Όλοι στη συγκέντρωση σήμερα στη βουλή 3.30 μ.μ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει όλες τις εκκρεμότητες που έχει να νομοθετήσει σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τροπολογίες που θα συζητηθούν εμβόλιμα σε κατατεθειμένα νομοσχέδια.

Η αρχική σκέψη ήταν να υπάρξει ένα νέο πολυνομοσχέδιο που θα περιλάμβανε όλα τα προαπαιτούμενα, που δεν είχαν νομοθετηθεί, αλλά για λόγους τακτικής και επικοινωνιακούς επιλέχτηκε ο δρόμος των τροπολογιών. Ο χαρακτήρας των τροπολογιών – προαπαιτουμένων είναι σφόδρα αντιλαϊκός και αντεργατικός, αφού, για παράδειγμα, φτάνει να επεκτείνει τις απώλειες για τους συνταξιούχους και για ολόκληρο το 2022. Καταργεί, κατ’ απαίτηση του Πωλ Τόμσεν και ημερομηνίες για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, νομιμοποιώντας το σημερινο αντεργατικό καθεστώς επ’ αόριστον.

Θυμίζουμε ότι στο Eurogroup στις 22 του περασμένου Μάη η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε εξ αιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν είχε νομοθετήσει το σύνολο των 140 προαπαιτουμένων.

Τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τη δόση των περίπου 8 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους – λέγεται ότι το ποσό αυτό θα είναι κατά τι μεγαλύτερο για να ισοσκελίσει (περίπου) την απώλεια της ποσοτικής χαλάρωσης, σπεύδει με μία διαδικασία που αντιγράφει τις κοινοβουλευτικές πρακτικές των κυβερνήσεων Σαμαρά, να τελειώνει με τις εκκρεμότητες.

Από δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει ότι θα γίνει προσπάθεια η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών να κλείσει στις 15 του Ιούνη και να μην «τραβηχτεί» στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του ίδιου μήνα για μη «χαλάσει το κλίμα της Συνόδου», κάτι που φαίνεται να το συμμερίζεται και η κυβέρνηση.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν εντατικοποιηθεί οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με διατυπώσεις που θα ικανοποιούν τυπικά την κυβέρνηση για το χρέος, αλλά, επί της ουσίας, θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Από την άλλη μεριά, παρά την οξύτατη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, για τον τρόπο που θα νομοθετήσει τα υπόλοιπα των προαπαιτουμένων η κυβέρνηση, αυτή σιγοντάρει την πολιτική της κυβέρνησης, γιατί την ξεφορτώνει από ένα σοβαρό μέρος της «βρώμικης δουλειάς», που θα έπρεπε να κάνει η ίδια ως κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλιμακώνει» την επαφή του με το λαό σε στημένες συναντήσεις με ολιγομελείς ομάδες οπαδών του σε …μπαράκια!!!

Το ζήτημα που έχουμε να επικεντρώσουμε από την πλευρά μας είναι ότι έχει καταδειχτεί πλέον πλατύτατα στους εργαζόμενους το τι σημαίνει παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σιγουρεύεται πλέον η προοπτική όχι μόνο των συνεχών αντιλαϊκών μέτρων και της σταθερής υποτίμησης της εργατικής δύναμης, της αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων, της καταστροφής των μικρομεσαίων στρωμάτων, της συνεχούς μετανάστευσης, αλλά και του διακανονισμού του χρέους για ολόκληρο τον τρέχοντα αιώνα, αφού έχουν ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις, που θα επιτρέπουν το δανεισμό της χώρας μας μέχρι και το 2100 για να εξοφλήσει το χρέος!!! Ξεπεράστηκε και το 2080!!!

Αυτό που είναι «εκ των ων ουκ άνευ» πλέον, για να μην πάρουν οι συγκεντρώσεις ένα τυπικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας, είναι να υπάρξει μία συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κατάσταση που διαγράφεται για τη χώρα μας σε μακροχρόνια διάσταση, με επίκεντρο την αποδέσμευση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Αυτοί είναι οι δύο κρίκοι πάνω στους οποίους πρέπει να αναπτυχθεί η πάλη του Ελληνικού λαού για τη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να προετοιμαστεί η πάλη της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Γι’ αυτό και το σύνθημα που πρέπει να κυριαρχήσει, παράλληλα με τα συνθήματα για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είναι: «Έξω τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

COMMENTS