Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, για την πρόληψη της Καταστροφής της Κρατικής Υπόστασης της Ουκρανίας

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας. Στο τέλος της ανακοίνωσης παραθέτουμε και τις παραπομπές στην αρθρογραφία της «Νέας Σποράς» γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα.


Να εμποδίσουμε την καταστροφή της ουκρανικής κρατικής υπόστασης

ukraine-headerΑνακοίνωση του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας

Δημοσιεύθηκε 2 του Δεκέμβρη του 2016

Τρία χρόνια της εξουσίας του κομπραδόρικου καθεστώτος των εθνικιστικών-ολιγαρχών οδήγησε την Ουκρανία δεκαετίες πίσω στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, επηρέασε με τραγικό τρόπο τη ζωή δεκάδων εκατομμυρίων συμπατριωτών μας και δημιούργησε μια πραγματική απειλή για την απώλεια της κρατικής υπόστασης του ουκρανικού λαού.

Αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκαν από:

– Πρωτοφανή εξασθένηση της εγχώριας οικονομίας (το ΑΕΠ μόλις υπερβαίνει το ένα τρίτο του επιπέδου των αρχών της δεκαετίας του 90’ σε ισοδύναμο δολάρια ΗΠΑ), υποβάθμιση του συστήματος, ολική αποβιομηχάνιση, υποτίμηση άνω του 80% των παγίων κεφαλαίων

– Καίριο πλήγμα στις βασικές και εφαρμοσμένες επιστήμες.

– Μείωση περισσότερο από το ήμισυ του εξαγωγικού δυναμικού, επικίνδυνη αύξηση της εξάρτησης από τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, τροφίμων και φαρμάκων.

– Υποτίμηση του Εθνικού νομίσματος (hryvnia), μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, ταχεία αύξηση των τιμών και την καθιέρωση ληστρικών, αφόρητων για δεκάδες εκατομμύρια των πολιτών κοινωνικών τιμολογίων, κομίστρων και λοιπών υπηρεσιών, καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ληστεία τεράστιων ποσών των καταθετών μέσω της τεχνητής τραπεζικής πτώχευσης.

– Επιδείνωση της φτώχειας και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού, το ένα τέταρτο του οποίου είναι κάτω από τα όρια της επιβίωσης, σε συνδυασμό με τον πλουτισμό μιας μικρής ομάδας δυνάμεων, όπως σαφώς αποδεικνύεται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις των βουλευτών και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

– Πραγματική στέρηση πολλών συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, καταστροφή των περισσότερων εγγυήσεων για ένα πιο δίκαιο κοινωνικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εργασία, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που στην πράξη δεν ήταν διαθέσιμη για εκατομμύρια των μη προνομιούχων ατόμων, τη μετατροπή της Ουκρανίας σε χώρα που αργοπεθαίνει.

– Την καταστροφή του δικαστικού συστήματος, την υποβάθμιση του Εισαγγελικού συστήματος, τις επικίνδυνες συγκρούσεις μεταξύ των αρχών επιβολής του κράτους.

– Την ολική διαφθορά της κρατικής διοίκησης και των οργάνων επιβολής του νόμου, την καταστροφή του επαγγελματισμού και της ευθύνης σε όλους τους τομείς των κρατικών δραστηριοτήτων.

Η Ουκρανία στην πραγματικότητα τέθηκε κάτω από εξωτερική διοίκηση, η οποία στην ουσία, της στερεί την εθνική κυριαρχία. Η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους καθώς και οι πιο σημαντικές δημόσιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης του προσωπικού, καθορίζονται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η διαφημιζόμενη ευρέως ενσωμάτωση στις δομές της ΕΕ, η εφαρμογή των επιβεβλημένων λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ουκρανία και το λαό της.

Οι υποσχέσεις των ηγετών του νέου-ναζιστικού καθεστώτος για μια «νέα ζωή», για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της αυτοδιοίκησης και για την αποκέντρωση της εξουσίας στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί στη δημιουργία ενός αυταρχικού καθεστώτος στη χώρα, στη συγκέντρωση σχεδόν απεριόριστων εξουσιών στα χέρια του αρχηγού του κράτους, στον μετασχηματισμό της Ουκρανίας σε ολοκληρωτικό, αστυνομικό κράτος. Το Κοινοβούλιο έχει υποβαθμιστεί, η νομοθετική διαδικασία έχει υποβαθμιστεί σε «πέρασμα» των απαιτούμενων από το κυβερνών καθεστώς νομοθετικών πράξεων, με την κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των Κοινοβουλευτικών κανόνων και διαδικασιών.

Ποτέ στο παρελθόν κατά τη διάρκεια των ετών της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας ο λαός μας δεν ήταν τόσο ανήμπορος μπροστά στην αυθαιρεσία και τη διαφθορά των δημοσίων λειτουργών, στους εκβιασμούς, απάτες, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παραβίαση της περιουσίας, της ζωής και την σωματικής ακεραιότητας.

Μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014, η ναζιστική ιδεολογία έγινε ένα με το κράτος κατά παράβαση των συντάγματος. Αναπτύσσονται εκστρατείες σε κρατικό επίπεδο με στόχο την στέρηση από τον λαό της Ουκρανίας, της ιστορικής του μνήμης, ανατρέποντας τα αποτελέσματα του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, «ηρωοποιώντας» τους συνεργάτες των φασιστών. Οι μαχητές του σοβιετικού στρατού που απελευθέρωσαν την Ουκρανία από τους εισβολείς, ανακηρύσσονται σε δυνάμεις κατοχής και η χώρα ως κατεχόμενη. Η αντιπροσωπία της Ουκρανίας, μαζί με την αντιπροσωπία των ΗΠΑ και πάλι φέτος καταψήφισαν την υιοθέτηση απόφασης του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την «ηρωοποίηση» των ναζί εγκληματιών.

Η αντιπολίτευση καταστέλλεται βάναυσα ανάμεσα στα άλλα και με τη χρήση ένοπλων παραστρατιωτικών συμμοριών. Οποιεσδήποτε εκδηλώσεις της ελεύθερης σκέψης, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια για την ειρήνη απαγορεύονται. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε καταστολή, ηθική και φυσική τρομοκρατία. Τα γραφεία των κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης λεηλατούνται και καταστρέφονται.

Η εκστρατεία που επιβάλλεται από κορυφαίους αξιωματούχους για την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας που αβάσιμα κατηγορείται για παραβίαση του Συντάγματος συνεχίζεται για τρία χρόνια.

Η άνοδος του νεοναζιστικού καθεστώτος στη χώρα, η παραβίαση των γενικά αποδεκτών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ιδίως της γλώσσας, ήταν οι κύριοι λόγοι της επικίνδυνης επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα που οδήγησε τελικά στην πραγματική απώλεια της Κριμαίας και στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, που εξαπέλυσε το καθεστώς του Κιέβου εις βάρος των πολιτών της Ουκρανίας, που ζουν στις περιοχές του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ και στην ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτός ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη υπό το ψευδές προκάλυμμα της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης».

Δέκα χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια έχασαν τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες ή αναζήτησαν προστασία στο εξωτερικό. Το αίμα των αθώων συνεχίζει να ρέει. Η οικονομία του Ντονμπάς έχει καταστραφεί σε μεγάλη κλίμακα. Το κράτος έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του λαού της, το νεοναζιστικό καθεστώς υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο αλλά για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η δραστηριοποίηση των νεοναζί στην Ουκρανία επιφέρει μια πολυπλοκότητα στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ιδίως με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, δημιουργεί απειλή εδαφικών διεκδικήσεων. Έχουν ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την αποκατάσταση των περιουσιών (επιστροφή) συμφερόντων ξένων πολιτών, ιδίως ιδιοκτησιών που ανήκαν πριν από το 1939.

Οι διεργασίες στην Ουκρανία, ειδικά το «πάρτι» της διαφθοράς, η απουσία θετικών αποτελεσμάτων των «μεταρρυθμίσεων», οι ναζιστικές δραστηριότητες που δεν καταστέλλονται ή ακόμα και δεν καταδικάζονται από τις αρχές, ανησυχούν βαθιά τις δυτικές χώρες.

Αυξάνονται παντού στη χώρα οι διαμαρτυρίες που προκαλούνται από την αποτυχία να εφαρμόσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν μετά το πραξικόπημα από τους διοργανωτές του, η ανεπαρκής διαχείριση του κράτους, η λανθασμένη πολιτική στελέχωσης, οδήγησε στην καταστροφική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, την επιδείνωση των συνθηκών για την πλειοψηφία των πολιτών και την απειλή της κατάρρευσης της Ουκρανίας. Οι κρατικές αρχές, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, τα πολιτικά κόμματα, χάνουν καταστροφικά την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Εκφράζοντας τη βαθιά μας ανησυχία για τις εξελίξεις αυτές, πιστεύουμε ότι η σωτηρία της χώρας, η πρόληψη της απώλειας της Ουκρανίας και ο αποκλεισμός της κατάρρευσής της είναι τώρα τα κρίσιμα, επείγοντα καθήκοντα! .

Κατά πρώτον, είναι απαραίτητο να σταματήσει ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η επανόρθωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν είναι εύκολο καθήκον βέβαια, μετά από τρία χρόνια αλληλοκατηγοριών, δημιουργίας «ρωσοφοβικού» κλίματος στην Ουκρανία και «ουκρανοφοβικού» κλίματος στη Ρωσία. Αλλά οι χώρες μας προορίζεται να είναι πάντα δίπλα. Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που συνδέονται με τη μακραίωνη κοινή μοίρα, τα ίδια γενικά συμφέροντα. Νιώσαμε απόλυτα την κλίμακα της τραγωδίας και της αφύσικης ρήξης των σχέσεων καλής γειτονίας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Είναι απαραίτητο να σταματήσει η μιλιταριστική ρητορική και οι ομιλίες των εγχώριων «στρατηγιστών», που υποκινούν το μίσος και οι οποίοι δεν δίνουν προσοχή ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές λύσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο πιο πολύ διαρκεί η αντιπαράθεση, όσο συνεχίζονται η αιματοχυσία, η καταστροφή των πόλεων και των χωριών, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγούμε από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και να αναβιώσει η χώρα.

Είναι απαραίτητο να γίνουν σε αμοιβαία συμφωνημένη βάση τολμηρά βήματα, για να επωφεληθούμε από τη διεθνή κοινότητα, τους συμμετέχοντες στο «Norman Four» (σ.σ. τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα βάση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ ήτοι την ελευθερία του λόγου, της λατρείας, της ελευθερίας από την ένδεια και την ελευθερία από το φόβο) για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι στις συμφωνίες που θα συνάπτονται για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, θα περιέχονται πραγματικές εγγυήσεις εφαρμογής τους και θα είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους.

Όπως τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει, στην τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο και στην Ευρώπη, μόνο ένα Ουδέτερο και Αδέσμευτο στάτους με ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια , βασισμένο στα επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς είναι αποδεκτό για τη χώρα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμείνουν μόνο προφορικές δηλώσεις, και ευχές.

Έχοντας υπόψη τα Οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας και τους τρόπους για την Αντιμετώπισή τους, μετά την εγκατάσταση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία όλα αυτά τα προβλήματα είναι απαραίτητο να τεθούν σε συζήτηση με τη ευρεία συμμετοχή ειδικών-επαγγελματιών και εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των κατάλληλων θεσμών της ΕΕ και της Ευρασιατικής Ένωσης.

Τα τραγικά γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση της πολυεθνικής μας κοινωνίας, είναι να να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιοχών, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της ιδιαιτερότητα (εθνοτική σύνθεση, θρησκευτικά δόγματα, ιστορικό παρελθόν, ιστορικά γεγονότα και στοιχεία, συμβολισμό κ.λπ.). Οι προσπάθειες της μιας ομάδας να επιβάλει στην άλλη ή σε ολόκληρη την κοινωνία τις προτιμήσεις της (όπως οι μιλιταριστές, εθνικιστές και σωβινιστές που υποστηρίζονται από τις αρχές τώρα), συνήθως φέρνουν αρνητικές συνέπειες.

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από άλλα κράτη, Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία κ.α., προτείνεται να εξεταστούν πολυάριθμες προτάσεις για τη βελτίωση της κρατικής δομής της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της ομοσπονδιακής μορφής με ισχυρές συνταγματικές εγγυήσεις της ακεραιότητας και της ενότητάς της. Αυτό θα χρησιμεύσει ως ένα αξιόπιστο αντίδοτο στις αποσχιστικές τάσεις.

Στη ουσία, αυτή η προσέγγιση έχει γίνει αποδεκτή από τις συμφωνίες του Μινσκ για ορισμένα τμήματα των περιφερειών του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, που τώρα δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρχών του Κιέβου. Οι συμφωνίες βασίζονται στην παραδοχή ότι οι περιφέρειες αυτές που αποτελούν οργανικό τμήμα της Ουκρανίας, θα πρέπει να διέπονται από ένα ειδικό καθεστώς και εξουσίες, λαμβάνοντας υπόψη «την ιδιαιτερότητά τους».

Το καθεστώς, τα χαρακτηριστικά των εκλογών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμμετοχή των περιφερειών αυτών (που αυτοαποκαλούνται Λαικές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ). Παρά τη στάση εκείνων που διαχειρίζονται αυτές τις περιοχές, σήμερα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική δύναμη εκεί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χωρίς επίλυση αυτής της σύγκρουσης, η αιματοχυσία θα συνεχιστεί.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η διασφάλιση, ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της λύσης και μετά, ο πληθυσμός της ΛΔ του Ντονιέτσκ και της ΛΔ του Λουγκάνσκ δεν θα υφίσταται καταπίεση, παρά τις απειλές των νεοναζί. Η Ενοποίηση της διαιρεμένης κοινωνίας μας, είναι αδύνατη χωρίς συνταγματικές και νομοθετικές σταθερές εγγυήσεις.

Η εμφανής χρεοκοπία των σημερινών Αρχών αναπόφευκτα θα απαιτήσει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών, ίσως και Προεδρικών Εκλογών . Οι Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με αναλογικό σύστημα (με λίστες κομμάτων). Σε περίπτωση διατήρησης του μικτού εκλογικού συστήματος το νέο κοινοβούλιο θα έχει ακόμα χειρότερη σύνθεση, από την τρέχουσα.

Σαφώς αυτό απαιτεί επειγόντως την Ανάπτυξη και υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού νόμου .

Είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι ατελείωτοι πειραματισμοί με το Σύνταγμα της Ουκρανίας . Όσα σημεία του απαιτούν βελτιώσεις, θα πρέπει να αναθεωρηθούν με τρόπο συνολικό στο περιεχόμενο και όχι εν αποσπασματικά. Στην εφαρμογή των παραπάνω πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του μεταξύ άλλων, τις παρακάτω προτάσεις:

– Την ομοσπονδιακή σύνθεση της Ουκρανίας.

– Την μετάβαση σε κοινοβουλευτική μορφή διακυβέρνησης του κράτους και την κατάργηση του θεσμού της προεδρίας, κ.λπ.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, είναι σημαντικό:

– Η λήψη επειγόντων Μέτρων για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του Συντάγματος της Ουκρανίας , τα κεκτημένα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

– Η άμεση εξάλειψη όλων των παράνομων ένοπλων μονάδων.

– Η επαναφορά στην τάξη των δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι επιτρέπουν ενέργειες, ασύμβατες με τις απαιτήσεις του Συντάγματος της Ουκρανίας (μίσος και ρατσιστικές εκδηλώσεις ορισμένων υπαλλήλων), η αποτροπή των προκλήσεων, οι οποίες μπορούν να περιπλέξουν την κατάσταση, να προκαλέσουν μια νέα αιματοχυσία.

– Να σταματήσει η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, όχι στην πλήρη αναθεώρηση της ιστορίας.

– Να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση οι υποσχέσεις που δόθηκαν στην Επιτροπή της Βενετίας για την επανεξέταση των νόμων για την κάθαρση και την «αποκομμουνιστικοποίηση», που παραβίαζαν βίαια το σύνταγμα, και τη εναρμόνιση με το Σύνταγμα της Ουκρανίας και τις δημοκρατικές πρακτικές των ευρωπαϊκών κρατών.

– Τη σθεναρή στάση Ενάντια στην κοινωνική δημαγωγία , η οποία χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς που κατέχουν και ονειρεύονται να διαθέτουν εξουσία, εξαπατώντας τους εύπιστους ανθρώπους.

Οι συγκροτημένες προτάσεις μας σχετικά με την αναζωογόνηση της εγχώριας οικονομία από τη βαθιά οικονομική κρίση, ορίζονται στο «πρόγραμμά μας κατά της κρίσης» , το οποίο παρουσιάστηκε στις κρατικές αρχές, όμως, αγνοήθηκε.

Το κόμμα μας, παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τη δημόσια συζήτηση προτάσεων που στόχο έχουν στη σταθεροποίηση και ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα.

Για την οργάνωση αυτού του έργου θα πρέπει να εγκριθεί και να διαμορφωθεί μια ομάδα από έμπειρα και με κύρος δημόσια πρόσωπα που θα λάβουν την εξουσιοδότηση να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα, βασιζόμενη στα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και άλλες μεταγενέστερες τυχών αναθεωρήσεις κατά την καθιέρωση του Συντάγματος της Ουκρανίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει ενεργό συμμετοχή στο έργο αυτό.

ψηφίστηκε ομόφωνα κατά τη σύνοδο του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας με τη συμμετοχή των Πρώτων Γραμματέων των Περιφερειακών Επιτροπών του Κόμματος την 1η Δεκέμβρη του 2016


Πηγή: solidnet.org

Μετάφραση: «Νέα Σπορά»


Παραπομπές σε άρθρα της «Νέας Σποράς» για το Ουκρανικό ζήτημα:

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (1)

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (2)

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (3)

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία (4)

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΚΚΕ (1)

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΚΚΕ (2)

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΚΚΕ (3)

 

COMMENTS