Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία μας δείχνουν ότι η ύφεση συνεχίζεται. Αυτό το 0.2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στην πραγματικότητα είναι πρόβλεψη, αλλά με βάση αυτήν την πρόβλεψη η κυβέρνηση έσπευσε να ισχυριστεί ότι βγαίνουμε από την ύφεση και μπαίνουμε σε πορεία ανάπτυξης. Ξέχασε, βέβαια, ορισμένες …λεπτομέρειες.
Το πρώτο που ξέχασε είναι ότι πρόκειται για …πρόβλεψη! Και το λέμε αυτό, γιατί την ίδια στιγμή η ΕΛΣΤΑΤ έκανε και μια διόρθωση σε μια προηγούμενη …πρόβλεψη. Διόρθωσε και ανακοίνωσε την τελική της εκτίμηση για την ύφεση του πρώτου τρίμηνου του 2014. Και από 0.9%, που ήταν η αρχική της πρόβλεψη, ανακοίνωσε ότι διαμορφώνεται στο 1.1%. Επομένως τίποτα δε μας εξασφαλίζει ότι το 0.2% θα εξακολουθήσει να είναι 0.2% και ότι θα δεν θα καταλήξει να γίνει μεγαλύτερο.
Το δεύτερο που δε λαμβάνεται υπόψη στο 0.2% είναι ότι δε συμπεριλαμβάνει πρόσθετα στατιστικά δεδομένα, όπως π.χ. ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής κ.α.. Πράγμα που σημαίνει ότι τα προσωρινά αυτά στοιχεία έτσι κι αλλιώς θα διορθωθούν και κατά συνέπεια είναι πρόωρο ακόμη να πει κανείς με σιγουριά ότι η Ελληνική οικονομία είναι σε πορεία πτώσης της ύφεσης οριστικά.
Περισσεύει, λοιπόν, η αισιοδοξία. Και ενώ εξακολουθεί για 24ο τρίμηνο να είναι σε ύφεση η οικονομία της χώρας μας η κυβέρνηση υποδέχτηκε το 0.2% με κραυγές θριάμβου. Αλλά έχοντας για το πρώτο εξάμηνο ύφεση 0.65% πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να πιαστεί ο προβλεπόμενος στόχος για ανάπτυξη κατά 0.6% του ΑΕΠ για το 2014 θα πρέπει να παρουσιάσει από εδώ και στο εξής υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης. Μένει να το δούμε. Όλες οι ελπίδες στρέφονται στον τουρισμό. Αλλά προ ημερών ακούσαμε από την Κρήτη ότι βούλιαξε από την προσέλευση των τουριστών αλλά ο συνολικός τζίρος είναι χαμηλότερος από την προηγούμενη χρονιά. Ίδωμεν…
Από την πλευρά μας σημειώνουμε, επίσης, ότι με βάση τα ανακοινωμένα στοιχεία, πλέον, για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας διαπιστώνουμε ότι συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης δεν ακολουθεί τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ειδικότερα για τη Γερμανία η πτώση του ΑΕΠ που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο συνοδεύτηκε με εκτιμήσεις για άνοδό του κατά το δεύτερο εξάμηνο. Μόνο που στο δεύτερο εξάμηνο δε μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Γερμανίας από το Ρωσικό εμπάργκο, που ας σημειωθεί ότι οι πάντες έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις συνέπειές του αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι λαμβάνονται πολύ πιο σοβαρά υπόψη απ’ ότι αρχικά.
Με δυο λόγια ακόμη και εάν η ευρωζώνη κατορθώσει να έχει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% – έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μικρή αύξηση, για το 2014 αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας μας μπορεί να εξασφαλίσει τις «ανάσες» που επιδιώκει η κυβέρνηση, γιατί πάνω από το 60% των εμπορικών συναλλαγών της χώρας μας εξαρτώνται από τις χώρες της ευρωζώνης. Και όπως διαπιστώνουμε οι εξαγωγές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.
Και για να δώσουμε μια εικόνα για το πώς αντιμετωπίζεται η πορεία της Ελληνικής οικονομίας θα αναφερθούμε στην ανακοίνωση της Eurobank που μιλάει «για πιθανό τέλος της ελληνικής “Μεγάλης Ύφεσης”»., ενώ ταυτόχρονα εκτιμάει ότι «Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά μόνο 0,2% το β’ τρίμηνο, τη μικρότερη από την έναρξη της κρίσης, σηματοδοτεί ότι ο αγώνας για την είσοδο της χώρας σε μονοπάτι ισχυρής ανάκαμψης έχει ξεκινήσει»!
Ταυτόχρονα, όμως, προσθέτει και ξεκαθαρίζει ότι: «δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλώς σταματάει η χειροτέρευσή του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης».
Εμείς τι να προσθέσουμε παραπάνω;
COMMENTS