Το διάγγελμα του πρωθυπουργού και οι άλλες εξελίξεις

Δεν πρόσθεσε τίποτα το καινούργιο στις θέσεις του πρωθυπουργού το νέο διάγγελμα, που απηύθυνε προς τον Ελληνικό λαό. Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του και διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να αλλάξει το γεωστρατηγικό προσανατολισμό της χώρας μας. Το δημοψήφισμα είπε, ότι κακώς το συνδέουν ορισμένοι, προφανώς απευθυνόμενος στις δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης του «ΝΑΙ», με την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβεβαίωσε, παραπέρα, πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ότι είναι πρόθυμος να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους. Ουσιαστικά με το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είπε «ΝΑΙ» σε όλες τις απαιτήσεις των εταίρων, κρατώντας ορισμένα σημεία υπό διαπραγμάτευση για να παρουσιάσει μια αντιλαϊκή συμφωνία. Ακόμη είπε «ΝΑΙ» και σ’ ένα πρόγραμμα 29δισ. ευρώ από το ΕΣΜ, που αναγκαστικά σημαίνει ένα νέο επώδυνο μνημόνιο.

Έφτασαν οι δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ να παρομοιάζουν το «ΟΧΙ» της κυβέρνησης με το «ΝΑΙ» της αντιπολίτευσης. Αυτό τόνιζε ευθύς εξ αρχής η «Νέα Σπορά» ότι το «ΟΧΙ» της κυβέρνησης και το «ΝΑΙ» της αστικής αντιπολίτευσης συμπίπτουν απολύτως.

Γι’ αυτό, ως «Νέα Σπορά» καλέσαμε την ηγεσία του ΚΚΕ να πάρει επάνω της το δημοψήφισμα, να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, να δημιουργήσει συνθήκες λαϊκής ενότητας στη βάση και να πάρει τη θέση του «ΟΧΙ», γιατί θα ήταν το μοναδικό «ΟΧΙ», που θα αντιπροσώπευε τον Ελληνικό λαό. Ο χρόνος, αν και περιορισμένος, ήταν αρκετός, γιατί αυτήν τη στιγμή είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένος σε πολιτικό περιεχόμενο και οι λαϊκές μάζες μπορούν να κατανοήσουν όσα δε μπορούσαν να κατανοήσουν σε πολλά χρόνια την προηγούμενη περίοδο.

Από το διάγγελμα, όμως, πρέπει να ξεχωρίσουμε μια φράση, που αποκαλύπτει και όλο το παιχνίδι που παίζεται και είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Και αυτή η φράση αφορά στο σημείο, που αναφέρεται ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από «δοτές κυβερνήσεις».

Συνυφασμένη με το παραπάνω σημείο είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, που διευκρίνισε ότι «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα» και ότι «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού».

Αυτήν τη στιγμή, που οι εξελίξεις τρέχουν, αυτό που συζητιέται στο παρασκήνιο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», και σε περίπτωση, που δεν επιτευχθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αυτό που συζητιέται είναι ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αποκαλυπτικός, σ’ αυτήν την κατεύθυνση των παρασκηνιακών εξελίξεων, ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, που σε συνέντευξη προς τον REAL.FM, αποκάλυψε και παραδέχτηκε το πλήρες παρασκήνιο.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης, που θα συμμετέχει το φιλοευρωπαϊκό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, συμπληρώνοντας υποκριτικά ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή πλήρως η πρόταση Γιουνκέρ, αλλά διαπραγμάτευση, γιατί και οι δανειστές «έχουν κάνει λάθη» και επέβαλαν πολιτικές λιτότητας, που «δεν είναι λύση για τον Ελληνικό λαό».

Από την άλλη τόνισε ότι εάν δε δεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας να ηγηθεί μιας τέτοιας κυβέρνησης, που όπως είναι φυσικό θα στηρίζεται σε μια άλλη, διαφορετική, κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τη σημερινή, τότε, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, προφανώς εννοώντας ότι θα προκύψει μια άλλη κυβέρνηση, χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον χωρίς ολόκληρο το ΣΥΡΙΖΑ, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών.

Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει το «ξήλωμα» των ΑΝΕΛ. Τρεις, μέχρι τώρα, βουλευτές δήλωσαν ότι είναι με το «ΝΑΙ» και αναμένεται και ένας τέταρτος. Από την άλλη αναμένεται τηλεοπτική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, προφανώς υπέρ του «ΝΑΙ», ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταφέρθηκε ενάντια στο δημοψήφισμα, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, αφού τόνισε την ανάγκη τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται «υπό ομαλές συνθήκες». Επιστρατεύτηκε ακόμη και Ο Κώστας Σημίτης για να δηλώσει ότι θα ψηφίσει «ΝΑΙ».

Παράλληλα δηλώσεις παραγόντων (Σαπέν, Ντάισεμπλουμ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν απερίφραστα ότι στην περίπτωση του «ΟΧΙ» η Ελλάδα δεν έχει θέση στην ευρωζώνη, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης προανήγγειλε την παραίτησή του στην περίπτωση του «ΝΑΙ».

Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δημοψήφισμα, που δεν κρίνει στενά το «ΟΧΙ», το «ΝΑΙ» ή το «ΑΚΥΡΟ». Κρίνει το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων. Και προπαντός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανίσει στο προσκήνιο μια «λύση», που προέρχεται από το παρασκήνιο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ΝΑΙ» θα προωθήσει τις διαδικασίες για νέες εκλογές θέτοντας άλλο ένα δίλημμα μπροστά στον Ελληνικό λαό.

Η θέση που πρότεινε η «Νέα Σπορά» έδινε τη δυνατότητα να είναι το Κόμμα μέσα στις εξελίξεις και να είναι ενεργή πολιτική δύναμη, που, ταυτόχρονα, θα αντιμετώπιζε την εκβιαστική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθεί ουσιαστικά το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης ή την πλήρη υποταγή της σημερινής κυβέρνησης. Να αντιμετώπιζε την κινητοποίηση της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων, που σε αγαστή συμφωνία και συντονισμό με τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να διορίζει τις κυβερνήσεις στη χώρα μας, να σπάσει το ηθικό των εργαζομένων, να σπείρει την απογοήτευση και να δώσει ένα «μάθημα» γενικότερης σημασίας για τους λαούς της Ευρώπης. Να αντιμετώπιζε την προσπάθεια, που φανερά καταβάλλεται, για μια αντιδραστική στροφή, που θα σημάνει χειρότερες συνθήκες για το Εργατικό Κίνημα.

Αυτό το «ΟΧΙ» της «Νέας Σποράς» δεν είχε καμία σχέση με το «ΟΧΙ» της κυβέρνησης, που έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο χαρακτήρας του με τις ίδιες τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις πλέον «τρέχουν» με τέτοια ταχύτητα, που μπορούμε να βρεθούμε μπροστά στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εργατική τάξη και τα καταπιεζόμενα μικροαστικά στρώματα θα ξαναβρεθούν στην πρωτοπορία των αγώνων για να αντιμετωπίσουν την πολιτική της αστικής τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οποιανδήποτε κυβέρνηση προκύψει και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Υ.Σ. Είχαμε τελειώσει αυτό το άρθρο, όταν ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε τηλεοπτική δήλωση προτείνοντας το «ΝΑΙ». Αναμενόμενο…

COMMENTS