Δημοσιεύουμε μια δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία από το ανεξάρτητο κέντρο δημοσκοπήσεων, Levada. Την ίδια δημοσκόπηση τη σχολιάζουν δύο διαφορετικές εφημερίδες, η Pravda.Ru και οι Moscow Times. Οι αναγνώστες μας θα μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν τις διαφορές. Ειδικά η Pravda.Ru προσπαθεί να ανατρέψει τα ευρήματα της δημοσκόπησης παραθέτοντας τις γνώμες διάφορων πολιτικών και κυρίως του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Παρόλα αυτά μπορούν οι αναγνώστες μας να καταλήξουν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πως αισθάνονται οι Ρώσοι για τη Σοβιετική Ένωση και το οικονομικό της σύστημα μετά από 25 χρόνια. Η σοσιαλιστική μνήμη, για την οποία έχει μιλήσει η «Νέα Σπορά» είναι ακόμη ζωντανή και έχει πλατιά επίδραση και έκφραση. Παραπέρα μπορούν να πληροφορηθούν οι αναγνώστες μας και άλλες πλευρές από την αντεπαναστατική διαδικασία, που προωθήθηκε στο όνομα της δημοκρατίας και της κυριαρχίας των μελών κρατών της ΕΣΣΔ.
Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Κέντρο Levada για την επέτειο του Δεκεμβρίου από την υπογραφή των Συμφωνιών Belavezha, αναδεικνύει ότι περισσότερο από το μισό των Ρώσων (56%), λυπάται για την διάλυση της ΕΣΣΔ.
Όπως πολλοί από του Ρώσους, το 28%, δήλωσαν ότι δεν λυπούνται για την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αν και την άποψη αυτή τη συμμερίστηκε το 37% των Ρώσων πριν από ένα χρόνο.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους δυσαρεστημένους από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης δήλωσαν ότι ανησυχούν για την καταστροφή του κομμουνιστικού οικονομικού συστήματος της χώρας.
Το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ οδήγησε στην αυξανόμενη δυσπιστία και την πικρία με τους άλλους (Σ.Σ., εννοεί τους λαούς που συναπάρτιζαν τη Σοβιετική Ένωση). Μόνο το 12% των πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΣΣΔ θα πρέπει να αναβιώσει όπως ήταν. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το επίπεδο της νοσταλγίας έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς η ιδέα αυτή αντιπροσωπεύει το 30% των υποστηρικτών το 2001.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει «μια ένωση με πολλές δημοκρατίες», ενώ το 21% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι ικανοποιημένοι με την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών. Ο ίδιος αριθμός των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια στενότερη ένωση μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, ανάλογη με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με την έρευνα, το 51% των Ρώσων πιστεύουν ότι κάποιος θα μπορούσε να αποφύγει την διάλυση της ΕΣΣΔ. Είκοσι-εννέα τοις εκατό των Ρώσων λένε ότι η διάλυση ήταν αναπόφευκτη. Επιπλέον, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι συμφωνίες Belovezha, που υπογράφτηκαν από τους επικεφαλής των δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας – Μπόρις Γιέλτσιν, Λεονίντ Κραβτσούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς για το σχηματισμό της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) – ήταν ο κύριος λόγος για τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Ένα 23% των Ρώσων πιστεύουν ότι η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των «εχθρικών ξένων δυνάμεων.” Όπως πολλοί, ως το 21% των Ρώσων δήλωσαν ότι η χώρα έπαψε να υπάρχει, επειδή οι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι με τη σοβιετική διοίκηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Σύμφωνα με το 14% των Ρώσων, η χώρα απέτυχε να χειριστεί το στρατιωτικό βάρος για την οικονομία της. Σύμφωνα με το 13%, η κομμουνιστική ιδεολογία είχε εξαντληθεί.
Η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υφίσταται στις 8 Δεκεμβρίου, 1991. Οι επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας – Μπόρις Γιέλτσιν, Στανισλάβ Σουσκέβιτς και Λεονίντ Κραβτσούκ, – υπέγραψαν τις λεγόμενες Belovezha συμφωνίες για τον τερματισμό της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τις συμφωνίες αυτές, αλλά ανάμεσα σ’ αυτά μπορεί κανείς να διακρίνει δύο βασικές απόψεις για το θέμα.
Η πρώτη από αυτές λέει ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ δεν ήταν προκαθορισμένη, καθώς οι συμφωνίες Belovezha εμφανίστηκαν μόνο ως πράξη της θέλησης των τριών πολιτικών, οι οποίοι δεν ήθελαν να μοιραστούν την εξουσία με κανέναν. Επιπλέον, η τότε διοίκηση της Σοβιετικής Ένωσης δεν ήταν πλέον σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά της.
Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, ήταν αδύνατο να αποφευχθεί η διάλυση της ΕΣΣΔ. Η «παρέλαση των κυριαρχιών», όπως ονομαζόταν τότε, ήταν μη αναστρέψιμη και η διάλυση θα συνέβαινε ούτως ή άλλως, πιθανότατα με μια βίαιη μορφή.
Κάποιος “Δεν πρέπει να κατηγορεί μόνο τους Γιέλτσιν, Κραβτσούκ και Σουσκέβιτς για τις συμφωνίες. Το Σύνταγμα, επί του οποίου στηρίχθηκαν, έδιναν στα μέλη – κράτη της ΕΣΣΔ την ευκαιρία να ανεξαρτοποιηθούν από την Ένωση”, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Yabloko Σεργκέι Μιτρόκιν στο περιοδικό Εθνική Εφημερίδα. Ο Μιτρόκιν κατηγόρησε τους δημιουργούς της λενινιστικής-σταλινικής πολιτικής, που διακήρυξε το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση.
«Οι Μπολσεβίκοι είχαν θέσει μια ωρολογιακή βόμβα, και ο Γιέλτσιν και η εταιρεία εκείνων που υπέγραψαν τις συμφωνίες, πυροδότησαν τη βόμβα», είπε ο Μιτρόκιν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αποκλείει την ιδέα της αναβίωσης της ΕΣΣΔ. Σε μια συνέντευξη, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι «μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η κατάρρευση της Ένωσης ξεκίνησε με την αποκήρυξη του δόγματος Μπρέζνιεφ του συνολικού ελέγχου της Σοβιετικής Ένωσης γύρω από το ανατολικό μπλοκ”. “Δεν υπάρχει κανείς εδώ για να κατηγορήσει – ότι αυτό ήταν (Σ.Σ., η αιτία) που θάφτηκε η Ένωση. Είμαστε οι φταίχτες. Αγωνιζόμουν, όσο μπορούσα, να διατηρηθεί η χώρα Ήθελα τις δημοκρατίες να χρησιμοποιούν την εθνική τους κυριαρχία. Θα έπρεπε να είχε μεταμορφωθεί η Ένωση και να είχε εκδημοκρατιστεί”.
Μιλώντας για το τείχος του Βερολίνου, ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι το τείχος είχε καταστεί άνευ αντικειμένου τη δεκαετία του 1980. “Υπήρχαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Σοβιετική Ένωση, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποκατασταθεί, οι σχέσεις με την Κίνα είχαν αποκατασταθεί, μετά από 35 χρόνια εχθρότητας. Βελούδινες επαναστάσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, για παράδειγμα. Ωστόσο, οι Γερμανοί κάθονταν πίσω από το τείχος, σαν λεπροί. Θα υποθέταμε ότι έπρεπε να τους πω να μείνει εκεί, γιατί ο Χίτλερ είχε αρχίσει το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο; θα ήταν ανόητο να προσεγγίσει κανείς το πρόβλημα αυτό με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
“Οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει όλες από τις πιο σοβαρές απαιτήσεις μας. Τα πυρηνικά όπλα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να αναπτυχθούν στη ΛΔΓ. Τα στρατεύματα της ΟΔΓ θα έπρεπε να κοπούν από 600 σε 300.000. Το πιο σημαντικό, είχαμε συνάψει τη Μεγάλη Συνθήκη με τους Γερμανούς. Ήταν ένα καταπληκτικό έγγραφο, το οποίο περιείχε όλα όσα θέλαμε, για παράδειγμα, τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 600 γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία”, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.
Πηγή: Pravda.Ru
Η Πλειοψηφία των Ρώσων λυπάται για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης – Δημοσκόπηση
Η πλειοψηφία των Ρώσων λυπάται για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αποκαλύπτει μια έκθεση από ανεξάρτητους δημοσκόπους του Κέντρου Levada.
Περίπου το 56 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι λυπούνται για την πτώση του κομμουνισμού, ενώ μόλις το 28 τοις εκατό είπαν ότι θεωρούν ότι δεν αισθάνονται καμία λύπη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Δεκαέξι τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν έδωσε καμία απάντηση.
Από αυτούς που ήταν δυσαρεστημένοι με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 53 τοις εκατό είπαν ότι έχασε το ενοποιημένο οικονομικό σύστημα, ενώ το 43 τοις εκατό δυσφόρησαν με την απώλεια της δύναμης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.
Άλλοι είπαν ότι τώρα είναι πιο δύσκολο να ταξιδεύεις, και ότι υπάρχει περισσότερο «αμοιβαία δυσπιστία και πικρία» στον κόσμο.
Ρώσοι οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν μετανιώνουν για το τέλος της ΕΣΣΔ κατηγόρησαν «την πλήρη εξάντληση της κομμουνιστικής ιδεολογίας», «το βαρύ στρατιωτικό βάρος για την οικονομία της χώρας,” και “τη φτώχεια και τη στασιμότητα» για τους απλούς Ρώσους.
Η έρευνα διεξήχθη 18 – 21 Νοέμβριος μεταξύ 1.600 άτομα σε 134 ρωσικές πόλεις, πόλεις και χωριά.
Πηγή: The Moscow Times, Dec. 05, 2016
Μετάφραση: «Νέα Σπορά»
COMMENTS