Η Κίνα περνάει στην αντεπίθεση και απειλεί τον Τραμπ

Αναδημοσιεύουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών μας το άρθρο του Fortune Greece αναφορικά με την ενδεχόμενη αντίδραση της Κίνας απέναντι στις εξαγγελίες του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


trump

«Θα απαντήσουμε και ξέρουμε πως σε οποιαδήποτε κίνηση βλάπτει τα συμφέροντα μας» – Οι επιχειρήσεις στο επίκεντρο. 

Το Πεκίνο αποφάσισε να απαντήσει στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ ότι έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε οποιαδήποτε κίνηση βλάπτει τα συμφέροντά του.

Τον προειδοποιεί, συγκεκριμένα, πως έχει στη διάθεσή του το απαραίτητο «οπλοστάσιο» για να προχωρήσει σε αντίποινα αν υλοποιήσει τις απειλές του για δασμούς 45% στα κινεζικά προϊόντα. Οι απειλές που δημοσιεύθηκαν στην επίσημη κρατική εφημερίδα της Κίνας, την China Daily, αλλά και στους Global Times, αναφέρονται στις επιλογές που διαθέτει το Πεκίνο αν θελήσει να θέσει στο στόχαστρό του τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Όπως αναφέρουν πηγές φίλα προσκείμενες στις κινεζικές αρχές, το Πεκίνο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβάλει ανάλογη φορολογία στις πιο γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Κίνα ή να τις θέσει στο στόχαστρο της υπηρεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού, κατηγορώντας τες, ενδεχομένως, για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, άλλωστε, ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να υποβάλουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε έλεγχο αντιντάμπινγκ, να εξετάσουν, δηλαδή, κατά πόσον προωθούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικά χαμηλές τιμές. Προπαντός, όμως, το Πεκίνο θα μπορούσε να μειώσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι το Πεκίνο θα καταφύγει σε τέτοια μέτρα μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση κινηθεί εναντίον της Κίνας και αν συναινέσει η κινεζική ηγεσία.

Παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν την ανταλλαγή φραστικών πυρών ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους ως ένδειξη περί του πώς η μεταξύ τους ένταση μπορεί εύκολα να μεταφραστεί σε πίεση προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Μάικλ Εβερι, σημαίνον στέλεχος του ομίλου Rabobank Group στο Χονγκ Κονγκ, οποιαδήποτε κίνηση αντεκδίκησης από την Κίνα εγκυμονεί κινδύνους. «Όταν μια χώρα με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα εκδικείται μιαν άλλη που έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα από τις μεταξύ τους συναλλαγές, η χώρα με το εμπορικό έλλειμμα είναι αυτή που βγαίνει κερδισμένη», επισημαίνει ο ίδιος, προεξοφλώντας πως η Κίνα είναι αυτή που έχει να χάσει.

Σημειωτέον ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ από το διμερές εμπόριο με την Κίνα περιορίστηκε τον Οκτώβριο στα 31,1 δισ. δολάρια από τα 32,5 δισ. δολάρια, επειδή οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2013.

Διαβάστε μια διαφορετική ανάλυση: Γιατί η Αμερική θα έχανε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Νέο «άνοιγμα» Τραμπ στη Ρωσία
Στο μεταξύ ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι θα διατηρήσει σε ισχύ τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας «τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο», ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα δεσμευθεί στη συνέχιση της πολιτικής της «ενιαίας Κίνας» εάν δεν δει πρόοδο από το Πεκίνο σε ό,τι αφορά τις κινεζικές πρακτικές στα πεδία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.

Σε μια συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας που παραχώρησε ο Τραμπ ανέφερε ότι «εάν η Ρωσία μας βοηθήσει πραγματικά, γιατί κάποιος να (συνεχίσει να) επιβάλλει κυρώσεις σε κάποιον που κάνει κάποια αληθινά σπουδαία πράγματα;»

Ο Ρεπουμπλικάνος υπονόησε ότι μπορεί να άρει τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση τουΜπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Μόσχα εάν η Ρωσία βοηθήσει στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών και στην επίτευξη στόχων που η Ουάσινγκτον θεωρεί σημαντικούς.

Ο Τραμπ είπε στην εφημερίδα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΡωσίαςΒλαντίμιρ Πούτιν αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου. «Καταλαβαίνω ότι θα ήθελε να συναντηθούμε, και δεν έχω καμιά αντίρρηση», ανέφερε.

Ερωτηθείς εξάλλου εάν υποστηρίζει την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» την οποία εφαρμόζει η Ουάσινγκτον επί δεκαετίες, ο Τραμπ απάντησε «τα πάντα είναι υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβανομένης της (πολιτικής της) “Ενιαίας Κίνας”». Ο Τραμπ εξόργισε την κινεζική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι δέχθηκε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν κι αμφισβητώντας την πολιτική της «ενιαίας Κίνας». Οι ΗΠΑ επί δεκαετίες αποδέχονται δημόσια την κινεζική θέση ότι η Ταϊβάν είναι έδαφος της Κίνας.

Ο Τραμπ είχε πει στο παρελθόν ότι θα επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματός της αφού αναλάβει την εξουσία. Στη συνέντευξή του είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε αυτό ο βήμα από την πρώτη του ημέρα στο Λευκό Οίκο. «Θα τους μιλήσω πρώτα», τόνισε. «Ασφαλώς χειραγωγούν (τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος)», επέμεινε, «αλλά δεν θα κάνω αυτό» ευθύς εξαρχής, συμπλήρωσε.
Εξήγησε στην Τζέρναλ ότι κατά την άποψή του, «αντί η κινεζική κυβέρνηση να πει “υποτιμάμε το νόμισμά μας”, λέει “ω, το νόμισμά μας πέφτει”. Δεν πέφτει. Το κάνουν επίτηδες».

«Οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις δικές τους πλέον διότι το νόμισμά μας είναι ισχυρό και αυτό μας σκοτώνει», συνέχισε ο Τραμπ, κατά την Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη συνέντευξη αυτή του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι στιγμής. Οι προσπάθειες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας τηλεφωνικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είχαν αποτέλεσμα.

Πηγή: Fortune Greece

COMMENTS