Και ο Μητσοτάκης περνάει «κάτω από τον πήχυ»

Παρακολουθήσαμε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του Mega. Επιδόθηκε και πάλι στο γνωστό κατηγορητήριο ενάντια στην κυβέρνηση προσωποποιώντας την πολιτική ζωή του τόπου πάνω στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που τον κατηγόρησε για ανικανότητα και για άλλα πολλά.

Σκοπός του άρθρου μας δεν είναι να τονίσουμε για άλλη μια φορά την εκτίμηση – συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι από τους στυλοβάτες του Ελληνικού καπιταλισμού. Η Νέα Δημοκρατία, ως αστικό κόμμα και οι αρχηγοί της, όλοι τους ανεξαιρέτως, υπηρέτησαν τη λεγόμενη «ελεύθερη οικονομία», δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα και τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Μόνο που τις υπηρεσίες που προσέφεραν, η Νέα Δημοκρατία και οι αρχηγοί της, στην αστική τάξη φρόντιζαν να τις συγκαλύψουν κάτω από το μανδύα ορισμένων κατασκευασμένων ιδεολογημάτων, όπως αυτό του «κοινωνικού και φιλελεύθερου ριζοσπαστισμού», που υπονοούσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με κοινωνική ευαισθησία και προστατεύει αλλά και υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Φυσικά ο χρόνος έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αντιδραστικό κόμμα, που μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και ακροδεξιά «ακροφύσια» με φασιστικές καταβολές, που για το μόνο που δεν ενδιαφέρθηκε ήταν να υπερασπιστεί και να προστατέψει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το αντίθετο ακριβώς έκανε.

Ιδιαίτερα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση για το μόνο που νοιάστηκε η Νέα Δημοκρατία ήταν να μεταφέρει τα «σπασμένα» της οικονομικής κρίσης πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Ειδικά η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε τα αντιλαϊκά της ρέστα τόσο για την ακροδεξιά ρητορική της, που την αποτύπωσε στη στελεχική σύνθεσή της και στα συνεδριακά ντοκουμέντα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για την πρακτική της.

Το σημαντικό που πρέπει να τονιστεί γι’ αυτήν τη συνέντευξη είναι ότι αναδείχτηκε, για άλλη μια φορά, αυτήν τη φορά πολύ πιο καθαρά, το πολιτικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που επηρεάζει και την τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό το αδιέξοδο «βγήκε» ακόμη και από τις ερωτήσεις, που υποβλήθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το Γιάννη Πρετεντέρη.

Στην ερώτηση «εάν ο Τσίπρας δεν περνάει καλά με αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη» η απάντηση ήταν ότι «νομίζω ότι ζορίζεται». Και η απάντηση αυτή δεν ήταν καθόλου τυχαία, γιατί αντανακλά την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να στοιχειοθετήσει μια ουσιαστική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Και ο λόγος είναι σαφής.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμευμένη με τις ίδιες ακριβώς δεσμεύσεις, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ως πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο της επιλογής της αστικής τάξης για παραμονή στο ευρώ αδυνατεί να ασκήσει «τη σκληρή αντιπολίτευση» για την οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν εκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας (και εξ αυτού του λόγου δε θα πέρναγε καλά ο Αλέξης Τσίπρας).

Ας σταθούμε σ’ αυτό που ισχυρίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πήχυς μπήκε χαμηλά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας στη Συνάντηση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πέρασε από κάτω». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε διευκρινίζει πως αυτός θα «πέρναγε πάνω από τον πήχυ», όταν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν με τον πιο επίσημο τρόπο στο κλείσιμο των συνόρων;

Αντί αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλείται – ότι πολύ πριν κάνει οτιδήποτε η κυβέρνηση, ότι αυτός κάλεσε την Πρέσβειρα της Αυστρίας και της έκανε «αυστηρές συστάσεις»!!! Ότι στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος άσκησε «σκληρή κριτική» για το κλείσιμο των συνόρων!!!

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ομογάλακτός του Άνγκελα Μέρκελ και όλοι οι άλλοι που ανήκουν στο ίδιο κόμμα επέβαλαν, μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες, το κλείσιμο των συνόρων και τη μετατροπή της χώρας μας σε καταυλισμό προσφύγων.

Με δυο λόγια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μπόρεσε να προβάλει καμία αποφασιστική αντίσταση ενάντια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε να αντιδράσει σε σχέση με τις αντίστοιχες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ρόλο και την πολιτική της Τουρκίας ως προς το προσφυγικό πρόβλημα.

Επομένως η κριτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ανικανότητα, στον Αλέξη Τσίπρα και ότι «πέρασε κάτω από τον πήχυ» αφορά και σ’ αυτόν τον ίδιο. Και οι δύο πέρασαν κάτω από την πήχυ.

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα, που αφορά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, στη Σμύρνη. Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσιογράφους κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και φειδωλός σε όσα δήλωσε στη Σμύρνη. Το ίδιο έκαναν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία απέφυγε να βγάλει επίσημη ανακοίνωση που να επισημοποιεί την κριτική της. Και αυτό το γεγονός έχει τη σημασία του, γιατί στην πραγματικότητα υποδηλώνει ότι η Νέα Δημοκρατία απέφυγε να έρθει σε δημόσια κόντρα με την κυβέρνηση, η οποία και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία κινείται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Επεδίωκε η Νέα Δημοκρατία να περάσει η κριτική της προς την κυβέρνηση στο «ντούκου», για να μη διαταράξει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της.

Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζουν επισήμως τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που νομιμοποιούν τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που πιέζουν για λύση στο Κυπριακό στην κατεύθυνση των απαιτήσεων της Τουρκίας, που πιέζουν την Κυπριακή κυβέρνηση να άρει το βέτο σε σχέση με το άνοιγμα των φακέλων για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας εξηγείται και από κάτι άλλο, που ισχυρίζεται συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογή του ως αρχηγός της. Ότι τώρα «οι εταίροι μας γνωρίζουν πως στην Ελλάδα υπάρχει και ένας δεύτερος ισχυρός παίχτης και δεν υπάρχει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας»!!! Δηλαδή οι εταίροι μας έχουν εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας μας!!!

Τέτοιες δηλώσεις, που γεμίζουν περηφάνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί αναγνωρίζεται η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ως εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση, είναι το σήμα κατατεθέν της υποτέλειας, γιατί ομολογείται επισήμως, ότι για να βγει ένα κόμμα στην κυβέρνηση πρέπει να «αναγνωρίζεται ως παίχτης» και από τους εταίρους μας. Για να μην πούμε ότι οι κυβερνητικές λύσεις στη χώρα μας χαρακτηρίζονται από την αποφασιστική παρέμβαση των εταίρων και των άλλων συμμάχων, όπως είναι οι ΗΠΑ.

Συμπερασματικά ο λόγος που «περνάει καλά» ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τη «σκληρή κριτική», που του ασκεί ο Κυριάκος Μητσιοτάκης είναι ότι και οι δύο κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και μάλιστα, μετά την προσφυγική κρίση, και στον ίδιο διάδρομο. Και αυτό το γεγονός, βέβαια, φέρνει τη Νέα Δημοκρατία να «τρέχει» πίσω από την κυβέρνηση για την εφαρμογή της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής. Της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτό το «τρέξιμο» στερεί στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να αρθρώσει έναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, γιατί θα την έφερνε σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Προτιμάει, λοιπόν, τις λεκτικές ατάκες, τη φιλολογία περί τήρησης του Συντάγματος για τις εκλογές, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δε ζητάει εκλογές, την ώρα, που ανίκανη ανεβοκατεβάζει την κυβέρνηση, την ώρα, που στο παρασκήνιο εξελίσσονται διάφορες αφανείς διαβουλεύσεις, με την παρέμβαση των εταίρων, για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

COMMENTS