Ως «Νέα Σπορά» έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πρωτογενές πλεόνασμα και το έχουμε χαρακτηρίσει λογιστικό και προϊόν αριθμητικών μαγειρεμάτων από τον Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα έχουμε αναφέρει, επίσης πολλές φορές, ότι ακόμη και μέρος του αστικού τύπου, με τεκμηριωμένες αποδείξεις, έχει την ίδια άποψη περί λογιστικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας δέχτηκε την παρακάτω ερώτηση, που αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα:
«Πολύς λόγος γίνεται για το “πλεόνασμα” από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για λογιστικό “τρικ”. Ποια είναι η άποψη του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα»;
Η απάντηση που έδωσε είναι η παρακάτω:
«Δεν μπαίνουμε στη λογική να αμφισβητούμε το πλεόνασμα και το όποιο ύψος του. Σημασία έχει ότι είναι «ματωμένο», βγήκε μέσα από τη φοροληστεία, τις περικοπές στην κοινωνική πολιτική και τις απολύσεις εργαζομένων. Και φυσικά αντιπαλεύουμε τον κυβερνητικό εμπαιγμό, ότι το πλεόνασμα θα πάει για μέτρα ανακούφισης. Στην καλύτερη περίπτωση να δώσουν ορισμένα ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, τη στιγμή που μετατρέπουν όλο το λαό σε φτωχό. Ωστόσο, το «πρωτογενές πλεόνασμα», ενώ εμφανίζεται ως πεδίο αντιπαράθεσης, είναι ένα ακόμη πεδίο σύγκλισης μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, αυτό που κανένας τους δε λέει είναι ότι σε συνθήκες που το κεφάλαιο γίνεται όλο και πιο αδηφάγο, ζητάει περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές κλπ, όποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτή την καπιταλιστική οικονομία, θα πρέπει να «ματώνει» το λαό, για να πετυχαίνει πλεόνασμα».
Απορούμε με την απάντηση! Δεν γίνεται κατανοητό ότι όταν η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, όταν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα νέο δανεισμό για να ανταποκριθεί στις δόσεις αποπληρωμής του χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα «μπορεί» να υπάρξει μόνο από περικοπές σαν και αυτές που ήδη πραγματοποιεί η κυβέρνηση και από στάση πληρωμών;
Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η τρόικα διαφωνεί για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και δε δέχεται να μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, με το πρόσχημα της επισφάλειας για το αντίστοιχο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, δε λέει τίποτα, την ίδια ώρα που προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάπτυξη για αυτόν το χρόνο;
Μόνο οι επιστροφές για τους κατόχους φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τινάζουν στον αέρα το πρωτογενές πλεόνασμα και αποδεικνύουν το λογιστικό του χαρακτήρα. Αν προσθέσουμε και τις οφειλές που επιδίκασαν τα δικαστήρια για τους ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς κάθε έννοια πρωτογενούς πλεονάσματος εξαφανίζεται.
Παραπέρα. Δε γίνεται κατανοητό ότι με το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα, που το «αναγνωρίζει» και η Ευρωπαϊκή Ένωση, παίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων για να συνεχίζεται το σίριαλ των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που δένουν για τα καλά τη χώρα μας και τη καθιστούν σε μόνιμη βάση μια χώρα υπό εποπτεία; Δηλαδή θα βρίσκεται πάντα σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Επίσης. Δεν είναι μια τέτοια τοποθέτηση, σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, ενισχυτική της πολιτικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης και της οικονομικής της πρακτικής, της λιτότητας και των περικοπών των μισθών και των συντάξεων, της περικοπής των δημόσιων επενδύσεων, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων, όταν σαφώς δε θέτεις υπό αμφισβήτηση το πρωτογενές πλεόνασμα;
Η κυβέρνηση «νομιμοποιείται» να ισχυρίζεται ότι με τις θυσίες των εργαζομένων, με την καταστροφή των μικροαστικών στρωμάτων φέρνει αποτέλεσμα, τη στιγμή που δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Και όχι μόνο αυτό. Σπεκουλάροντας πάνω στις θυσίες των εργαζομένων, τις οποίες «γενναιόδωρα» αναγνωρίζει, ξεπλένει μια αντιλαϊκή πολιτική και τη συνεχίζει.
Πέρα από τα παραπάνω, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει γίνει ένα διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της κυβέρνησης για να παρουσιάζεται ότι διαπραγματεύεται «σκληρά» με την τρόικα, τη στιγμή, που η υποτέλεια που δείχνει και η αποδοχή εκ μέρους της όλων των αντιλαϊκών όρων που της θέτει η τρόικα είναι ένα πασιφανές γεγονός, που αποδεικνύεται και από όλους τους κύκλους των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σε κάθε επίσκεψή της.
Αυτό το γεγονός στο επίπεδο της πολιτικής δεν πρέπει να αφαιρεθεί από την κυβερνητική επιχειρηματολογία, όχι με τεχνητό τρόπο, αλλά με πραγματικό τρόπο, μια και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ανύπαρκτο στην πραγματικότητα;
Το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι κι αλλιώς θα ήταν «ματωμένο». Γνωρίζει η ηγεσία του Κόμματος κανέναν άλλο τρόπο που, σε καιρό ύφεσης, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται, με δημοσιονομικά ελλείμματα, να υπάρχει για να ξεπεράσει την κρίση του ο Ελληνικός καπιταλισμός;
Μόνο και που αυτή η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται βαθαίνει την κρίση, δε φέρνει ανάπτυξη, βαθαίνει την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας μας, δηλαδή, και για τα αστικά δεδομένα είναι μια σκέτη αποτυχία. Το μόνο αποτέλεσμα που φέρνει είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων. Και επειδή ακριβώς το μόνο αποτέλεσμα είναι η εξαθλίωση αλλά και τα αντιλαϊκά μέτρα που θα μείνουν η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει καμία δικαιολογητική βάση που να δικαιώνει την πολιτική της με ένα ανύπαρκτο επιχείρημα.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρει η επιχειρηματολογία του, γιατί βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας αποδοχής της μνημονιακής πολιτικής. Επομένως θα αναγκαστεί κι αυτός να καταφύγει στις ίδιες μεθόδους για να επιδεικνύει κι αυτός τις δικές του «επιτυχίες», στην περίπτωση, βέβαια, που θα γίνει κυβέρνηση.
Επομένως η μη αναγνώριση του πλεονάσματος ως πραγματικού, παρά μόνο ως λογιστικού, πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι ένα τέχνασμα από την πλευρά του Κόμματος, ενώ είναι ένα τέχνασμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τώρα κάνει λόγο για το λογιστικό χαρακτήρα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
COMMENTS