Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία «ξεκλείδωσε» το τι στην πραγματικότητα συζητήθηκε στη συνάντηση της καγκελαρίου με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η οποία είχε προηγηθεί ακριβώς την προηγούμενη ημέρα.
Ιδιαίτερα αναφερθήκαμε στην τοποθέτηση της Άνγκελα Μέρκελ σε σχέση με την παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και γράφαμε: «Το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από τη συνάντηση, που είχε η Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι το γεγονός ότι αμφότεροι στράφηκαν κατά της Ρωσίας, κυρίως για τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσικής κυβέρνησης στη Συρία. Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος απέδωσε τα νέα κύματα Σύρων προσφύγων αποκλειστικά στις Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα με την Τουρκία, εκφράζοντας «φρίκη και αποτροπιασμό» (sic) και τονίζοντας ότι «η επιθετικότητα (σ.σ. της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό»! Βέβαια η Ρωσία απάντησε με έναν ολιγόλογο σχολιασμό: «ορισμένοι ας προσέχουν τα λόγια τους»!».
Τώρα φαίνεται ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο – με αφορμή το προσφυγικό, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, που ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που συνομολογήθηκε στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (10/11-02-2016), όπου πήρε μέρος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος και παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης. Ως θετική εξέλιξη την ανάμειξη του ΝΑΤΟ τη θεώρησε και η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανεξάρτητα από το τι αποφασίστηκε για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος των προσφυγικών ροών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ώστε να μην εμπλέκονται σε κοινές περιπολίες οι Ελληνικές με τις αντίστοιχες Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, η ανάμειξη του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί η Τουρκία αμφισβητεί το συνοριακό καθεστώς στο Αιγαίο και γι’ αυτήν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και με την τελευταία Νότα, που εξέδωσε η Τουρκία με αφορμή την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας στη νησίδα Κίναρος, ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι θεωρεί τη νησίδα Ίμια, και όχι μόνον αυτήν, Τουρκικό έδαφος.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ για μεν την Ελλάδα οδηγεί σε μια de facto συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, από τη μια, ενώ, από την άλλη, εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατιωτική κίνηση, που αφορά τη Ρωσία την περικύκλωσή της και την παρουσία της στη Συρία, πράγμα που και πάλι εμπλέκει τη χώρα μας σε μια γενικότερη αντιπαράθεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.
Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός του περιεχομένου της ατζέντας, που συζητήθηκε στη διήμερη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή αφορούσε στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη – με την ίδρυση νέων στρατηγείων και την παροχή στρατιωτικών ενισχύσεων, την προώθηση στρατιωτικών οχημάτων καθ’ όλη την έκταση της συνοριακής γραμμής της Ρωσίας, τη δημιουργία νέων στρατιωτικών υποδομών και κέντρων εκπαίδευσης, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γεωργία, την αύξηση της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ από τα κράτη – μέλη, την ενδεχόμενη αποστολή AWΑCS στη ΣΥΡΙΑ, κάτι που είχε ακουστεί εδώ και αρκετό καιρό πριν, προκειμένου να ελέγχει το ΝΑΤΟ τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Την ίδια στιγμή από καιρό γίνεται λόγος για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη με το πρόσχημα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτή, ενώ την ίδια στιγμή έχει γίνει ήδη λόγος για στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ( η Ρωσία το έχει καταγγείλει δημόσια) και στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, με το επιχείρημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους!!! Είναι γνωστό βέβαια πως ανάμεσα στις χώρες που ενισχύουν στρατιωτικά και χρηματικά τον ISIS είναι και η Σαουδική Αραβία.
Σ’ ότι αφορά τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αχμέτ Αλ Ασσίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Al Arabiya, ανακοίνωσε ότι «το Ριάντ έχει αποφασίσει να στείλει στρατεύματα στη Συρία και ότι αυτή η απόφαση είναι “irreversible” – αμετάκλητη». Ανέφερε επίσης ότι: «η Ουάσιγκτον είναι πιο κατάλληλη για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με κάθε μελλοντική επιχείρηση στο έδαφος», γεγονός που αναδεικνύει ότι η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στη Συρία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη των ΗΠΑ και σε συνεννόηση. Ας σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός άμυνας της Σαουδικής Αραβίας επισκέφτηκε την έδρα του ΝΑΤΟ για να συζητήσει για «τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία»!!!
Όλη αυτή η κατάσταση έχει εγείρει προβληματισμούς γενικότερους για τις εξελίξεις στην περιοχή και μια ένδειξη αυτών των προβληματισμών είναι ο σκεπτικισμός ακόμη και των αστικών ΜΜΕ. Υπήρξαν, όμως, και δημόσιες τοποθετήσεις, που φανερώνουν τις ανησυχίες ακόμη και κύκλων της αστικής τάξης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση, στον Real-Fm, του Γιάννη Πλακιωτάκη, που διετέλεσε προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που εξέφρασε τη διαφωνία του με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αφήνοντας να υπονοηθεί και η διαφωνία του σε σχέση με όσα προετοιμάζονται από την πλευρά του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες σε σχέση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη συμμετοχή της στους γενικότερους σχεδιασμούς του ενάντια στη Ρωσία, που μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή για μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην άμεση επικαιρότητα τίθεται η ανάγκη για την ανάπτυξη της δράσης του Φιλειρηνικού Κινήματος ενάντια στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στο ίδιο το ΝΑΤΟ, ενάντια στην ύπαρξη των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας και στις διευκολύνσεις που παρέχονται στην εκφρασμένη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτώντας την άμεση αποδέσμευση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
COMMENTS