Η έωλη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Προσπαθεί να ανασκευάσει και να διασκεδάσει τις κάκιστες εντυπώσεις, που προκάλεσε στον Ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα στη λαϊκή βάση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, η υπογραφή της νέας συμφωνίας – μνημονίου.

Έβαλε μπροστά, λοιπόν, τα «μεγάλα μέσα», δηλαδή, έβγαλε τα πρώτα της στελέχη στα ΜΜΕ, τα οποία λανσάρουν την άποψη, ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα με αντικειμενικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και ειδικά να φύγει «από τη μέση» ο πρωθυπουργός, που κατά τα στελέχη αυτά αποτελεί «μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα και την Ευρώπη».

Φαίνεται ότι αυτή η επιχειρηματολογία είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, γιατί την συμμερίζεται και την εκφράζει και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, που, δια του προέδρου τους Πάνου Καμμένου, φρόντισαν όχι απλώς να αναπαράγουν την ίδια επιχειρηματολογία αλλά ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος να πάρει επάνω του αυτό το σενάριο και να δηλώσει ότι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ θα βγάλει στη φόρα τους δημοσιογράφους, που «τα έπιαναν», για να καταφέρονται ενάντια στην κυβέρνηση, ως το «δημοσιογραφικό μέρος» του πραξικοπήματος.

Πάνω σ’ αυτήν την επιχειρηματολογία «πάτησε» ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον REAL.FM, για να ισχυριστεί ότι το πραξικόπημα αυτό ξεκίνησε από το εξωτερικό, από τους εταίρους, που εξανάγκασαν(!!!) την κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία – μνημόνιο και συνεχίζεται στο εσωτερικό της χώρας από εκείνους που θέλουν να επιβάλουν μια «λύση» για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας».

Συμπλήρωσε δε, ο Νίκος Φίλης, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται κάνει κολιγιά με το καταστημένο της χώρας μας, που συμμετέχει σ’ αυτό το πραξικόπημα!

Εξέφρασε δε τη λύπη του, που ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απαιτούν, έστω και την τελευταία στιγμή, από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το νέο μνημόνιο, δεν κατανοούν ότι το κύριο ζήτημα που υπάρχει τώρα στην ημερήσια διάταξη είναι το πώς θα αποφευχθεί αυτό το πραξικόπημα!!!

Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι αυτήν τη στιγμή κανένα από τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί την άμεση συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Το τονίζουμε ξανά, την άμεση συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Και αυτό είναι απολύτως εξηγήσιμο, γιατί τα κόμματα αυτά επιθυμούν να πάρει όλο το βάρος των προαπαιτουμένων, που θα πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα, ήδη κατατίθενται τα σχετικά νομοσχέδια, αποκλειστικά και μόνο η σημερινή κυβέρνηση με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία αλλά και δική τους στήριξη. Ταυτόχρονα κάνουν λόγο για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ή «ειδικού σκοπού», από τη στιγμή που θα ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Και το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι στη σχετική συνέντευξη, που παραχώρησε ο Νίκος Φίλης στον REAL.FM, όταν ρωτήθηκε: «τότε πως θα περάσουν τα νομοσχέδια στη βουλή με δεδομένη την αρνητική στάση ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;», αυτός απάντησε: «θα δούμε και τη στάση των άλλων κομμάτων»!!! Λες και δεν τη γνώριζε!!!

Με δυο λόγια: και πραξικόπημα υπάρχει, που θέλει να εκδιώξει τον Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία και το πέρασμα των νομοσχεδίων θα εξαρτηθεί από τη στάση των άλλων κομμάτων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε βρίσκεται σε σχετική σύγχυση είτε άλλους πολιτικούς σκοπούς υπηρετεί. Και εμείς θεωρούμε το δεύτερο ως την πραγματική εκδοχή.

Από την πλευρά μας, βέβαια, δεν αποκλείουμε καθόλου τόσο οι εταίροι όσο και η αστική τάξη της χώρας μας να προετοιμάζει κυβερνητική λύση «εθνικής ενότητας», την οποία να αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη γνώμη μας για τους παρακάτω ευνόητους λόγους:

Από τη στιγμή, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει όλο το βάρος της νομοθέτησης των προαπαιτουμένων, μαζί με την αστική αντιπολίτευση, τότε είναι λογικό να ανοίγει και ο δρόμος για κυβερνήσεις είτε «εθνικής ενότητας» είτε «ειδικού σκοπού», με δεδομένο ότι οι εταίροι επιθυμούν να μην υπάρξουν εκλογές στη διάρκεια εφαρμογής του τριετούς μνημονίου.

Καταλαβαίνουμε έτσι, ότι η συνευθύνη της εφαρμογής της νέας συμφωνίας – μνημονίου δημιουργεί νέες συνθήκες, που αφαιρούν τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί το ενδεχόμενο της προσφυγής σε εκλογές, όταν αυτός το αποφασίσει από μόνος του.

Θα είναι δέσμιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κατάσταση, στην οποία δε θα διαθέτει κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά, το κυριότερο, γιατί σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει λειτουργήσει σαν πλυντήριο των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης.

Αλλάζουν, επομένως, οι όροι διεξαγωγής της πολιτικής διαπάλης ανάμεσα στα κόμματα των μνημονίων. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει και η πίεση από την πλευρά των εταίρων, η οποία θα μεταφέρεται εσωτερικά στην κυβέρνηση από τα σημερινά κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης. Επομένως μειώνονται οι όροι των πολιτικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθαρίζει, λοιπόν, από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του, την οποία και την αποδίδει ως πραξικόπημα από εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις ενάντια στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, για να λειτουργήσουν τα λαϊκά αντανακλαστικά, για να διαθέτει εναλλακτικές πολιτικές κυβερνητικές λύσεις μέσα από εκλογές, ποντάροντας στο γεγονός ότι ακόμη διαθέτει δυνατότητες υποστήριξης από τον Ελληνικό λαό, που δεν έχουν αποδυναμωθεί επικίνδυνα.

Όλη αυτή η κατάσταση που περιγράψαμε και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να την εγκλωβίσει σε ρητορική «πραξικοπημάτων εν εξελίξει» εστιάζοντας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης την αντιμετωπίζουν με «ψυχρή λογική» καλώντας το ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει αυτήν τη ρητορική και να προτάξει το «εθνικό συμφέρον». Για όλα τα υπόλοιπα, ισχυρίζονται, υπάρχει χρόνος για συζήτηση μετά τη διασφάλιση της χώρας στο ευρώ και της κατάληξης της οριστικής συμφωνίας.

Είναι φανερό για εμάς ότι το σενάριο, που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για πραξικόπημα έσωθεν και έξωθεν μπορεί να περιλαμβάνει, ως κατάληξη, και την εκδοχή της αποπομπής του Αλέξη Τσίπρα και της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος ΜΕ τον Αλέξη Τσίπρα μεν αλλά ΟΧΙ στη θέση του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να αναρωτηθούμε: «τι θέλει ένας Υδραίος στη Λάρισα»; Τουτέστιν, γιατί, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει και καταγγέλλει ότι η υπογραφή της νέας συμφωνίας είναι προϊόν – και έγινε κάτω από την πίεση – ενός πραξικοπήματος, τότε, για ποιο λόγο μπήκε στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας;

Και δε θα το κάνουμε, γιατί, όταν ένας ηγέτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα πραξικόπημα, αποχωρεί και διακόπτει τις διαπραγματεύσεις, εκ των προτέρων, για να αποφύγει ένα πραξικόπημα, το οποίο στρέφεται σε βάρος της χώρας, για να μη βρεθεί στην ανάγκη να το καταγγέλλει εκ των υστέρων!

Και εδώ στη χώρα μας δεν υπάρχει ούτε «μισός» άνθρωπος, που να μην αντιλαμβάνεται ότι η συμφωνία, που έφερε η σημερινή κυβέρνηση στρέφεται σε βάρος της χώρας, που πρέπει να ξεπουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο ξένο κεφάλαιο, που στρέφεται σε βάρος των εργαζομένων και των μικροαστικών στρωμάτων, που θα τους φέρει νέα εξαθλίωση και νέα καταστροφή.

Επομένως η διακοπή των διαπραγματεύσεων, που κατ’ επανάληψη ζήτησε η «Νέα Σπορά», ήταν απόλυτα αναγκαία και θα την υποστήριζε όλος ο λαός, αφού δε θα ερχόταν μια αντιλαϊκή συμφωνία. Πράγμα, βέβαια, που δεν έκανε ο πρωθυπουργός.

Κάτω, λοιπόν, και από οποιαδήποτε εκδοχή και εάν εκληφθεί αυτή η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, περί πραξικοπήματος, το βέβαιο είναι ότι, τουλάχιστον, αναδεικνύει ότι η κατάσταση στη χώρα μας γίνεται πιο σύνθετη και το ερώτημα: «ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;» ή «ΤΙ (ΠΡΕΠΕΙ) ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;» γίνεται ερώτημα εξαιρετικά επείγον προς απάντηση. Και αυτό θα είναι και το θέμα μας στο αμέσως επόμενο άρθρο μας.

COMMENTS