Αξιολόγηση ή εκλογές;

Αποφασισμένος φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση που ασκεί προς την κυβέρνηση να παραιτηθεί θέτοντας με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το δίλημμα: ή η κυβέρνηση κλείνει την αξιολόγηση ή να παραιτηθεί και να πάει η χώρα σε εκλογές.

Το …επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται στην εκτίμηση ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο λογαριασμός, που θα δεχτεί η χώρα μας από τους εταίρους!

Αν στοιχειωδώς αναλύσουμε τη «λογική» της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την οποία αντιπαρατίθεται απέναντι στην κυβέρνηση, θα διαπιστώσουμε ότι είναι τόσο κυνικά αποκαλυπτική όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για αυτήν την ίδια!

Στην ουσία τι ακριβώς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Απευθύνεται στην κυβέρνηση και της λέει: κλείσε την αξιολόγηση! Η αξιολόγηση, όμως, μπορεί να κλείσει μόνο εάν η κυβέρνηση αποδεχτεί τους όρους που θέτουν οι εταίροι (αναμένουμε και την τελική τοποθέτηση του ΔΝΤ, 6 Φεβρουαρίου). Σημαντικός σταθμός για το τι θα γίνει με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα είναι και το προσεχές Eurogroup τη; 20ης Φεβρουαρίου.

Επομένως, πράγματι, η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται τους όρους των εταίρων, μόνο που …το στρίβει προπαγανδιστικά και κάνει λόγο για αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης, εξαιρώντας τους εταίρους και τους όρους τους.

Και οι εταίροι θέτουν βασικά δύο όρους: Να υπάρξουν δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3.5% επί μια δεκαετία – οπότε θα στενάξουν οι εργαζόμενοι από τη λιτότητα και από την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων, και ο δεύτερος όρος είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα όχι μόνο ως σύμβουλος αλλά και χρηματοδοτικά.

Για να συμμετέχει, όμως, το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θέτει τους δικούς του όρους. Οι όροι αυτοί αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και είναι η απελευθέρωση των απολύσεων, το άνοιγμα για άλλη μια φορά του ασφαλιστικού και πλείστα όσα …άλλα …καλά για τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να πάει σ’ ένα συμβιβασμό με τους εταίρους, που δε θα αναιρεί την ουσία των νέων μέτρων αλλά τον τρόπο που θα γίνουν αποδεκτά.

Γι’ αυτόν το λόγο και προσπαθεί να μη νομοθετήσει εκ των προτέρων τα νέα μέτρα, αλλά να πείσει τους εταίρους ότι εάν και εφόσον χρειαστούν θα «δουλέψει» γι’ αυτά ο περιβόητος κόφτης, για τον οποίο προτείνει και η ίδια τη χρονική του προέκταση, συμπληρώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, γιατί η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης, η οποία για τα επόμενα χρόνια θα είναι απολύτως σαφής και μεγάλη, της τάξης του 2.7%!

Γνωρίζοντας η Νέα Δημοκρατία την κατάληξη τέτοιων διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση μεταξύ των Ελληνικών κυβερνήσεων και των εταίρων, εξ ιδίας πείρας, βγαίνει με περίσσεια βεβαιότητας και δηλώνει ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα υπογράψει τα πάντα …αλλά γι’ αυτό δε θα φταίνε οι εταίροι, γιατί είναι η κυβέρνηση που καθυστερεί να αποδεχτεί τα όσα προτείνουν οι εταίροι!

Σ’ αυτό το παιχνίδι των λέξεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, που διασώζει την αστική πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών, του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που αποκρύπτει το βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας, ακόμη και στελέχη της κυβέρνησης, που τόλμησαν να βάλλουν το ζήτημα της ανοιχτής συζήτησης της εξόδου από το ευρώ, βρήκαν το μπελά τους και από την κυβέρνηση και από τη Νέα Δημοκρατία και αναγκάστηκαν να πιούν το …ξύδι της ανασκευής των δηλώσεών τους.

Η «Νέα Σπορά» έχει ξεκαθαρίσει πολύ έγκαιρα, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η υπόθεση των μνημονίων και του χρέους θα πάρει πολύ χρόνο. Τώρα εμφανίζονται απόψεις επίσημων φορέων των θεσμών, που μιλάνε ότι το χρέος θα αυξάνεται, θα φτάσει μέχρι και το 275% επί του ΑΕΠ, και προτείνουν ρυθμίσεις που πάνε τη χώρα μας το 2070, ξεπερνώντας το 2060, που ακουγόταν μέχρι τώρα.

Η «Νέα Σπορά» έχει εκφράσει τη θέση ότι ο 21ος Αιώνας θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας και τους εργαζόμενους για τα σημερινά της χρέη, που στο μεταξύ θα δημιουργεί πρόσθετα και καινούργια χρέη. Έχει μιλήσει για περίοδο μακράς οικονομικής στασιμότητας και σ’ αυτές τις εκτιμήσεις της επιβεβαιώνεται, πολύ περισσότερο που έχουμε μπει σε μια περίοδο διεθνώς πολύ αυξημένης αβεβαιότητας, από κάθε άποψη.

Το ζήτημα, λοιπόν, του τι αντιτάσσεται σ’ αυτό το απεχθές προπαγανδιστικό παιχνίδι μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας (που στο τέλος θα καταλήξει με βεβαιότητα στην αποδοχή των μέτρων και από τους δύο, έστω και εάν συνεχίσουν να τσακώνονται, έστω και εάν μεσολαβήσουν εκλογές), ως εναλλακτική πρόταση για την πραγματική έξοδο από την κρίση και τη χρεοκοπία είναι καθοριστικό.

Η αξιολόγηση δίνει τη δυνατότητα στο Κόμμα μας, στο ΚΚΕ, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, οι εργαζόμενοι και τα μικροαστικά στρώματα, παίρνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες ωρίμανσης του υποκειμενικού παράγοντα, προτείνοντας μέτρα, που θα συσπειρώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική, μέτρα που θα οδηγούν στην αλλαγή των τάξεων στην εξουσία και θα ανοίγουν το δρόμο για το σοσιαλισμό.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτή η ανάγκη δεν έχει γίνει αντιληπτή από την ηγεσία του Κόμματος, ενώ τη βρίσκουμε μπροστά μας συνεχώς, σε κάθε βήμα μας. Και το δεύτερο «δυστυχώς» αφορά το γεγονός ότι η ανάκαμψη και η ανασυγκρότηση του Εργατικού Κινήματος, η σφυρηλάτηση της κοινωνικής συμμαχίας, η ενδυνάμωση του Κόμματος, το ιδεολογικό και πολιτικό ατσάλωμά του θα έρθει μόνο μέσα από αυτόν το δρόμο, κάτι που πάλι δεν έχει γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του Κόμματος.

Και απ’ ό,τι φαίνεται και για το Κόμμα μας θα απαιτηθεί χρόνος για να γίνει κατανοητή η αλλαγή της πολιτικής του, να γίνει κατανοητός ό λαθεμένος τρόπος παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, το πως παρεμβαίνει γενικότερα στο Λαϊκό Κίνημα.

COMMENTS