Μια δολοφονία με πολλά ερωτηματικά

killerΣε άλλες ιστορικές στιγμές η δολοφονία ενός πρεσβευτή μια μεγάλης, παγκόσμιας δύναμης, μπορεί να σήμαινε και την έναρξη ενός γενικότερου πολέμου. Με αυτό θέλουμε να τονίσουμε τη μεγάλη πολιτική σημασία που έχει αυτό το πολιτικό γεγονός, γιατί περί πολιτικού γεγονότος πρόκειται.

Ο προσεκτικός παρατηρητής των πολιτικών πραγμάτων ασφαλώς θα πρόσεξε ότι την πολιτική δολοφονία την επισκίασαν τα γεγονότα στο Βερολίνο. Όχι ότι δεν έχουν κα αυτά τη σημασία τους. Τουλάχιστον ως αυτήν τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχει μια επιφύλαξη στις Γερμανικές αρχές να πουν κάτι συγκεκριμένο.

Από αυτήν την άποψη είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ: «Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση η οποία διαπράχθηκε χθες σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι», για να συμπληρώσει ότι η Μέρκελ «πενθεί» για τα θύματα.

Από την άλλη η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ασφαλώς και έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί έρχεται σε μια στιγμή, που οι Δυτικές δυνάμεις έχουν υποστεί μια πρωτοφανή «νίλα» σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τις συλλήψεις αξιωματικών των Δυτικών δυνάμεων στο Χαλέπι, από τις ειδικές δυνάμεις της Συρίας, ένα θέμα που επιμελώς αποσιωπήθηκε στη Δύση, αντίθετα ξεκίνησε μια εκστρατεία σκοπιμότητας σε σχέση με την εκκένωση των τζιχαντιστών από αυτό.

Από μόνο του αυτό το γεγονός αποκάλυψε ότι η «μετριοπαθής αντιπολίτευση» είχε άμεση σχέση με τον ΙΣΙΣ και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την Αλ Νούρσα, ότι εκπαιδευόταν από αξιωματούχους της Δύσης και παράλληλα προσπαθούσε να βρει τρόπο να ανεφοδιαστεί, να διασώσει οπλισμό που προερχόταν από τις ΗΠΑ, ακόμη και πυραύλους, και τέλος, μέσα από το ξεσήκωμα της υστερίας που επικρατούσαν στο Χαλέπι, να βρουν τρόπους να φυγαδεύσουν τους ξένους στρατιωτικούς συμβούλους.

Η πτώση του Χαλεπίου ασφαλώς και αλλάζει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στη Συρία. Η κυβέρνηση της Συρίας και η Ρωσία προωθούν πολιτική λύση, την ίδια στιγμή που κερδίζουν έδαφος σε σχέση με τη Συριακή αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή έχουν εκδηλωθεί διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν για τη συνέχεια των εξελίξεων (μεταξύ των συλληφθέντων αξιωματικών υπάρχουν και 67 Τούρκοι), διαφορές, που, παρά τη δολοφονία, θα επιχειρηθούν να λυθούν στη συνάντηση μεταξύ των υπουργών εξωτερικών αυτών των χωρών, που θα γίνει όπως είχε προγραμματιστεί.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, παρά το αντιφατικό και σύνθετο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις τους, απέδωσαν τη δολοφονία σε προσπάθεια διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μίλησαν για προβοκάτσια. Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος και το πρώτο ερώτηματικό που μπορεί να διατυπωθεί. Ποιος είχε συμφέρον να διαταραχτούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες δεν είναι και στο καλύτερο σημείο;

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ερωτηματικό, κατά τη γνώμη μας είναι πιο σημαντικό, με επιμέρους πολλά ερωτήματα. Γιατί τώρα αυτή η δολοφονία; Τι γενικότερους σκοπούς εξυπηρετούσε; Ποιοι την αποφάσισαν ποιοι την οργάνωσαν και ποιοι την εκτέλεσαν;

Υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό. Για ποιο πράγμα προειδοποιεί αυτή η δολοφονία, μια προειδοποίηση που στρέφεται άμεσα ενάντια στη Ρωσία; Και ποιος έχει τη δύναμη και τη θέληση να προειδοποιεί τη Ρωσία; Και το ερώτημα αυτό σχετίζεται ασφαλώς με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τέλος υπάρχει ένα ακόμη ερωτηματικό για τις συνθήκες δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυξημένων μέτρων ασφαλείας και την ίδια στιγμή κάποιος, έστω αστυνομικός, που δε βρισκόταν σε υπηρεσία για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μπορεί να εισβάλει στο χώρο εκδήλωσης και να δολοφονεί με την ευκολία, που όλοι μας διαπιστώσαμε από τα σχετικά βίντεο.

Αυτό σημαίνει ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή έγινε κάτω από συνθήκες συγκεκριμένου σχεδιασμού και συγκεκριμένων φορέων, που θα την εκτελούσαν γνωρίζοντας πολλές λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Τέλος θα θέσουμε ένα τελικό ερώτημα. Ποια σχέση μπορεί να έχουν τα γεγονότα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, αφού τελικά επισήμως η Μέρκελ απέδωσε τα γεγονότα στο Βερολίνο σε τρομοκρατική ενέργεια;

COMMENTS