Η «Νέα Σπορά» δημοσιεύει την ομιλία του Προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Από κάθε άποψη είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία, «από πρώτο χέρι», μας δίνει την αντίληψη της ηγεσίας της Κίνας, από τα πιο υπεύθυνα χείλη, για την οικονομική πολιτική της συμπεριλαμβανομένης και της αντίληψής της για την παγκοσμιοποίηση. Στη χώρα μας διαφορετικοί φορείς και ΜΜΕ σχολίασαν αυτήν την ομιλία τονίζοντας πλευρές αυτής της ομιλίας. Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας η «Νέα Σπορά» προχώρησε στη μετάφραση ολόκληρης της ομιλίας για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πολιτική της Κίνας σε μια στιγμή που έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση γύρω από την παγκοσμιοποίηση. Υπενθυμίζουμε, όπως σε όλες τις αναρτήσεις, που δεν ανήκουν στην «Νέα Σπορά», ότι η δημοσίευση δε σημαίνει και υιοθέτησή της.
Είμαι ευτυχής που έρχομαι στο όμορφο Νταβός. Αν και μία μικρή πόλη στις Άλπεις, το Νταβός είναι ένα σημαντικό παράθυρο για να δει κανείς τον παλμό της παγκόσμιας οικονομίας. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ για να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις οι οποίες διευρύνουν την οπτική τους. Αυτό κάνει την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ένα αποδοτικό γεγονός ανταλλαγής ιδεών, που θα αποκαλούσα «Τα οικονομικά του Schwab».
«Ήταν η καλύτερη εποχή, ήταν η χειρότερη εποχή». Αυτές ήταν οι λέξεις, που χρησιμοποίησε ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς, για να περιγράψει τον κόσμο μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Σήμερα, ζούμε και πάλι σε ένα κόσμο αντιφάσεων. Από τη μία, με τον αυξανόμενο υλικό πλούτο και την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει αναπτυχθεί όσο ποτέ άλλοτε. Από την άλλη, συχνές τοπικές συγκρούσεις, παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και οι πρόσφυγες, καθώς και η φτώχεια, η ανεργία και το αυξανόμενο χάσμα στα εισοδήματα, έχουν όλα προστεθεί στις αβεβαιότητες του κόσμου.
Πολλοί αισθάνονται αμηχανία και αναρωτιόνται: Τι έχει πάει στραβά με τον κόσμο;
Για να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση, πρέπει πρώτα να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος: Κάποιοι κατηγορούν την παγκοσμιοποίηση για το χάος στον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση αντιμετωπιζόταν κάποτε σαν το θησαυρό του Αλί Μπαμπά στις Χίλιες και Μία Νύχτες, αλλά πλέον έχει γίνει το Κουτί της Πανδώρας στα μάτια των πολλών. Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε μία έντονη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση.
Σήμερα, θέλω να αντιμετωπίσω την παγκόσμια οικονομία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.
Το σημείο που θέλω να θίξω είναι ότι πολλά από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο δεν προξενούνται από την παγκοσμιοποίηση. Για παράδειγμα, οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ένα παγκόσμιο ζήτημα. Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί, και αρκετά μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν φουρτουνιασμένες θάλασσες.
Αυτό είναι πράγματι συγκλονιστικό. Είναι ο πόλεμος, οι συγκρούσεις και οι περιφερειακές αναταραχές που δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα και η λύση του βρίσκεται στην ειρήνευση, στην προώθηση της συμφιλίωσης και στην επαναφορά της σταθερότητας. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Δεν είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά περισσότερο, είναι οι συνέπειες του υπερβολικού κυνηγητού του κέρδους από το κεφάλαιο και της παταγώδους αποτυχίας των δημοσιονομικών κανονισμών. Να κατηγορείται απλώς η παγκοσμιοποίηση για τα παγκόσμια προβλήματα είναι ανακόλουθο με την πραγματικότητα και δε θα βοηθήσει στην επίλυσή τους.
Από ιστορικής άποψης, η παγκοσμιοποίηση προέκυψε από την αύξηση της κοινωνικής παραγωγικότητας και είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, όχι κάτι που δημιούργησαν ορισμένα άτομα ή χώρες. Η παγκοσμιοποίηση ενίσχυσε την παγκόσμια ανάπτυξη και διευκόλυνε την κίνηση των εμπορευμάτων και του κεφαλαίου, την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού και τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
Πρέπει όμως επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πίεση, είναι δύσκολο να μεγαλώσει η πίτα. Μπορεί μάλιστα ακόμα και να συρρικνωθεί, κάτι που ανακλά αρνητικά στις σχέσεις ανάμεσα στον πλούτο και τη διανομή του, ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την ισότητα. Και οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες ένοιωσαν τις συνέπειές της. Οι φωνές ενάντια στην παγκοσμιοποίηση βάζουν εμπόδια στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Όπως αναφέρει ο στίχος ενός παλιού Κινέζικου ποιήματος, «τα σταφύλια κρέμονται σε πικρά αμπέλια, οι χουρμάδες φυτρώνουν στα αγκάθια». Από μία φιλοσοφική άποψη, τίποτα δεν είναι τέλειο στον κόσμο. Κάποιος θα αποτύγχανε να δει όλη την εικόνα αν ισχυριστεί ότι κάτι είναι τέλειο λόγω των πλεονεκτημάτων του ή αν θεωρούσε κάτι άχρηστο λόγω των ελαττωμάτων του. Είναι αλήθεια ότι η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία για να την ξεγράψουμε. Αντίθετα, θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να οδηγήσουμε την παγκοσμιοποίηση, να αμβλύνουμε τον αρνητικό της αντίκτυπο και να προσφέρουμε τα πλεονεκτήματά της σε όλες τις χώρες και όλα τα έθνη.
Υπήρχε μία εποχή που και η Κίνα είχε τις αμφιβολίες της για την παγκοσμιοποίηση και δεν ήταν βέβαιη αν θα έπρεπε να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Όμως έφτασε στο συμπέρασμα ότι η ενοποίηση με την παγκόσμια οικονομία είναι μία ιστορική τάση. Για να αναπτύξει την οικονομία της η Κίνα πρέπει να έχει το κουράγιο να κολυμπήσει στον αχανή ωκεανό της παγκόσμιας αγοράς. Αν κανείς φοβάται διαρκώς να αντιμετωπίσει την καταιγίδα και να εξερευνήσει το νέο κόσμο, αργά ή γρήγορα θα πνιγεί στον ωκεανό.
Επομένως, η Κίνα έκανε το γενναίο βήμα να αγκαλιάσει την παγκόσμια αγορά. Πήραμε το μερίδιο που μας αναλογούσε στο νερό που κατάπιαμε στις δίνες και στα κύματα, αλλά μάθαμε να κολυμπάμε σε αυτή τη διαδικασία. Αποδείχθηκε μία σωστή στρατηγική κίνηση.
Είτε αρέσει είτε όχι, η παγκόσμια οικονομία είναι ο μεγάλος ωκεανός από τον οποίο δε μπορείς να ξεφύγεις. Κάθε απόπειρα να διακοπεί η ροή του κεφαλαίου, των τεχνολογιών, των προϊόντων, των βιομηχανιών και των ανθρώπων ανάμεσα στις οικονομίες, και να οδηγηθεί το νερό του ωκεανού πίσω στις απομονωμένες λίμνες και τα ρυάκια, είναι απλώς αδύνατη. Πράγματι, ρέει αντίθετα με την ιστορική τάση.
Η ιστορία της ανθρωπότητας μας λέει ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι η άρνηση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και το να μην ξέρουμε τι να κάνουμε για αυτά. Μπροστά στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, το σωστό είναι να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία, να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι τις προκλήσεις και να χαράξουμε τη σωστή πορεία για την παγκοσμιοποίηση.
Στη συνάντηση των ηγετών του APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation – Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) στα τέλη του 2016, μίλησα για την ανάγκη η παγκοσμιοποίηση να αναζωογοννηθεί, να γίνει πιο περιεκτική και βιώσιμη. Πρέπει να δράσουμε προληπτικά και να διαχειριστούμε την παγκοσμιοποίηση κατά περίπτωση ώστε να απελευθερώσουμε τη θετική της επίδραση και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη διαδικασία της.
Πρέπει να ακολουθήσουμε τη γενική τάση, να προχωρήσουμε από τις αντίστοιχες εθνικές συνθήκες μας και να οδηγηθούμε στο σωστό δρόμο της ενοποίησης στην παγκοσμιοποίηση με το σωστό ρυθμό. Πρέπει να επιτύχουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την ισότητα και να εξασφαλίσουμε πως διαφορετικές χώρες, διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, μοιράζονται τα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης. Οι λαοί όλων των χωρών δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς και αυτό αποτελεί για εμάς την ελάχιστη ευθύνη ως ηγετών της εποχής μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Φίλοι,
Σήμερα, το πιο πιεστικό καθήκον μπροστά μας είναι να οδηγήσουμε την παγκόσμια οικονομία έξω από τα προβλήματά της . Η παγκόσμια οικονομία έχει παραμείνει υποτονική για αρκετό καιρό. Το χάσμα ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους και ανάμεσα στο Νότο και το Βορρά διευρύνεται. Η αιτία είναι ότι δεν έχουν προσδιοριστεί αποτελεσματικά τα τρία κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής σφαίρας.
Πρώτον, η έλλειψη ισχυρών κινητήριων δυνάμεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθιστούν δύσκολη τη διατήρηση της σταθερής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι τώρα στο βραδύτερο ρυθμό της τα τελευταία επτά χρόνια. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου ήταν χαμηλότερη από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές τόνωσής της είναι αναποτελεσματικές. Οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές μόλις αρχίζουν να ξεδιπλώνονται. Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μία περίοδο μετάβασης σε νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και ο ρόλος των παραδοσιακών δυνάμεων έχει αποδυναμωθεί. Παρά την εμφάνιση των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τρισδιάστατη εκτύπωση, έχουν να εμφανιστούν νέες πηγές ανάπτυξης. Ένας νέος δρόμος για την παγκόσμια οικονομία παραμένει ακόμα απατηλός.
Δεύτερον, η ανεπαρκής παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα μου είπε ότι οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες ήδη συνεισφέρουν κατά 80% στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Το παγκόσμιο οικονομικό πεδίο έχει αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν έχει αγκαλιάσει αυτές τις νέες αλλαγές και είναι συνεπώς ανεπαρκές με όρους αντιπροσώπευσης και ένταξής του. Το παγκόσμιο βιομηχανικό τοπίο αλλάζει και νέες βιομηχανικές αλυσίδες, αλυσίδες αξίας και εφοδιαστικές αλυσίδες σχηματίζονται. Εν τούτοις, οι κανόνες του εμπορίου και των επενδύσεων δεν συμβαδίζουν με αυτές τις εξελίξεις και έχουν ως αποτέλεσμα οξυμένα προβλήματα όπως οι κλειστοί μηχανισμοί και ο κατακερματισμός των κανόνων.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά πρέπει να είναι ανθεκτικότερη στους κινδύνους, αλλά οι μηχανισμοί της παγκοσμιοποίησης αποτυγχάνουν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις κι επομένως αδυνατούν να επιλύσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα όπως η συχνή διεθνής χρηματοπιστωτική αστάθεια και η συσσώρευση των χρηματοπιστωτικών φουσκών.
Τρίτο, η άνιση παγκόσμια ανάπτυξη εμποδίζει την πραγματοποίηση της προσδοκίας των ανθρώπων για καλύτερη ζωή. Ο Δρ. Schwab παρατήρησε στο βιβλίο του «Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση ότι αυτός ο γύρος της βιομηχανικής επανάστασης θα δημιουργήσει διευρυμένες και βαθιές επιπτώσεις όπως η αύξηση της ανισότητας, ιδιαίτερα το βάθεμα του χάσματος ανάμεσα στην απόδοση στα κέρδη του κεφαλαίου και στην απόδοση στους μισθούς. Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει περισσότερο πλούτο από ό,τι το υπόλοιπο 99%. Η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος και η ανισότητα στην ανάπτυξη είναι ανησυχητικές. Πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο διαβιούν ακόμα σε συνθήκες εξαθλίωσης. Για πολλές οικογένειες, το να έχουν θέρμανση, αρκετό φαγητό και σταθερή δουλειά είναι ακόμα ένα μακρινό όνειρο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Είναι επίσης αυτό που βρίσκεται πίσω από τις κοινωνικές αναταραχές σε ορισμένες χώρες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν προβλήματα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τη διακυβέρνηση και τα αναπτυξιακά μοντέλα και πρέπει να επιλυθούν. Ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν είπε κάποτε «Ο πραγματικός μας εχθρός δεν είναι η γειτονική χώρα, είναι η πείνα, η φτώχεια, η άγνοια, η προκατάληψη και η δεισιδαιμονία». Πρέπει να έχουμε το όραμα να αναλύσουμε αυτά τα προβλήματα, ακόμα πιο σημαντικό, πρέπει να έχουμε το κουράγιο να αναλάβουμε δράση για να τα αντιμετωπίσουμε.
Καταρχάς, πρέπει να αναπτύξουμε ένα δυναμικό, καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης. Το θεμελιώδες ζήτημα που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία είναι η έλλειψη μίας κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη. Η καινοτομία είναι η κύρια καθοδηγητική δύναμη για την ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ξεδιπλώνεται με εκθετικό, παρά με γραμμικό ρυθμό. Είναι ανάγκη να επιδιώκουμε ακατάπαυστα την καινοτομία. Μόνο με το θάρρος να καινοτομούμε και να μεταρρυθμίζουμε μπορούμε να ξεπερνάμε ό,τι εμποδίζει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Έχοντας αυτά υπόψη, οι ηγέτες του G-20 έφτασαν σε μία σημαντική συναίνεση στη Σύνοδο κορυφής του Hangzhou η οποία θεωρεί την καινοτομία ως τη βασική κινητήρια δύναμη και θα ενθαρρύνει νέες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και για επιμέρους χώρες και για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα φιλοσοφία ανάπτυξης και ξεπεράσουμε τις συζητήσεις για το αν θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη δημοσιονομική τόνωση ή μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση. Πρέπει να υιοθετήσουμε μία πολύπλευρη προσέγγιση για την αντιμετώπιση και των συμπτωμάτων και των βασικών προβλημάτων. Πρέπει να υιοθετήσουμε νέα πολιτικά εργαλεία και να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε χώρο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της δυναμικής της. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο νέο γύρο της βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιακής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της γήρανσης του πληθυσμού. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της πληροφορικής και του αυτοματισμού στις θέσεις εργασίας. Όταν καλλιεργούμε νέες βιομηχανίες και νέες μορφές επιχειρηματικών μοντέλων, θα πρέπει να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στους λαούς μας.
Δεύτερον, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία καλά συντονισμένη και διασυνδεμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός μοντέλου ανοικτής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Σήμερα, η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σε μία κλειστή κοινότητα ενός κοινού μέλλοντος. Οι χώρες έχουν σε μεγάλη έκταση συγκλίνοντα συμφέροντα και είναι αλληλοεξαρτώμενες. Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να απέχουν από την επιδίωξή τους εις βάρος των άλλων.
Θα πρέπει να δεσμευτούμε την καλλιέργεια μίας ανοικτής παγκόσμιας οικονομίας για να μοιραστούμε ευκαιρίες και συμφέροντα μέσω του ανοίγματος και της επίτευξης αμοιβαία επωφελών αποτελεσμάτων. Δε θα πρέπει κάποιος να επιστρέφει στο λιμάνι όταν αντιμετωπίζει καταιγίδα διότι αυτό δε θα μας περάσει ποτέ στην απέναντι πλευρά του ωκεανού. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μίας παγκόσμιας συνδεσιμότητας προκειμένου να μπορούν όλες οι χώρες να επιτύχουν διασυνδεμένη ανάπτυξη και να μοιραστούν την ευημερία. Πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων, να προωθήσουμε την εμπορική και επενδυτική φιλελευθεροποίηση και στη διευκόλυνση μέσω του ανοίγματος και να πούμε όχι στον προστατευτισμό. Επιδιώκοντας τον προστατευτισμό είναι σαν να κλειδώνεται κανείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ενώ ο αέρας και η βροχή μπορεί να μένουν απ’ έξω, το σκοτεινό δωμάτιο εμποδίζει ταυτόχρονα το φως και τον αέρα. Κανένας δε θα βγει νικητής σε ένα εμπορικό πόλεμο.
Τρίτον, πρέπει να αναπτύξουμε ένα μοντέλο δίκαιης και ισότιμης διακυβέρνησης σύμφωνα με την τάση της εποχής. Όπως λέει και η Κινέζικη παροιμία, οι μικροπρεπείς ασχολούνται με τα ασήμαντα, οι οραματιστές ασχολούνται με τη διακυβέρνηση των θεσμών. Υπάρχει ένα αυξανόμενο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας για το μετασχηματισμό του παγκόσμιου οικονομικού κυβερνητικού συστήματος, που αποτελεί ένα πιεστικό καθήκον για εμάς. Μόνο όταν θα υιοθετήσει νέες δυναμικές στην παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, θα μπορέσει το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης να διατηρήσει μία παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι χώρες, μικρές ή μεγάλες, ισχυρές ή αδύναμες, φτωχές ή πλούσιες, είναι ισότιμα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ως τέτοιες, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, να απολαμβάνουν δικαιωμάτων και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε ισότιμη βάση. Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες δικαιούνται μεγαλύτερη εκπροσώπηση και περισσότερη φωνή. Οι μεταρρυθμίσεις των ποσοστώσεων του ΔΝΤ το 2010 έχουν τεθεί σε ισχύ και η δυναμική τους πρέπει να διατηρηθεί. Θα πρέπει να τηρήσουμε την πολυμέρεια για να διατηρήσουμε το κύρος και την αποτελεσματικότητα των πολυμερών θεσμών. Θα πρέπει να τιμήσουμε τις υποσχέσεις μας και να συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες. Δε θα πρέπει να διαλέγουμε ή να τροποποιούμε τους κανόνες όπως μας εξυπηρετεί. Η Συμφωνία στο Παρίσι είναι ένα σκληρά κερδισμένο επίτευγμα που βρίσκεται σε συμφωνία με τη θεμελιακή τάση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όλοι οι υπογράφοντες πρέπει να εμείνουν σε αυτή αντί να το βάζουν στα πόδια καθώς αποτελεί μία ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε για τις μελλοντικές γενιές.
Τέταρτον, πρέπει να αναπτύξουμε ένα ισορροπημένο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς, μοντέλο ανάπτυξης. Όπως λέει και η Κινέζικη παροιμία, «Ένας δίκαιος σκοπός πρέπει να επιδιώκει το κοινό καλό». Η ανάπτυξη, αφορά σε τελική ανάλυση τους ανθρώπους. Για να πετύχουμε πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες και το ίδιο μερίδιο στα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης, είναι θεμελιώδες να έχουμε μία υγιή αναπτυξιακή φιλοσοφία και ένα υγιές μοντέλο και να κάνουμε την ανάπτυξη ισότιμη, αποτελεσματική και ισορροπημένη.
Θα πρέπει να προωθήσουμε μία κουλτούρα που εκτιμά την επιμέλεια, τη λιτότητα και τις επιχειρήσεις και σέβεται τους καρπούς της σκληρής δουλειάς όλων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της διεύρυνσης της εισοδηματικής ψαλίδας και τις ανησυχίες όσων μειονεκτούν για την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.
Είναι σημαντικό να προστατευθεί το περιβάλλον καθώς επιδιώκουμε οικονομική και κοινωνική πρόοδο ώστε να επιτύχουμε αρμονία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και ανάμεσα στον άνθρωπο και την κοινωνία. Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή για να πραγματοποιήσουμε ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο.
Μια Κινέζικη παροιμία λέει: «Η νίκη εξασφαλίζεται όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η επιτυχία εξασφαλίζεται όταν οι άνθρωποι ενώνουν τα χέρια τους». Όσο διατηρούμε το στόχο της οικοδόμησης μίας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και εργαζόμαστε σκληρά για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο και να προσφέρουμε καλύτερη ζωή στους λαούς μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Φίλοι,
Η Κίνα έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο χάρη στα 38 χρόνια μεταρρυθμίσεων και ανοίγματος. Ένα σωστό μονοπάτι οδηγεί σε ένα λαμπρό μέλλον. Η Κίνα έφτασε ως εδώ επειδή οι Κινέζοι, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, φώτισε ένα αναπτυξιακό μονοπάτι που ταιριάζει στις πραγματικές συνθήκες της Κίνας.
Αυτό το μονοπάτι βασίζεται στις συνθήκες της Κίνας. Η Κίνα πέτυχε τα τελευταία χρόνια να εισέλθει σε ένα αναπτυξιακό δρόμο που ταιριάζει στην ίδια εστιάζοντας τόσο στη σοφία του πολιτισμού της όσο και στις πρακτικές άλλων χωρών στην Ανατολή και τη Δύση. Εξερευνώντας αυτό το δρόμο, η Κίνα αρνείται να μείνει απαθής στις αλλαγές των καιρών ή να ακολουθήσει τυφλά τα βήματα άλλων.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη. Καμία χώρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει το δικό της δρόμο ανάπτυξης ως το μόνο βιώσιμο, αλλά και να πρέπει να τον επιβάλλει στις άλλες χώρες.
Πρόκειται για ένα δρόμο που βάζει τα συμφέροντα των ανθρώπων μπροστά. Η Κίνα ακολουθεί μία ανθρωποκεντρική αναπτυξιακή φιλοσοφία και είναι αφοσιωμένη στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων. Η ανάπτυξη είναι των ανθρώπων, από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους. Η Κίνα επιδιώκει το στόχο της κοινής ευημερίας. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της φτώχειας και βγάλαμε πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους από αυτήν, σημειώνεται καλή πρόοδο σε αυτό το ζήτημα στην προσπάθειά μας να ολοκληρώσουμε την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με βασική ευημερία σε όλες τις πτυχές της.
Πρόκειται για ένα δρόμο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και της καινοτομίας. Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες και έχει συναντήσει προκλήσεις στο δρόμο της προς τις μεταρρυθμίσεις. Η Κίνα απέδειξε τη θέλησή της να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα, να πορευτεί ανάμεσα στις αντιξοότητες και να βγάλει από το δρόμο της θεσμικά εμπόδια που δυσκολεύουν το δρόμο της ανάπτυξης. Αυτές οι προσπάθειες μας έδωσαν τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε την παραγωγικότητα και την κοινωνική ζωή. Οικοδομώντας στην πρόοδο 30 ετών μεταρρυθμίσεων, έχουμε υλοποιήσει πάνω από 1200 μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσδίδοντας μία ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Κίνας.
Πρόκειται για ένα δρόμο συνέχισης της κοινής ανάπτυξης μέσω του ανοίγματος. Η Κίνα είναι αφοσιωμένη σε μία βασική πολιτική ανοίγματος και επιδιώκει μία στρατηγική αμοιβαία επωφελούς ανοίγματος. Η ανάπτυξη της Κίνας είναι προσανατολισμένη ταυτόχρονα στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό. Καθώς αναπτύσσεται η ίδια, η Κίνα παράλληλα μοιράζεται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των αναπτυξιακών της κερδών με άλλες χώρες και λαούς.
Τα εξαιρετικά αναπτυξιακά επιτεύγματα της Κίνας και η μεγάλη άνοδος του βιοτικού επιπέδου του Κινεζικού λαού είναι ευλογία και για την Κίνα και για τον κόσμο. Τέτοια επιτεύγματα στην ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών οφείλονται στη σκληρή δουλειά και την επιμονή του Κινεζικού λαού, μία ποιότητα που καθόρισε το Κινέζικο έθνος για πολλές χιλιάδες έτη.
Εμείς οι Κινέζοι ξέρουμε πολύ καλά τι αξίζει ένα δωρεάν γεύμα στον κόσμο. Για μία μεγάλη χώρα με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειες του λαού της. Δε μπορούμε να προσδοκούμε άλλους να φέρουν την ανάπτυξη στην Κίνα και κανένας δεν είναι σε θέση να το καταφέρει αυτό. Όταν αξιολογούμε την ανάπτυξη της Κίνας, δε θα πρέπει μόνο να βλέπουμε τα πλεονεκτήματα που κέρδισαν οι Κινέζοι αλλά παράλληλα, πόσο σκληρή προσπάθεια κατέβαλαν για αυτά, όχι απλώς τι επιτεύγματα κατάφερε η Κίνα αλλά, παράλληλα, τι συνεισέφερε η Κίνα στον κόσμο. Τότε μόνο μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ισορροπημένο συμπέρασμα για την ανάπτυξη της Κίνας.
Ανάμεσα στο 1950 και το 2016, παρά το μέτριο επίπεδο ανάπτυξης και βιοτικού επιπέδου, η Κίνα παρείχε πάνω από 400 δισεκατομμύρια γουάν σε ξένη βοήθεια, ανέλαβε πάνω από 5000 έργα διεθνούς αρωγής, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 3000 έργων και διατήρησε πάνω από 11000 εργαστήρια στην Κίνα για πάνω από 260000 άτομα από άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Από τότε που ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις και το οικονομικό άνοιγμα, η Κίνα προσέλκυσε άνω του 1,7 τρισεκατομμυρίου ξένων επενδύσεων και πραγματοποίησε άνω του 1,2 τρισεκατομμυρίου άμεσες ξένες επενδύσεις, έχοντας μεγάλη συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Κίνα συνεισέφερε με πάνω από 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά μέσο όρο κάθε χρονιά. Όλα αυτά τα νούμερα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Η ανάπτυξη της Κίνας είναι μία ευκαιρία για όλο τον κόσμο. Η Κίνα δεν ωφελήθηκε μόνο από την παγκοσμιοποίηση αλλά συνεισέφερε σε αυτήν. Η ραγδαία ανάπτυξη στην Κίνα ήταν μία διατηρήσιμη, ισχυρή μηχανή για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και επέκταση. Η διασυνδεμένη ανάπτυξη της Κίνας και ενός μεγάλου αριθμού άλλων χωρών, κατέστησαν την παγκόσμια οικονομία περισσότερο ισορροπημένη. Τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Κίνας στην μείωση της φτώχειας, συνέβαλαν σε μία παγκόσμια ανάπτυξη με λιγότερους αποκλεισμούς. Και η σταθερή πρόοδος της Κίνας στις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα, έχει προσφέρει μεγάλη δυναμική σε μία ανοικτή παγκόσμια οικονομία.
Εμείς οι Κινέζοι γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τι απαιτεί η επίτευξη της ευημερίας γι αυτό επικροτούμε τα επιτεύγματα των άλλων και τους ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν ζηλεύουμε την επιτυχία των άλλων και δε θα παραπονεθούμε για όσους ωφελήθηκαν πολύ από τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσίασε η ανάπτυξη της Κίνας. Θα ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους λαούς των άλλων χωρών και θα τους καλωσορίσουμε στην ταχεία της Κινεζικής ανάπτυξης.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Φίλοι,
Γνωρίζω ότι παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας κι επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για την κατάσταση της οικονομίας της Κίνας. Η Κινεζική οικονομία έχει εισέλθει σε αυτό που αποκαλούμε, μία νέα κανονικότητα, στην οποία λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, το αναπτυξιακό μοντέλο, την οικονομική δομή και τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης. Αλλά οι οικονομικές βάσεις για τη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης παραμένουν αμετάβλητες.
Παρά την υποτονική παγκόσμια οικονομία, η οικονομία της Κίνας υπολογίζεται να αναπτυχθεί κατά 6,7% το 2016, ένα ποσοστό που παραμένει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η οικονομία της Κίνας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος από ό,τι στο παρελθόν και τώρα δημιουργεί μεγαλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι παρήγαγε με διψήφιο ποσοστό ρυθμού ανάπτυξης στο παρελθόν. Η οικιακή κατανάλωση και ο τομέας των υπηρεσιών έχουν γίνει οι μοχλοί της ανάπτυξης. Στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016, η προστιθέμενη αξία του τριτογενούς τομέα συνέβαλε κατά 52,8% στο ΑΕΠ και η εγχώρια κατανάλωση συνέβαλε κατά 71% στην οικονομική ανάπτυξη.
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών και η εργασία αυξάνονται σταθερά ενώ η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται. Οι προσπάθειές μας για την επιδίωξη μίας πράσινης ανάπτυξης αποδίδουν.
Η Κινέζικη οικονομία αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις και πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της έντονης αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και μία αναβαθμισμένη δομή ζήτησης, την έλλειψη εσωτερικών κινητηρίων δυνάμεων για την ανάπτυξη, τη συσσώρευση οικονομικών ρίσκων και την ανάπτυξη προκλήσεων σε συγκεκριμένες περιοχές. Τα αντιμετωπίζουμε ως προσωρινές δυσκολίες, που εμφανίζονται στο δρόμο μας. Και τα μέτρα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων παράγουν καλά αποτελέσματα. Είμαστε σταθεροί στην απόφασή μας να προχωρήσουμε μπροστά. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και το βιοτικό τους επίπεδο δεν είναι ακόμα υψηλό. Αλλά αυτή η πραγματικότητα σημαίνει επίσης ότι η Κίνα διαθέτει τεράστια προοπτική και πεδίο για ανάπτυξη.
Καθοδηγούμενοι από το όραμα της καινοτόμου, συντονισμένης, πράσινης και ανοικτής κοινής ανάπτυξης, θα προσαρμοστούμε στη νέα κανονικότητα, θα παραμείνουμε αποτελεσματικοί και θα κάνουμε συντονισμένες ενέργειες να διατηρήσουμε σταθερή ανάπτυξη, να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να προσαρμοστούμε στην οικονομική δομή, να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και να απομακρύνουμε τους κινδύνους. Με αυτές τις προσπάθειες, στοχεύουμε στην επίτευξη ικανοποιητικών και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και στην αναβάθμιση της οικονομίας σε υψηλότερα επίπεδα της αλυσίδας αξιών.
Η Κίνα θα προσπαθήσει να ενισχύσει την επίδοση της οικονομικής ανάπτυξης. Θα επιδιώξουμε διαρθρωτικές αλλαγές από την πλευρά της προσφοράς αγαθών, ως γενικό στόχο, θα μετατοπίσουμε το μοντέλο ανάπτυξης και θα αναβαθμίσουμε την οικονομική δομή. Θα συνεχίσουμε να αποκόπτουμε την υπερπαραγωγή, να μειώνουμε τα αποθέματα, να απομοχλεύουμε τη χρηματοδότηση, να μειώνουμε τα κόστη και να ενισχύουμε τα αδύνατα σημεία μας. Θα καλλιεργήσουμε νέες κινητήριες αναπτυξιακές δυνάμεις, θα αναπτύξουμε ένα προωθημένο κατασκευαστικό τομέα και θα αναβαθμίσουμε την πραγματική οικονομία. Θα υλοποιήσουμε το σχέδιο δράσης για το Internet Plus για να ωθήσουμε την αποτελεσματική ζήτηση και να καλύψουμε αποτελεσματικότερα τις εξατομικευμένες και διαφορετικές ανάγκες των πελατών. Και θα κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε το οικοσύστημα.
Η Κίνα θα τονώσει την αγοραστική βιωσιμότητα και θα προσθέσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Θα εντείνουμε τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες σε τομείς προτεραιότητας και σημεία κλειδιά και θα κάνουμε την αγορά να παίξει ένα αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων. Η καινοτομία θα συνεχίσει να κατέχει εξέχουσα θέση στην αναπτυξιακή μας ατζέντα. Κατά την επιδίωξη της στρατηγικής μίας ανάπτυξης με γνώμονα την καινοτομία, θα ενισχύσουμε τις στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες, θα εφαρμόσουμε νέες τεχνολογίες και θα προωθήσουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα για να αναβαθμίσουμε τις παραδοσιακές βιομηχανίες, θα ενισχύσουμε νέες αναπτυξιακές δυνάμεις και θα αναζωογονήσουμε τις παραδοσιακές.
Η Κίνα θα προωθήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Θα επεκτείνουμε την πρόσβαση στην αγορά για ξένους επενδυτές, θα κατασκευάσουμε υψηλών προδιαγραφών πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου, θα ενδυναμώσουμε την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, και θα εξασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για να κάνουμε την Κινέζικη αγορά περισσότερο διαφανή και καλύτερα οργανωμένη. Στα επόμενα πέντε χρόνια, η Κίνα αναμένεται να εισάγει 8 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθών, να προσελκύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις και να πραγματοποιήσει 750 δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων. Οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποιούν 700 εκατομμύρια επισκέψεις στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μία μεγαλύτερη αγορά, περισσότερο κεφάλαιο, περισσότερα προϊόντα και περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για άλλες χώρες. Η ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχίσει να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε άλλες χώρες. Η Κίνα θα κρατήσει ορθάνοιχτη την πόρτα, δε θα την κλείσει. Μία ανοικτή πόρτα επιτρέπει ταυτόχρονα στις άλλες χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση στην Κινέζικη αγορά και την Κίνα να ενωθεί με τον κόσμο. Και ελπίζουμε ότι οι άλλες χώρες θα κρατήσουν κι αυτές τις πόρτες τους ανοικτές στους Κινέζους επενδυτές και θα διατηρήσουν ένα ισότιμο επίπεδο για εμάς.
Η Κίνα θα προωθήσει δυναμικά ένα εξωτερικό περιβάλλον ανοίγματος για την κοινή ανάπτυξη. Θα προωθήσουμε την οικοδόμηση μίας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Ασίας και του Ειρηνικού και των διαπραγματεύσεων για την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία για το σχηματισμό ενός παγκόσμιου δικτύου συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Η Κίνα αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση ανοικτών, διάφανων και αμοιβαία επωφελών τοπικών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και αντιτίθεται στη δημιουργία κλειστών ομάδων, που κατακερματίζονται από τη φύση τους. Η Κίνα δεν έχει πρόθεση να προωθήσει την εμπορική της ανταγωνιστικότητα μέσω της υποτίμησης του νομίσματός της, ακόμα λιγότερο, να ξεκινήσει ένα νομισματικό πόλεμο.
Εδώ και πάνω από τρία χρόνια, θέσαμε σε εφαρμογή την πρωτοβουλία της «Ζώνης και Δρόμου». Από τότε, πάνω από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν ανταποκριθεί θερμά και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Πάνω από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα και ο κύκλος των φίλων κατά μήκος της «Ζώνης και Δρόμου» αναπτύσσεται περισσότερο. Οι Κινέζικες εταιρίες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και έχουν διεξάγει έναν αριθμό σημαντικών έργων στις χώρες αυτές, τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξή τους και δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» ξεκίνησε από την Κίνα αλλά έχει προσφέρει πλεονεκτήματα πολύ μακρύτερα από τα σύνορά της.
Τον φετινό Μάιο. Η Κίνα θα φιλοξενήσει στο Πεκίνο το Φόρουμ για τη «Ζώνη και το Δρόμο» για τη Διεθνή Συνεργασία, που στοχεύει στη συζήτηση τρόπων για την ενίσχυση της συνεργασίας, το χτίσιμο βάσεων συνεργασίας και το μοίρασμα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας. Το φόρουμ θα διερευνήσει επίσης τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές και η παγκόσμια οικονομία, θα δημιουργήσει νέα δυναμική για την επιδίωξη διασυνδεμένης ανάπτυξης και θα κάνει την πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» να προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις χώρες που συμμετέχουν.
Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι.
Η παγκόσμια ιστορία δείχνει ότι ο δρόμος του ανθρώπινου πολιτισμού δεν ήταν ποτέ ομαλός και ότι η ανθρωπότητα προόδευσε υπερνικώντας τις δυσκολίες. Καμία δυσκολία, όσο τρομακτική κι αν είναι, δε θα σταματήσει την ανθρωπότητα από το να προχωρά. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες θα πρέπει να μην παραπονιόμαστε για τους εαυτούς μας, να κατηγορούμε άλλους ή να χάνουμε την εμπιστοσύνη ή να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας. Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Η Ιστορία φτιάχνεται από τους γενναίους. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη, ας αναλάβουμε δράση και ας προχωρήσουμε δίπλα-δίπλα προς ένα λαμπρό μέλλον.
Σας ευχαριστώ
COMMENTS