Ο ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήγε στη Γερμανία. Κομιστής της υποτέλειας, επισκέφθηκε τη Μέρκελ για να της εξηγήσει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο η χώρα μας θα βγει από την οικονομική κρίση!
Εκτός από την ανάλυση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε και τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης, την απουσία οικονομικής πολιτικής που θα φέρει ανάπτυξη, παραπέρα της εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει κυβέρνηση για να μην υπάρξει …τέταρτο μνημόνιο!
Δεν ξέχασε να της αναφέρει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών είναι υπερβολικές και ότι ο ίδιος, μόλις αναλάβει την εξουσία, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στις περίφημες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η οικονομία για να προσελκύσει επενδύσεις!
Σε ποιον τα έλεγε αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Στο πρώτο αφεντικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Άνγκελα Μέρκελ, που επιβάλλει τα προγράμματα στην Ελλάδα, που έχει τις …υπερβολικές απαιτήσεις από τη χώρα μας, που φτωχοποίησε τους εργαζόμενους, που άκουγε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της μιλάει για τη …φτώχια που επικρατεί στην Ελλάδα, για τη μεγάλη υπομονή που δείχνει ο Ελληνικός λαός, για την αλληλεγγύη που επέδειξε για τους πρόσφυγες!
Της είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και ότι κάθε καθυστέρηση στην αξιολόγηση εντείνει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Δε γνωρίζουμε πως αντιμετώπισε η Άνγκελα Μέρκελ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε πως αισθανόταν την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης της μίλαγε για τη φτώχια που επικρατεί στη χώρα μας.
Φανταζόμαστε, όμως, ότι θα βρήκε δυο λόγια να του πει για το θαυμασμό που νιώθει για τον Ελληνικό λαό, για την κατανόηση που δείχνει από την πλευρά της για τις δύσκολες ώρες που περνάει και για τα πολλά βάρη που τον φορτώνει!
Δε γνωρίζουμε, επίσης, εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της μίλησε με τον ίδιο τρόπο που απευθύνεται στον Ελληνικό λαό, που ζητάει τη μείωση των φόρων, την ώρα που για να κλείσει η αξιολόγηση η Μέρκελ ζητάει τη μείωση του …αφορολόγητου, δηλαδή την αύξηση των φόρων!
Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως πήγε να συναντήσει τη Μέρκελ για να αποσπάσει την εύνοιά της προκειμένου να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, γι’ αυτό το λόγο και της ανέλυσε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κυβερνητικό πρόγραμμα που ενσωματώνει τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές, μεταξύ των οποίων είναι και η …Γερμανία!
Το γεγονός αυτό βέβαια αναδεικνύει το μόνιμο χαρακτηριστικό της χώρας μας ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις ελέγχονται από τους δανειστές και ειδικά από τους πιο ισχυρούς. Και απ’ ό,τι φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να εξασφάλισε, σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, τη συγκατάθεση της Μέρκελ για εκλογές, που θα έφερναν πιθανώς τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμος ακόμη.
Ο άλλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί, έρχεται στην Αθήνα για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, να του απονείμει το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το …φιλελληνισμό του, αλλά και να συζητήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης κομίζοντας συγκεκριμένη πρόταση, που δεν είναι άλλη από τα νέα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα, προκειμένου να υπάρξει η «νέα συμφωνία», δηλαδή, ουσιαστικά, ένα νέο μνημόνιο.
Για την επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί η κυβέρνηση αλλά και ορισμένα αστικά ΜΜΕ φρόντισαν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα ευφορίας με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που αυτές οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι οι θυσίες των εργαζομένων που προκύπτουν από την εφαρμογή του Γ’ μνημονίου. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από την τεχνητή ευφορία της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να αξιοποιήσει τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψωσε τους τόνους ενάντια στο Σόιμπλε, προκειμένου να δημιουργήσει το έδαφος για να πέσουν τα μέτρα που θα πάρει στα …μαλακά. Γιατί μπορεί ο Μοσκοβισί να δήλωσε, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξωθηθεί σε έξοδο από το ευρώ, ότι έχει προχωρήσει και έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, μόνο που υπάρχει και ένα αλλά…
Αυτό το «αλλά» του Μοσκοβισί είναι ότι όρος για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι να παρθούν νέα μέτρα. Και εδώ γίνεται το αλισβερίσι με τους «θεσμούς», για να επανέλθουν στη χώρα μας, και γι’ αυτό το λόγο έρχεται και ο Μοσκοβισί. Για να καταλήξει σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα.
Στην κατεύθυνση αυτή συζητούνται διάφορες εκδοχές για το ύψος των νέων μέτρων και για τον τρόπο που θα νομοθετηθούν. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα παρθούν οικονομικά μέτρα, άλλωστε ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκε να δεσμευτεί για το εάν δε θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου και παρέπεμψε το θέμα στο …συνολικό πακέτο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το συνολικό πακέτο υποστηρίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα δε θα είναι αρνητικό για τους εργαζόμενους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: αφού δε θα είναι αρνητικό το οικονομικό ισοζύγιο, γιατί χρειάζονται τα νέα μέτρα και γιατί οι δανειστές επιμένουν σ’ αυτά;
Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Θα υπάρξουν νέα μέτρα, που μπορεί να μην είναι το αρχικό πακέτο των 4.6 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι ένα σημαντικό ποσό (το κατώτερο ύψος των νέων μέτρων που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα είναι περίπου 3 δισ. ευρώ), που θα επιβαρύνει και πάλι τους εργαζόμενους, για να φορτωθούν το κόστος μιας αμφίβολης οικονομικής ανάκαμψης με την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Και λέμε αμφίβολης οικονομικής ανάκαμψης, γιατί ακόμη και αστοί οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι τα οικονομικά δεδομένα για μια έξοδο της οικονομίας από την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν, μια και δεν έχει αλλάξει τίποτε ουσιαστικό στις οικονομικές συνθήκες της χώρας μας, παρά τις θυσίες των εργαζομένων.
COMMENTS