Τρίτη 14 του Φλεβάρη: Η ημέρα της αγροτιάς

Την Τρίτη 14 του Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τα μικρομεσαία στρώματα θα υποδεχτούν και θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πλατεία Βάθης. Θα δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους και την αγωνιστική τους συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών. Ταυτόχρονα θα κάνουν ένα βήμα στη σφυρηλάτηση της κοινωνικής συμμαχίας, της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, στην ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής, δημοκρατικής πάλης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής των μπλόκων. Ο υπουργός αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αντίθετα, υπερασπίστηκε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που ευθύνεται για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την κατάντια της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που η ακολουθούμενη πολιτική ευνοεί τη συγκέντρωση της γης και την αστική τάξη του χωριού, είναι κομμένη και ραμμένη στο πλαίσιο ενός ανισότιμου καταμερισμού σε βάρος της χώρας μας.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι άμεσης ανάγκης για την επιβίωσή τους. Παραθέτουμε το πλαίσιο των αιτημάτων:

Το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την Ασφάλιση – Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας. Να μην επιβληθεί περικοπή κατά 60% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων του ΟΓΑ συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή τους σύνταξη.

Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών για τον ΕΝΦΙΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις πιστοποιήσεις ψεκαστικών κ.ά. Να μην επιβληθεί πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης και ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα. Να μην ισχύσει το νέο χαράτσι για την υποβολή αντίρρησης που καλούνται να κάνουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όταν, με βάση τους δασικούς χάρτες που υλοποιεί η κυβέρνηση, χωράφια ή βοσκοτόπια τους εμφανίζονται σαν δασικές εκτάσεις. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά).

Για τις οφειλές στον ΟΓΑ: Να αποσυρθεί αμέσως η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ. Καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΓΑ. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρεών, διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού αγροτικού εισοδήματος.

Για τα αγροτικά χρέη: Ακατάσχετο ετήσιο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτών. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Για την κτηνοτροφία: Να μην ισχύσουν οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για να αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές. Κατάργηση της φορολογίας στο κρασί, απόσυρση των σχεδίων για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Άρση του αποκλεισμού από τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις όσων καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ’ επάγγελμα» αγρότες.

Για τα οφειλόμενα – Ατοκα δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιδοτήσεις, επιστροφές, αποζημιώσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κ.ά., καθώς και από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους. Το κράτος να εγγυηθεί για την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για αποζημιώσεις – ΕΛΓΑ: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος από τις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το κεφάλαιο από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από το εμπάργκο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις («πακέτο Χατζηγάκη») που κέρδισαν οι αγρότες με σκληρούς αγώνες το 2008 – 2009, όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε με σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως διαπιστώνουμε από την παράθεση των παραπάνω αιτημάτων οι μικρομεσαίοι αγρότες περιορίζουν τα αιτήματά τους σε φορολογικές ελαφρύνσεις, στην ασφάλιση και τις συντάξεις, στο κόστος παραγωγής, στις οφειλές τους προς τον ΟΓΑ, στη διευθέτηση των αγροτικών χρεών, για τα δάνεια, τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τις επιδοτήσεις, που με βάση τη νέα ΚΑΠ καταργούνται, για τις τιμές των προϊόντων τους, την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τους αγρότες κ.α.

Παρόλα αυτά όσα αιτήματα κατέθεσαν οι αγρότες σκόνταψαν πάνω στην ΚΑΠ, που η κυβέρνηση απαρέγκλιτα ακολουθεί. Με λίγα λόγια ακόμη και με αιτήματα που απέχουν πολύ από το να τα χαρακτηρίσεις αντικαπιταλιστικά – αντιμονοπωλιακά οι αγρότες συνάντησαν την κυβερνητική αδιαλλαξία και την άρνηση.

Εκ των πραγμάτων είναι αναγκαίο οι μικρομεσαίοι αγρότες να συσπειρώσουν όλη τη μικρομεσαία αγροτιά και να εντείνουν τους αγώνες με περαιτέρω κλιμάκωση. Να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ο αγώνας τους δεν πρόκειται να είναι ένα μονόπρακτο έργο. Πρέπει να πληθύνουν τα μπλόκα και να οργανωθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες στους Συλλόγους τους και τις Ομοσπονδίες τους, να ανοίξουν μέτωπο με τους μεγαλοαγρότες και τους διασπαστές των αγώνων τους, να εξασφαλίσουν την αλληλεγγύη και τον κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους της πόλης.

Είναι ανάγκη, όμως, να δουν κατάματα και μια άλλη πραγματικότητα, που κατά τη γνώμη μας σε σημαντικό βαθμό την έχουν συνειδητοποιήσει και είναι σε θέση να αρχίζουν να την εκφράζουν στις κινητοποιήσεις τους – και με τα ανάλογα συνθήματα. Ότι το βασικό εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων τους, αυτών των άμεσων και καυτών προβλημάτων τους, δεν είναι μόνο η παρούσα κυβέρνηση. Ούτε αυτά επρόκειτο να επιλυθούν από μια άλλη κυβέρνηση, όπως της Νέας Δημοκρατίας, μια και αυτή ζητάει συνεχώς εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βασικός παράγοντας, στο όνομα του οποίου εφαρμόζουν τις αντιαγροτικές τους πολιτικές οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις (και οι επόμενες) είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΚΑΠ είναι μια σχεδιασμένη αγροτική πολιτική από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική είναι ανάγκη να υπάρξει για τη χώρα μας μια άλλη αγροτική πολιτική, μια άλλη πρόταση, που θα προκύψει από τη μικρομεσαία αγροτιά και θα στηρίζεται από την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης.

Το πρώτο αίτημα αυτής της πρότασης δε μπορεί παρά εκ των πραγμάτων να είναι η έξοδος από την ΚΑΠ, που σημαίνει έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ένα αντιιμπεριαλιστικό αίτημα γύρω από το οποίο πρέπει να συσπειρωθεί η μικρομεσαία αγροτιά, η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι της πόλης στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας και της διεκδίκησης της εξουσίας από τις συγκεκριμένες κοινωνικές δυνάμεις. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη πρόταση για το αγροτικό μας πρόβλημα.

Εάν η μικρομεσαία αγροτιά δεν εντάξει τα αιτήματά της στο ευρύτερο πλαίσιο της αποδέσμευσης από την ΚΑΠ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο μια προγραμματικής πρότασης που θα αφορά το αγροτικό μας ζήτημα και το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας με την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αγώνες αυτοί να φτάσουν σε αδιέξοδο, και όχι μόνο αυτό, να τους αξιοποιούν πολιτικές δυνάμεις απλώς και μόνο για να πετύχουν την εναλλαγή των κυβερνήσεων στην εξουσία, χωρίς να αλλάζει η αγροτική πολιτική και η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

COMMENTS