Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών

Μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί της χώρας και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν «η ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ».

Το μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι του δημοσίου στην κυβέρνηση είναι πολύ καθαρό. Έχει σαφώς αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Αντιπαλεύει τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και των αφεντικών της.

Οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για το γενικό λύκειο, το σχολείο της αγοράς, των απολύσεων και της υποβάθμισης και απαιτούν ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που προφανώς από το ίδιο του το περιεχόμενο θα είναι και δωδεκάχρονο.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, κατά 90%, στην απεργία έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων υπάρχουν. Είναι ζωντανές. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία συνολικά για το εργατικό κίνημα.

Δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στο δημόσιο μπορούν να πυροδοτήσουν ευρύτερες και γενικότερες κινητοποιήσεις, ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Να αναπτυχθούν μεγάλοι αγώνες.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών, δημοκρατικά συγκροτημένο, με αποφάσεις που παίρνονται από τις γενικές τους συνελεύσεις σε όλη τη χώρα, αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν ευαίσθητο και γενικότερο κρίκο που το φέρνει  σε άμεση επαφή με όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τη νεολαία.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο σημερινό σχολείο είναι προβλήματα καθημερινά, που εισβάλλουν, λόγω της μεγάλης οξύτητάς τους, σε κάθε εργατικό σπίτι και απασχολούν όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Συσπειρώνουν και ενοποιούν τους εργαζόμενους, γιατί αναγκαστικά παραπέμπουν στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης.

Το πρώτο, κατά τη γνώμη μας, καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να κλιμακωθούν οι αγώνες των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στο δημόσιο, της ιδιωτικής εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων κτλ, σε ενωτικές κινητοποιήσεις «από τα κάτω» με επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – όπως είναι οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι μισθοί κτλ – και το ζήτημα της παιδείας, στην κατεύθυνση της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Μην ξεχνάμε ότι η τρόικα δεν έστειλε e-mail  μόνο προς την κυβέρνηση για την ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, όπου απαιτούσε το κλείσιμο των παραγωγικών αυτών δημόσιων επιχειρήσεων. Έστειλε ένα αντίστοιχο και στο Υπουργείο Παιδείας, όπου απαιτούσε την απελευθέρωση των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι διαθεσιμότητες είναι προϊόν της μνημονιακής πολιτικής.

«Τα επί μέρους» ενοποιούνται εκ των πραγμάτων και επικεντρώνονται στην κατεύθυνση ενός κεντρικού αιτήματος. Στην ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Δημιουργείται το έδαφος να εκφραστούν οι απόψεις και για το «μετά» της ανατροπής και το γεγονός αυτό στερεί τη δυνατότητα σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να «πλατσουρίζουν», χωρίς κόστος, με γενικότητες και αοριστολογίες μέσα στο μαζικό κίνημα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαιτηθεί και από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν γενικότερες πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την παιδεία, γιατί, πάνω απ’ όλα, η υπόθεση της παιδείας είναι από τα βασικά λαϊκά προβλήματα που αφορά κυρίαρχα τους εργαζόμενους. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα.

Και πρέπει να γίνει τώρα, γιατί οι αγώνες των εκπαιδευτικών πρέπει να στηριχτούν. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι του δημοσίου, πρέπει να προβλέψουν ένα «γεμάτο πρόγραμμα» με εκδηλώσεις στα ίδια τους τα σχολεία με τους γονείς και τους μαθητές, με ενημερώσεις, με εξορμήσεις στις συνοικίες, στα εργοστάσια, στους δρόμους.

Στην κατεύθυνση αυτή το Κόμμα μας και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρέπει να πρωτοπορήσει. Να δώσει το παράδειγμα της συσπείρωσης και της ενότητας των εργαζομένων με τα σωστά αιτήματα, με τις αντίστοιχες μορφές πάλης, που θα κλιμακώνουν, να μπει μπροστά στους αγώνες. 

  

 

COMMENTS