Το πολύπλευρο πολιτικό παιχνίδι με τα σκουπίδια

 

Τα σκουπίδια στους δρόμους πραγματικά βρωμάνε. Παρόλα αυτά πιο πολύ βρωμάνε τα παιχνίδια που παίζονται με τους συμβασιούχους που απασχολούνται στους ΟΤΑ με την αποκομιδή των σκουπιδιών και με την ίδια τη διαδικασία της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Ποιος δε θυμάται τον περίφημο εκλεκτό της Άνγκελα Μέρκελ, τον καλοπερασάκια Γιόακιμ Φούχτελ, επικεφαλής της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», που είχε επιδοθεί (και συνεχίζει) σ’ ένα πολύπλευρο έργο άλωσης των ΟΤΑ, που αφορούσε την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, με πρώτη την ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αποκομιδής των σκουπιδιών.

Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από το τελευταίο «Βήμα της Κυριακής» (25/6/2017) από το άρθρο του «Με βήμα ταχύ η ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου», σελ. Α 26-34: «Η συρρίκνωση του Δημοσίου – οι παραχωρήσεις υπηρεσιών και η εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα – έχει δρομολογηθεί από καιρό αλλά υλοποιείται σταδιακά. Τα χρόνια του μνημονιακού κλοιού επελαύνει, με το θεσμικό πλαίσιο να στρώνει για τα καλά το χαλί για την παράδοση στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» τομέων που αποτελούν πεδίο κερδοφορίας. Η ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση, το φωνάζει ότι θέλει μικρότερο κράτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το υπονοεί και, αρνούμενη ρητορικά, το πράττει (είτε ψηφίζοντας ρυθμίσεις είτε ακόμη και με τη συμφωνημένη με τους δανειστές απραξία της για να ανατρέψει καταστάσεις που παρέλαβε)».

Ο Γιόακιμ Φούχτελ έχει ήδη συναντηθεί με το Σωκράτη Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό του υπουργείου περιβάλλοντος και ανάπτυξης, και φυσικά δε συζήτησαν για το πως θα κατακτηθεί ο πλανήτης Άρης. Ο Γιόακιμ Φούχτελ έχει φτάσει να στέλνει ερωτηματολόγια στους ΟΤΑ για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από μόνο του αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος, και με τη θέση που κατέχει, έχει ως αποστολή τη λεηλασία της περιουσίας στο χώρο των ΟΤΑ και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους. Και εκεί που υπάρχει «πολύ ψωμί» είναι ο χώρος αποκομιδής των σκουπιδιών. Τομέας που ιδιαίτερα η Γερμανία είχε δείξει, και εξακολουθεί να δείχνει, μεγάλο ενδιαφέρον σε συνεργασία με Ελληνικές αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Σ’ αυτό το παιχνίδι, της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των ΟΤΑ, εντάσσεται και το πρόβλημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ και η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κυβέρνηση αρνείται να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ με βάση την απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου και το Σύνταγμα, ενώ έχουν προταθεί διάφορες νομικές φόρμουλες στηριγμένες στο γεγονός ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έληξε η συνάντηση μεταξύ της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τον πρωθυπουργό και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι η συνάντηση πήγε «πολύ καλά και το πιθανότερο είναι να αποκλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις», ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μίλησε «για πολύ καλή συζήτηση»).

Γίνεται κατανοητό ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων δε συμβάλλει στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτός είναι και ο μεγάλος κόμπος, γιατί η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε η υπουργός εσωτερικών Όλγα Γεροβασίλη, κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις με τους «θεσμούς», για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αποκομιδής των σκουπιδιών των ΟΤΑ.

Εκείνο, όμως, που εντυπωσιάζει είναι η μεθοδευμένη εκστρατεία των αστικών κομμάτων και των αστικών ΜΜΕ υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης τάχτηκαν αναφανδόν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες στους συμβασιούχους και ότι έχει πέσει θύμα αυτών των προσδοκιών. Εκμεταλλεύονται την εικόνα για να πλασάρουν την ανάγκη της ιδιωτικοποίησης.

Τα αστικά ΜΜΕ έβαλαν μπροστά τον τουρισμό και την άσχημη εικόνα, που παρουσιάζει η χώρα μας με τα σκουπίδια, εν μέσω τουριστικής περιόδου, για να υποστηρίξουν την ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα ορισμένα από αυτά έφτασαν να «εξηγούν» ότι το σύστημα της πρόσληψης των συμβασιούχων προβλέπει οχτάμηνες συμβάσεις για να απολύονται οι συμβασιούχοι και στη συνέχεια να προσλαμβάνονται άλλοι. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό το σύστημα είναι ένα σύστημα «εναλλαγής της ανεργίας». Επομένως οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να προσδοκούν στη μονιμοποίησή τους. Άρα απολύονται και δεν πρέπει και να διαμαρτύρονται, γιατί γνώριζαν τους όρους της πρόσληψής τους.

Μάλιστα τα αστικά ΜΜΕ κρατούν και μια παραπλανητική στάση, που θα τη χαρακτηρίζαμε ως τόσο βρώμικη όσο και τα σκουπίδια. Από τη μια δικαιώνουν τους συμβασιούχους, ότι έχουν «δίκιο», γιατί «κατά τα ειωθότα» επιδιώκουν τη μονιμοποίησή τους, από την άλλη τους καλούν στο όνομα του γενικού καλού και ειδικά του τουρισμού να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι απολύονται. Μερικοί μάλιστα μεγαλοδημοσιογράφοι θυμήθηκαν και την πολιτική επιστράτευση, που χρησιμοποίησε ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο «σοσιαλιστής» Ανδρέας Παπανδρέου, ο «σοσιαλδημοκράτης» Κώστας Σημίτης και ο «κεντροδεξιός» Αντώνης Σαμαράς! Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσαν την επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης για να εφαρμοστεί στην περίπτωση των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων!

Στο μεταξύ κανένα από τα αστικά ΜΜΕ δεν αναφέρεται στο πιο ζωτικό ζήτημα της ιδιωτικοποίησης. Ότι η ανάθεση αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες τριπλασιάζει σχεδόν το κόστος της αποκομιδής, ενώ οι εταιρείες απαιτούν και παίρνουν όλη την υλικοτεχνική υποδομή για την αποκομιδή των σκουπιδιών (απορριμματοφόρα, διάφορα άλλα μηχανήματα σάρωσης, κάδους κτλ.).

Την ίδια στιγμή βέβαια δε γίνεται λόγος και για τους μισθούς των εργαζομένων που θα απασχολούν οι ιδιωτικές εταιρείες και που θα είναι πολύ χαμηλότεροι. Στις προτάσεις που καταθέτουν οι εταιρείες δεν υποχρεώνονται να καταθέσουν και αντίστοιχες προτάσεις για το καθεστώς, που θα απασχολούν τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους. Στο μεταξύ βέβαια με την ιδιωτικοποίηση το Δημόσιο και οι ΟΤΑ θα έχουν απαλλαγεί από τους συμβασιούχους στο όνομα του «μικρού κράτους».

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι το κόστος από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος και έχει χαμηλώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή δεν προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες ποιότητας, γιατί πάνω απ’ όλα οι εταιρείες ενδιαφέρονται για το κέρδος τους. Αυτό συμβαίνει με τις καθαρίστριες του Δημοσίου, των σχολείων, των Πανεπιστημίων, των υπηρεσιών φύλαξης των αντίστοιχων χώρων, των νοσοκομείων κτλ..

Πέρα από αυτό το γεγονός οι εταιρείες που θα αναλάβουν την αποκομιδή των σκουπιδιών εκμεταλλεύονται και την παραπέρα επεξεργασία των σκουπιδιών (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κτλ.).

Το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα οξυμένο και παίζεται «μπαλάκι» ανάμεσα στους Δήμους και στις εκάστοτε κυβερνήσεις με ομήρους (και από πολιτική άποψη) τους συμβασιούχους, πέρα από το γεγονός της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Λύσεις υπάρχουν, οι οποίες προβλέπουν τη διατήρηση των υπηρεσιών αυτών στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με κατοχύρωση της μονιμότητας των εργαζομένων. Αυτές τις λύσεις πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι και να μην παρασυρθούν από τις σειρήνες του «μικρότερου κράτους», που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πέταμα των εργαζομένων ως «σκουπίδια» στον σκουπιδοτενεκέ της ανεργίας.

COMMENTS