«Βρισκόμαστε στο 2017 και όχι το 1917» μας πληροφορεί ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού «Real-Fm». Και γιατί ειπώθηκε αυτή η «σοφία»; Μα για να υποστηρίξει τη θέση «να αναλάβουν οι ίδιοι οι Δήμοι να διαχειριστούν το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών» και με την έννοια αυτή να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να δίνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και σε ιδιωτικές εταιρείες.
Και όλα αυτά γιατί; «Γιατί οι ανάγκες του Δήμου Αράχωβας είναι διαφορετικές από τις ανάγκες του Δήμου της Ρόδου». Ο πρώτος έχει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση το χειμώνα, ενώ ο δεύτερος έχει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.
Που οδηγεί η εφαρμογή αυτής της θέσης; Στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών και στην απόλυση των συμβασιούχων. Και αυτό γιατί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προβλέπει ότι δε μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο Δήμος Αράχωβας θα ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών, η σύμβαση που θα κάνει με την ιδιωτική εταιρεία θα προβλέπει την αποκομιδή και το χειμώνα, που θα έχει περισσότερες ανάγκες, αλλά και το καλοκαίρι, που θα έχει λιγότερες.
Οπότε την πρόσληψη των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, με σύμβαση εργασίας, θα την κάνει η εταιρεία, που θα προβλέπει διαφορετικό αριθμό εργαζομένων το χειμώνα και διαφορετικό το καλοκαίρι. Σ’ αυτού του είδους τις συμβάσεις οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα πάνω στο εργασιακό καθεστώς ανάμεσα στην εταιρεία και στο Δήμο, ούτε, επίσης, στον αριθμό που θα απασχολεί η εταιρεία και τους μισθούς των εργαζομένων. Το ακριβώς αντίθετο θα γίνεται με το Δήμο της Ρόδου.
Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, μεγαλοδημοσιογράφος φαίνεται ότι αγνοεί ότι ο Δήμος της Ρόδου έχει ήδη ιδιωτικοποιήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών και το κόστος της σύμβασης με την εταιρεία, που έχει αναλάβει την αποκομιδή, έχει τριπλασιαστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των δημοτικών τελών για να καλυφθεί το κόστος της σύμβασης με την εταιρεία.
Επομένως τι ακριβώς προτείνει ο συγκεκριμένος μεγαλοδημοσιογράφος. Πρακτικά η θέση του θα φέρει την απόλυση των συμβασιούχων, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΤΑ και γενικότερα του Δημοσίου, την αύξηση των τελών αποκομιδής, αλλά και τους μισθούς πείνας στους εργαζόμενους που θα προσλάβουν οι εταιρείες.
Στο βάθος, δηλαδή, η θέση του δεν αντανακλά τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από τη γενική στάση της αστικής τάξης, που θέλει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων. Φθηνό εργατικό δυναμικό, λεηλασία του Δημοσίου και των περιουσιακών του στοιχείων, απολύσεις, κέρδη για τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία. Τίποτε το πρωτότυπο. Αυτή είναι η μνημονιακή πολιτική.
Αλλά, επειδή αναφέρθηκε στο 1917, όχι τυχαία, και επειδή η άγνοια είναι τόσο επικίνδυνη όσο και η βλακεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 1917 έλυσε τέτοιου είδους προβλήματα «άπαξ και διαπαντός». Η αποκομιδή των σκουπιδιών ήταν συστηματική, καθημερινή, οι πόλεις ήταν εξόχως καθαρές και μάλιστα σε μια κλιματική ζώνη που πρόσθετε προβλήματα, κάθε βράδυ γινόταν γενική καθαριότητα στις πόλεις, η αποκομιδή γινόταν από τους Δήμους με μόνιμους εργαζόμενους, και το πιο σημαντικό, οι σοσιαλιστικές χώρες εφάρμοσαν πρώτες διαδικασίες επεξεργασίας των σκουπιδιών, ανακύκλωση κτλ., που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στις καπιταλιστικές χώρες.
Είναι φανερό ότι μερικοί έχουν πέσει θύματα των ίδιων των νεοφιλελεύθερων μύθων τους και όχι μόνο δε βλέπουν τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται και φέρνει σε μαζική κλίμακα την εξαθλίωση των εργαζομένων, αλλά σταθερά είναι και διαπρύσιοι υποστηρικτές αυτών των ίδιων των μύθων τους, γιατί απλώς είναι διαπρύσιοι υπερασπιστές της αστικής τάξης και των συμφερόντων της.
COMMENTS