα ισχύει η φορολογία από το πρώτο ευρώ, το 26% και τα τεκμήρια διαβίωσης. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επιβαρύνονται οι μικρομεσαίοι αγρότες για το ασφαλιστικό. Αλλά ακόμη και εάν ισχύσουν τα όσα προβλέπει η κυβέρνηση, από τα νούμερα που παραθέσαμε φαίνεται καθαρά ότι ένας μεγαλοαγρότης μπορεί να ανταποκριθεί στη φορολογία που επιβάλλεται, γιατί έχει τη φοροδοτική ικανότητα και του απομένει και ένα ιδιαιτέρως ικανοποιητικό και μεγάλο εισόδημα. Αντίθετα τα ίδια μέτρα οδηγούν στην καταστροφή τη μικρομεσαία αγροτιά, που έτσι κι αλλιώς θα ισχύσουν για τους μικρομεσαίους αγρότες. Είτε, δηλαδή, εφαρμοστούν τα μέτρα όπως τα θέλει η κυβέρνηση είτε εφαρμοστούν όπως τα θέλει το μπλόκο των Τεμπών το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί ο πολιτικός διαχωρισμός ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες και την αστική τάξη του χωριού, να αποκαλυφθούν πλατιά οι πραγματικοί στόχοι των προτάσεών της, να ενημερωθούν όλοι οι μικροαγρότες για τη στάση του μπλόκου των Τεμπών και να κλιμακώσουν την πάλη τους με την απαίτηση να αποσύρει η κυβέρνηση και το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Στην κατεύθυνση αυτή η εργατική τάξη, ταυτόχρονα, πρέπει να αναπτύξει τη δική της δράση και να εκφράσει την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στη μικρομεσαία αγροτιά.
COMMENTS