Το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση σε σχέση με τις αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούν την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανακοίνωση του Eurogroup δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κυβέρνηση να προβεί σε πανηγυρισμούς και να μιλάει για «εθνική επιτυχία»!
Οι ρυθμίσεις που έγιναν ως προς τα επιτόκια για το χρέος και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας (ωρίμανσης) αποπληρωμής του χρέους σε 32.5 χρόνια είναι πολύ φτωχά αποτελέσματα ακόμη και γι’ αυτά που επεδίωκε η κυβέρνηση.
Μεγαλύτερη σημασία έχει να σταθεί κανείς στις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε ότι: «η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει και πολλή δουλειά να κάνει», όπως, επίσης, να σταθεί σε μια απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμλπουμ, στη συνηθισμένη συνέντευξη, που δίνεται μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, για τα πλεονάσματα μετά το 2018, που ξεκαθάρισε ότι: «πρέπει να είναι 3.5% αλλά υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για τη διάρκεια, Μερικοί, συμπλήρωσε, προτείνουν και 10 χρόνια». Αν συγκρίνουμε τώρα, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο σε τέτοιου είδους υψηλόβαθμες συναντήσεις, την απάντηση Ντάισελμλπουμ με τη δήλωση Σόιμπλε μπορούμε να καταλάβουμε το «κουστούμι» που ετοιμάζεται για τη χώρα μας.
Τι σημαίνει μακροχρόνια πλεονάσματα της τάξης του 3.5% δεν είναι ανάγκη να το πει η «Νέα Σπορά», γιατί ήδη το έχει ξεκαθαρίσει από μακρού χρόνου, αλλά το διατυπώνουν ακόμη και τα αστικά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία π.χ. έχει διατυπώσει την άποψη πως η χώρα «δε σηκώνει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2%». Γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν μπει βαθιά στο φαύλο κύκλο της παραπέρα εξαθλίωσής τους.
Αλλά και τα μέτρα που προτάθηκαν για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση βασίζονται στη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και σ’ αυτήν τη βάση το Eurogroup κάλεσε τους «θεσμούς» να επανέλθουν στις συζητήσεις με την Ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Πρέπει επίσης να σταθούμε και σε μια απάντηση που δόθηκε από τον επικεφαλής του ESM, που σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη συνέντευξη, αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, που θα προκύψει μετά τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, αφού ισχυρίστηκε ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 20%, γιατί «το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και παρεμβαίνουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες»!
Το βέβαιο είναι ότι το Eurogroup συνεχίζει να απαιτεί να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, δηλαδή του Μνημονίου, που είναι το βασικό κείμενο που στέκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβεβαιώνει σε κάθε Eurogroup, και προπαντός επιμένει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τονίζει την ανάγκη του διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Hellenic Corporation of Assets and Participations), γεγονός που παραπέμπει στο μεγάλο φαγοπότι, που προετοιμάζεται με τη δημόσια περιουσία.
Απ’ όλα τα παραπάνω αποκτάει ιδιαίτερη σημασία η εκτίμηση της «Νέας Σποράς» ότι η χώρα μας βαδίζει σ’ έναν ολισθηρό και καταστροφικό δρόμο για τους εργαζόμενους και σε μακροχρόνια πραγματική οικονομική στασιμότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να επισημανθεί το μεγάλο ψέμα που λέγεται ότι όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται είναι για το καλό της χώρας μας, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της και να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί απλούστατα με τα μέτρα που παίρνονται δε μπορεί να το πετύχει και στο τέλος – τέλος υπάρχουν και οι εκτιμήσεις και οι αναλύσεις αστών οικονομικών αναλυτών, που βεβαιώνουν για το ίδιο πράγμα. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ακόμη και μεγάλες οικονομίες, πολύ μεγαλύτερες από την Ελληνική οικονομία, που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, όπως είναι της Ιταλίας ακόμη και της Γαλλίας, που πλήττονται από τη Γερμανική ηγεμονία και την οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει.
Το απλό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, λοιπόν, είναι: πως μια οικονομία όπως της Ιταλίας, που είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε μπορεί να ανταγωνιστεί τη Γερμανική οικονομία, με ποια λογική αυτό θα το μπορέσει να το πετύχει η χώρα μας; Μπορούμε τώρα να εξηγήσουμε, γιατί ο τουρισμός προβάλλεται ως «η βαριά βιομηχανία της χώρας μας»! Μπορούμε τώρα να εξηγήσουμε, γιατί καλλιεργούνται στα αστικά ΜΜΕ απόψεις του τύπου ότι: «η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το κλίμα της, το φως της, τη θάλασσα και τον πολιτισμό της»!
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλους τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι ζήτημα άμεσης πολιτικής προτεραιότητας.
Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Eurogroup στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, για να έχουν οι αναγνώστες μας πλήρη εικόνα για το τι αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Εurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και που επιτρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εξασφαλίζει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Το Eurogroup σημειώνει πως η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι η πρόσληψη των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΗCAP) πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου του 2017 για να τεθεί το ταμείο σε πλήρη λειτουργία.
To Εurogroup υπενθύμισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί το 2018 πρέπει να διατηρηθεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Υπενθυμίσαμε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα ευθυγραμμίζεται με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε.
Για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό.
Σήμερα το Eurogroup συζήτησε πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EwG, που θα εφαρμοστούν από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
1.Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.
2.Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.
3.Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ)την εισαγωγή αντίστοιχης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.
Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.
Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό από τη στιγμή που υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU.
Σημείωση «Νέας Σποράς: Ο όρος MoU είναι το Memorandum of Understanding, ο όρος που χρησιμοποιείται για το Μνημόνιο. Επομένως το ανακοινωθέν μιλάει καθαρά για έγκριση συμπληρωματικού Μνημονίου.
Eurogroup statement on Greece – Consilium
05/12/2016_19:05_Statements and remarks_ 723/16_Euro area_ Economy & finance
«The Eurogroup welcomes the progress that has been made in reaching full staff-level agreement between Greece and the institutions in the context of the second review of the ESM programme. In particular, the Eurogroup welcomes the agreement with the European institutions on a budget for 2017, which confirms the agreed primary balance target of 1.75% of GDP and which allows for the national rollout of the Guaranteed Minimum Income (GMI), which establishes a genuine social safety net. The Eurogroup notes that staff-level agreement should include measures to reach the agreed fiscal target for 2018 (a primary balance of 3.5% of GDP), as well as reforms to enhance growth and cost competitiveness, including further substantial reforms of the labour market, the opening up of closed professions and the removal of barriers for investment.
In particular, the Eurogroup recalls that the appointment of the members of the Board of Directors of the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) should be implemented before the end of January 2017 to make the fund fully operational.
The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this.
Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective to regain market access. In this context, the Eurogroup endorsed today the full set of short-term measures on the basis of proposals by the ESM and preparatory work by the EWG, which will be implemented by the ESM following this meeting. Those measures will consist of:
- The smoothening of the EFSF repayment profile within the current weighted average maturity of up to 32,5 years;
- The waiver of the step-up interest rate margin amounting to 200 bps related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017;
- The use of the EFSF/ESM funding strategy as markets allow to reduce interest rate risk without incurring any additional costs for former programme countries. This measure will be implemented through: (i) exchanging the EFSF/ESM back-to back notes supporting the bank recapitalization loans to Greece, (ii) the ESM entering into interest rate swaps to mitigate the risk of higher market rates and (iii) introducing matched funding for future disbursements to Greece under the current programme.
The short-term debt measures will have a significant positive impact on the sustainability of Greek debt.
The Eurogroup calls upon the institutions and Greece to swiftly resume negotiations in order to reach staff-level agreement as soon as possible, based on a shared conditionality, as agreed in August 2015, and mandates the EWG to assess this. The Eurogroup stands ready, in line with usual practice, to support the completion of future reviews provided that the policy package, including the contingency fiscal mechanism as agreed in the context of the first review, is implemented as planned. The Eurogroup confirms that the programme implementation, as well as policy conditionality and targets, will be reviewed regularly based on input from the institutions.
The IMF staff reconfirmed today its intention to recommend to the Fund’s Executive Board a new financing arrangement for Greece as soon as possible once staff-level agreement is reached in accordance with established Fund policies.
The full implementation of all prior actions related to the second review and the completion of national procedures would pave the way for the ESM governing bodies to approve the supplemental Memorandum of Understanding».
Πηγή: www.consilium.europa.eu
COMMENTS