Τα περίεργα και ιδανικά

statisticscookingΤο «e-Βήμα» (12/07/2016) μας πληροφορεί ότι η Ιρλανδία είχε ανάπτυξη, για το 2015, 26.3% και όχι 7.8%, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από την αντίστοιχη στατιστική υπηρεσία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναθεώρηση των στοιχείων για τα πάγια κεφάλαια που προσήλθαν στην Ιρλανδία. Μαγική εικόνα στα αλήθεια!

Λίγο πιο κάτω, όμως, το δημοσίευμα του «e-Βήματος» μας διευκρινίζει ότι αυτή η τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη (που «βγάζει μάτι», γιατί καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δε θα έκανε τόσο τρομερά στατιστικά λάθη, ώστε να ανακοινώνει αρχικά 7.8% ανάπτυξη και να τη «διορθώνει» στο 26.3%, σχεδόν 3.5 φορές παραπάνω, σε οποιαδήποτε στατιστική κουζίνα και εάν μαγείρευε τα στοιχεία) οφείλεται στην αναταξινόμηση των ισολογισμών των ξένων εταιρειών, που έχουν αναζητήσει την έδρα τους στην Ιρλανδία.

Η παραδοχή αυτού του γεγονότος είναι ευθεία: «Οι μεταφορές έδρας αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να μειώσουν τον φόρο που πληρώνουν για τα κέρδη τους (σ.σ.: η Ιρλανδία έχει πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή κερδών), ενώ οι βασικές δραστηριότητες και η διοίκησή τους παραμένουν εκεί που ήταν η αρχική έδρα τους»!

Και παρακάτω ο επικεφαλής του Irish Central Statistics Office δηλώνει: «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι ένας ολόκληρος ισολογισμός μίας εταιρείας που μεταφέρει την έδρα της στην Ιρλανδία, από κάπου αλλού, περιλαμβάνεται στο απόθεμα παγίου κεφαλαίου μας ή στη διεθνή επενδυτική θέση μας. Η πολύ μεγάλη αύξηση ενίσχυσε τη δυνατότητα παραγωγής της οικονομίας και επηρεάζει τους λογαριασμούς του 2015 στην αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών… Η απασχόληση δεν έχει αλλάξει πολύ από τον λόγο αυτό».

Με δυο λόγια ενώ η εταιρεία, που δηλώνει έδρα την Ιρλανδία, δραστηριοποιείται κάπου αλλού, εκτός Ιρλανδίας, τα πάγια κεφάλαιά της περιλαμβάνονται στο απόθεμα παγίων κεφαλαίων της Ιρλανδίας, έναντι ενός πολύ χαμηλού φόρου, και έτσι τελικά η Ιρλανδία δείχνει να «φουσκώνει» από ανάπτυξη, την ίδια ώρα που ομολογείται ότι: «Η απασχόληση δεν έχει αλλάξει πολύ από τον λόγο αυτό»! Όλα τα παραπάνω, δηλαδή, είναι επί της ουσίας αριθμοί στα χαρτιά!

Η ειρωνεία είναι ότι η Ιρλανδία την έχει «ξανακάνει αυτήν τη δουλίτσα» και παρουσίαζε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά, τελικά, δε μπόρεσε να αποφύγει ούτε την οικονομική κρίση, ούτε να μη φορτωθεί τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών, ούτε να μη μπει σε μνημόνιο, και το σπουδαιότερο, ούτε να αποφύγει τη φτωχοποίηση του πληθυσμού της και την αύξηση της ανεργίας. Και τώρα με ανάπτυξη 26.3%, τη μεγαλύτερη στον κόσμο και σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αγκομαχάει (άλλη έκπληξη και αυτή!), δηλώνεται ότι η απασχόληση δεν έχει αλλάξει πολύ, δηλαδή, τίποτα στην πραγματικότητα (αφού δεν καταθέτει και τα αντίστοιχα νούμερα).

Σε μια εποχή που η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει μακροχρόνια στασιμότητα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει στη συμμετοχή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ, που το ECOFIN παίρνει μέτρα ενάντια στην Ισπανία και την Πορτογαλία, γιατί ξεπέρασαν τους δείκτες των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, και με δεξιές κυβερνήσεις, που ενδυναμώνονται οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται υπό κατάρρευση, που υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στη Γερμανία, μας παρουσιάζονται μερικές θαυματουργές εικόνες, όπως αυτή της Ιρλανδίας, που μοιάζουν με τα θαύματα της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω», που προσπαθούν να συγκαλύψουν το κύριο: ότι οικονομικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ακολουθούμενη πολιτική έχει αποτύχει και έχει φέρει την εξαθλίωση στους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δέος θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε: «τι πολιτική κατάντια είναι αυτή»;

Αυτήν την «αιτιολόγηση» που μας παρουσιάζεται θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε , «μετά κόπων και βασάνων», επιεικώς αναιτιολόγητη, γιατί πάντα η διαφορά ανάμεσα στο 7.8% και το 26.3% εξακολουθεί να παραμένει πολύ μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια οι διορθώσεις συνήθως είναι της τάξης του πρώτου δεκαδικού ψηφίου.

Είμαστε έτοιμοι να εκραγούμε και να ανακράξουμε: «Ρε απατεώνες τι παραμύθια παράγετε και τι ειδήσεις αναπαράγετε; Τι στάχτη στα μάτια του κόσμου ρίχνετε»;

Αλλά θα είμαστε πιο κόσμιοι! Θα πούμε απλώς ότι η στατιστική και η λογιστική στην αστική πολιτική οικονομία είναι η τέχνη του εφικτού. Η ανάπτυξη, μετά από διόρθωση, από το 7.8% έφτασε στο 26.3%! Αυτή είναι η τέχνη του εφικτού κατά την αστική στατιστική!

Εμπρός, λοιπόν, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας! Η ανάπτυξη θα εκτοξευτεί! Τώρα, εάν παράλληλα εκτοξεύεται και η ανεργία ή είναι έτοιμες να φαληρίσουν οι τράπεζες της Ιταλίας, ε αυτές είναι λεπτομέρειες ασήμαντες!

COMMENTS