Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού της Κύπρου, του κόμματος που ηγείται ο Νίκος Αναστασιάδης, σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορά στη συνέντευξη του Δημήτρη Χριστόφια στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα και στο τηλεοπτικό κανάλι Σκάι. Στη συνέχεια, μετά την αναδημοσίευση ακολουθεί ο σχολιασμός της ανακοίνωσης πό τη «Νέα Σπορά».
Πώς σχολιάζει ο ΔΗΣΥ τη συνέντευξη Χριστόφια στο ΣΚΑΪ
«Επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για την οικονομική καταστροφή της χώρας»
«Αποκαλυπτικός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε για την οικονομική καταστροφή της χώρας και την απόλυτη ευθύνη του ιδίου και της παράταξής του.
Είναι όμως συνταρακτικά αυτά που ομολογεί με λεπτομέρειες.
Ομολογεί ότι, ενώ με την αλόγιστη και άστοχη διαχείριση της κυβέρνησής του έφερε τη χώρα σε σημείο που να χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια και να φέρει τον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε. στην Κύπρο, ταυτόχρονα έσπευδε να ζητήσει και άλλο δάνειο από τον κ. Β. Πούτιν και τη Ρωσία.
Είναι γι’ αυτό που καθυστέρησε από το τέλος Ιουνίου 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο 2013, δηλαδή οκτώ ολόκληρους μήνες και ποτέ δεν έκλεισε συμφωνία χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διογκωθούν στο έπακρο και να την πληρώσει η οικονομία και ο λαός μας.
Πρόσθετο δάνειο επτά δισεκατομμυρίων – 5-7 δις είπε χαρακτηριστικά- ζητούσε αλλά δεν εισακούστηκε από τον κ. Πούτιν, από τον οποίο εμφανίζεται να έχει και παράπονο.
Τα ίδια του τα λόγια επιβεβαιώνουν τι συνέβηκε και τι ο ίδιος έκανε:
επτά δισεκατομμύρια είναι περίπου το ποσό που τελικά αναγκάστηκε να αντλήσει η επόμενη κυβέρνηση από την Ε.Ε. Αυτό ήταν και το μέγεθος του προβλήματος που δημιούργησε και προσπαθούσε να καλύψει με δάνειο από τη Ρωσία. Ακριβώς τέτοια ήταν η ανάγκη από τον καιρό που εκείνος κυβερνούσε, επτά δις.
Ακριβώς το ποσό που εκείνος ανάγκασε τη σημερινή Κυβέρνηση να δανειστεί από την Τρόικα το 2013.
Τραγικές διαστάσεις δίνει όμως και η αποκάλυψη της στιχομυθίας του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αφού αποκαλύπτει την αντίληψή του για τις διεθνείς σχέσεις και τη διαχείριση της τύχης της χώρας μας.
Έναντι επτά δισεκατομμυρίων υποσχόταν στη Ρωσία ότι για μισό αιώνα θα έχει την ευγνωμοσύνη της Κύπρου. Και αυτό, σε όποιον και αν απευθύνεται, ισοδυναμεί με το να βάζεις ενέχειρο τη χώρα σου!
Δεν υποσχόταν απλώς την ταύτιση της χώρας του με μιαν άλλη χώρα –όποια και αν είναι αυτή- για επτά δις όσο εξαρτάτο από τον ίδιο και κυβερνούσε, αλλά προκαταλάμβανε άλλο μισό αιώνα!
Ανατριχιαστικά χαρακτηριστική είναι επομένως και η αντίληψή του για τη δημοκρατία και τη σημασία της βούλησης και των επιλογών διακυβέρνησης του κυρίαρχου λαού: «όποιος και αν είναι πρόεδρος στην Κύπρο για τα επόμενα πενήντα χρόνια», έλεγε στον κ.Πούτιν.
Και ήταν σαν να του έλεγε «δώσε μου επτά δις και εγώ σου τους δένω χειροπόδαρα!».
Εκπληκτικό όμως είναι ότι ακόμα έχει απορία γιατί δεν συγκατένευσε ο πρόεδρος Πούτιν σε μια τόσο αφελή προσέγγιση και εμφανίζεται να έχει και παράπονο!
Η ιστορία πάντως καταγράφει ότι οι απλοϊκές προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ για τις διεθνείς σχέσεις και για χρωματισμένες ιδεολογικές αναγνώσεις του παγκόσμιου χάρτη, βρήκαν την απάντησή τους από τον ίδιο τον Δ. Χριστόφια που δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει την «καλή φίλη Ρωσία» ούτε όταν πρόσφερε για 50 χρόνια την Κύπρο στο… πιάτο.
Πηγή: philenews
Ο σχολιασμός της «Νέας Σποράς»
Το αστικό θράσος είναι απύθμενο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κατ’ εξοχήν αστικό κόμμα της Κύπρου, που είναι αδιαμφισβήτητοι οι δεσμοί του με τον ιμπεριαλισμό, που είναι γνωστό για τη διαχρονική υποχωρητική στάση του απέναντι στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πήγε και κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση του ΔΥΣΗ, αλλά ήταν και είναι διαπρύσιος υποστηρικτής των κάθε λογής σχεδίων Ανάν, που οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου, βγαίνουν και κατηγορούν, ευκαιρίας δοθείσης με την ατυχή συνέντευξη Χριστόφια στον Σκάι, το Δημήτρη Χριστόφια για την πολιτική που εφάρμοσε με αποτέλεσμα να κουβαληθεί στην Κύπρο ο Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανακοίνωση αυτή είναι αποκαλυπτική για όσα προσπαθεί να αποκρύψει και για όσα εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται. Δεν τοποθετείται π.χ. στο πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα των τραπεζών στην Κύπρο και τι στάση κράτησε τότε το ΔΗΣΥ.
Στο ΔΗΣΥ, που δε «χρωματίζει» τις διεθνείς σχέσεις, είναι προσανατολισμένοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επειδή δε …χρωματίζουν τις διεθνείς σχέσεις!!! Να κατηγορήσουμε το ΔΗΣΥ για ιδεολογική αχρωματοψία μάλλον θα ακουστεί σαν ανέκδοτο!
Γι’ αυτό και στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ δεν αναφέρεται τίποτα για το ρόλο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρώτο λόγο, για την οικονομική κρίση στην Κύπρο. Ποιοι τη μεθόδευσαν, πως ήρθε, πως στην κορύφωση της κρίσης, ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές, διέφευγαν κεφάλαια και κατέληγαν στο Λουξεμβούργο, στη Γερμανία, σε άλλες χώρες δορυφόρους της Γερμανίας.
Δεν αναφέρεται τίποτα το ιδιαίτερο για την ίδια την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα προγράμματα σταθεροποίησης άλλων χωρών με κυβερνήσεις, που διέθεταν την ίδια πολιτική αχρωματοψία με το ΔΗΣΥ, για τη δημοσιονομική πολιτική, για τη μείωση των μισθών, για τα αντεργατικά μέτρα, για τη μαζική εξαθλίωση των λαών.
Δεν αναφέρεται τίποτα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια και το δάνειο θα πήγαινε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που βρίσκεται σε καθεστώς κατάρρευσης, ακόμη και αυτό της Γερμανίας.
Σήμερα το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα αναζητάει κεφάλαια για να σταθεί στα πόδια του. Προσδοκά στην απευθείας κρατική χρηματοδότηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το απαγορεύει. Επομένως πρέπει να πάει η Ιταλία σε δανεισμό για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Επομένως δε λέει κουβέντα ο ΔΗΣΥ για το πως το τραπεζικό σύστημα της κάθε χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «δεμένο» από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και αυτή με τη σειρά της «δένει» και τις χώρες – μέλη.
Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε ο ΔΗΣΥ εάν τα έβαλε με το τραπεζικό κεφάλαιο, για τις «δουλίτσες» που έκανε στην Κύπρο. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πως επέδρασε η οικονομική κρίση της Ελλάδας στην Κύπρο και τα μέτρα που πήραν οι «εταίροι» για την Ελλάδα, τα μνημόνια, που στόχο είχαν να σώσουν τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε πως δημιουργήθηκε η ανάγκη για το δανεισμό των 7δισ. Ευρώ. Από που προέρχεται αυτή η «αλόγιστη πολιτική» και γιατί εφαρμόζεται.
Από το Δημήτρη Χριστόφια μάθαμε ότι το δανεισμό τον χρειαζόταν για να μην πάρει οικονομικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων στην Κύπρο. Αν αυτή θεωρείται η «αλόγιστη πολιτική» αυτό σημαίνει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα έπαιρνε τέτοια μέτρα. Αντεργατικά. Ό, τι συνέβη και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε κατηγορεί ο ΔΗΣΥ το Χριστόφια για χάσιμο χρόνου.
Ο Χριστόφιας, στη γνωστή συνέντευξη, όμως, ομολογεί και κάτι άλλο, που ο ΔΗΣΥ το περνάει στο «ντούκου»! Ότι αφού δεν πήρε το δάνειο από τη Ρωσία πρότεινε μέτρα, τα οποία τα πήρε και τα εφάρμοσε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του ως Προέδρου! Δηλαδή θα ακολουθούσε την οικονομική πολιτική που ακολουθεί και ο Νίκος Αναστασιάδης, μια και αυτή η οικονομική πολιτική προερχόταν από την ίδια μήτρα. Την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ φαίνεται πόσο χρήσιμη είναι για το ΔΗΣΥ η ιδεολογική του αχρωματοψία. Αρκεί αυτή να κατευθύνεται σε βάρος των εργαζομένων.
Είναι αποκαλυπτικός και «βλαχοκουτοπονηρούτσικος» ο τρόπος που επιχειρεί ο ΔΗΣΥ να ρίξει την ευθύνη στο Χριστόφια για το δανεισμό και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός σήμερα, πολύ περισσότερο, που τώρα ο Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το Κυπριακό ζήτημα και πρέπει να δικαιολογηθεί για τις υποχωρήσεις του και την αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου. Χρησιμοποιεί λοιπόν το momentum.
Εμείς από την πλευρά μας, στο άρθρο που σχολιάσαμε τη συνέντευξη Χριστόφια, ξεκαθαρίσαμε ότι η εμπλοκή του Κυπριακού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης που υπέστη η Κύπρος, στις μυλόπετρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μόνο αδιέξοδη είναι για την επίλυση του Κυπριακού. Και γι’ αυτό το ζήτημα φέρει τις ανάλογες ευθύνες και ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ. Από εκεί και πέρα δε μπορεί να παριστάνει των «αθώα περιστερά» ο ΔΗΣΥ!
Όλη η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ επιχειρεί να μετατοπίσει αυτό το θέμα, ιδιαίτερα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και να ρίξει τις ευθύνες στο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, που από την πλευρά μας τις σημειώσαμε, την ίδια στιγμή, που κύριος φορέας ενός τέτοιου «αχρωμάτιστου» προσανατολισμού είναι ο ΔΗΣΥ.
Και ποιος φταίει; Μα ποιος άλλος; Η Ρωσία που δεν έδωσε το δάνειο και ο Χριστόφιας που έχασε χρόνο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική της πολιτική, τη γενικότερη πολιτική, που επηρεάζει την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος «τσιμουδιά» εκ μέρους του ΔΗΣΥ!!!
Έχουμε βρει τώρα την ευκολία και «τα ρίχνουμε» στη Ρωσία. Έχασε η Χίλαρι Κλίντον την προεδρία στις ΗΠΑ; Φταίει η Ρωσία, που έκανε «κυβερνοεπιθέσεις», όπως την κατηγορούν οι Δημοκρατικοί! Για να συντηρηθεί αυτή η ιστορία και να αποπροσανατολιστεί ο Αμερικανικός λαός ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε έρευνα από τη CIA, που πρέπει να παραδοθεί πριν την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ. Τόσο βιαστικός είναι!!!
Έτσι τώρα, την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης σερβίρει στο «πιάτο» την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, την ώρα που υποχωρεί απέναντι στην επιθετικότητα και τα τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας, την ώρα που τον παρατάει σύξυλο ο Μουσταφά Ακινζί για να πάει για ύπνο, βρίσκει την ευκαιρία να «καρφώσει» το Χριστόφια. Τα γνωστά πολιτικά αστικά παιχνίδια, που τα ξέρει να τα παίζει πολύ καλά και ο ΔΗΣΥ. Τα ζούμε και στην Ελλάδα.
Για την ταμπακιέρα, όμως, η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ «ποιεί την νήσσαν»! Δεν είναι μόνο ότι πάσχει από αχρωματοψία, αλλά πάσχει και από «αΜνημονησία»! Και όλα τα κουσούρια του ΔΗΣΥ μπορούν να συμπυκνωθούν σε μια λέξη: ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ!
Την τελευταία λέξη θα την πει, όμως, ο Κυπριακός λαός. Και αυτός ξέρει καλά τη σημασία των αποφάσεων που πρέπει να πάρει.
COMMENTS