Από Francesca Gerosa | Milano Finanza | Μεταφρασμένο από Samuel Morgan, Σταύρος Μαυρογένης
Η ιταλική κυβέρνηση θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα να αυξάνει τις δαπάνες με κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, ανεξάρτητα από το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος.
Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από τη Ρώμη να διορθώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα το 2017, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 2,3% του ΑΕΠ, κατά 0,2%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3,4 δις €. Στο πέρας της συνόδου κορυφής του ECOFIN την Παρασκευή (27 Ιανουαρίου), ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Παντοάν, δήλωσε ότι «η Επιτροπή αναμένει μια απάντηση έως την 1η Φεβρουαρίου και ότι η απάντηση αυτή θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως».
Η Ιταλία, από την πλευρά της, έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αύξηση το 2017 του ελλείματος στο 2,3% του ΑΕΠ, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 0,4%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και τα σχέδια ανασυγκρότησης για την αποκατάσταση των ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς, καθώς και οι δαπάνες για την συνεχιζόμενη κρίση του προσφυγικού.
Ο Παντοάν δήλωσε ότι αναμένει «χειροπιαστά μέτρα» τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση από την αρχή αυτής της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί «ανεξάρτητα από το πώς θα ανταποκριθούμε στο αίτημα της Επιτροπής».
Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκε, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, του υπενθύμισε τη φοβερή τραγωδία που έπληξε την κεντρική Ιταλία κατά τη των τριών τελευταίων μηνών, επιμένοντας ότι «η Ιταλία θα δαπανήσει αυτά που πρέπει».
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι ο Γιούνκερ είχε παραλάβει την επιστολή και μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, ο Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπροβσκις, δήλωσε ότι «υπήρξαν συζητήσεις με την Ιταλία για μερικούς μήνες, φυσικά αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για την επιτάχυνση των αποφάσεων αυτών, αλλά αναμένουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
Ο Λιθουανός πολιτικός, ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, επανέλαβε ότι το χρέος της Ιταλίας είναι πολύ υψηλό και «δεν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Κομισιόν ελέγχει αν η Ρώμη έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες. Ο συνεργάτης του, Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε την Πέμπτη (26 Ιανουαρίου) ότι ήταν βέβαιος ότι μια αποδεκτή λύση θα βρεθεί με την Ιταλία.
Πράγματι, αν η Επιτροπή αποφασίσει ότι η Ιταλία δεν συμμορφώνεται και κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Ρώμης, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. «Μια διαδικασία επί παραβάσει θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ιταλία όσον αφορά τη φήμη μας, την οποία έχουμε οικοδομήσει και έχει ενδυναμωθεί πρόσφατα. Θα ήταν μια στροφή 180 μοιρών», προειδοποίησε ο Παντοάν.
Ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Ιταλία, ακόμη και εντός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπου το αίτημα της Επιτροπής, ιδίως υπό το πρίσμα της καταστροφής η οποία προκλήθηκε από τους σεισμούς, δεν έχει μειωθεί. «Οι αντιευρωπαϊκές φωνές ήταν πάντα εκεί, δεν είναι κάτι το καινούργιο», εξήγησε ο Παντοάν.
Πηγή: EurActiv.gr
COMMENTS