Στράτευση στα 18;

army18Είναι ένα πολύ παλιό ζήτημα. Εδώ και δεκαετίες οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περάσουν το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Αμέσως μετά το Λύκειο οι νεολαίοι να κατατάσσονται στο στρατό. Θέλουν να τελειώνουν με το ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και με την αναβολή λόγω σπουδών. Το μέτρο αυτό συνδυάστηκε κάποια στιγμή και με την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών αλλά και την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού.

Το θέμα προέκυψε μετά την επίσκεψη ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο άμυνας, όπου του έγινε λεπτομερής ενημέρωση από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του στρατού. Η Νέα Δημοκρατία, που κατά το παρελθόν είχε επιχειρήσει να περάσει νομοθετικά την υποχρεωτική στράτευση στο στρατό στα 18, αλλά δεν προχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις της νεολαίας, έσπευσε να συμφωνήσει με το μέτρο που παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά το μέτρο παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο. Και μάλιστα δικαιολογήθηκε λόγω των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και στις ανάγκες του στρατού, που τις εμφάνισαν αυξημένες. Πράγματι οι ανάγκες του στρατού με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αυξημένες λόγω των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας απέναντι στο ΝΑΤΟ και στις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην προσπάθειά του να περικυκλώσει τη Ρωσία και να επαναχαράξει τα σύνορα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου έχει προκαλέσει και συντηρεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στην προσπάθεια αυτή το ΝΑΤΟ, με τις πρόσφατες αποφάσεις του, δημιουργεί νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ειδικά σώματα στρατού τα οποία τα εγκαθιστά σε χώρες που γειτονεύουν με τη Ρωσία, όπως π.χ. οι Βαλτικές χώρες, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ρουμανία κτλ..

Στη συνέχεια, και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακίνηση αυτού του θέματος, και εσωκομματικά, η κυβέρνηση εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ο δε υπουργός άμυνας έκανε λόγο για εθελοντική στράτευση στα 18 και τη συνδύασε και με επαγγελματικά κίνητρα. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας δίνοντας περισσότερο στην ανασυγκρότηση του στρατού.

Το περίεργο γεγονός, που προκαλεί και τις ανάλογες απορίες, είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που έσπευσε δια του αντιπροέδρου της και αρμόδιου για θέματα άμυνας Άδωνι Γεωργιάδη, να «καρφώσει» το Δημήτρη Βίτσα ότι η πρόταση του Πάνου Καμμένου ήταν πολύ σαφής «και όταν έγινε ο Δημήτρης Βίτσας ήταν μπροστά και νομίζω ότι συμφώνησε».

Υπάρχει και ένα άλλο γεγονός που προκαλεί ανάλογες απορίες για τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης πέρα και έξω από τις διαψεύσεις της. Τα αστικά ΜΜΕ υποδέχτηκαν το μέτρο με πολύ θετικά σχόλια και μάλιστα ορισμένα από αυτά σχολίασαν με πολύ αρνητικά σχόλια τη σχέση του στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ με το «φανταριλίκι».

Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό είναι, ότι κατέληγαν στην άποψη πως «αργά ή γρήγορα το μέτρο θα νομοθετηθεί» και έφεραν ως δικαιολογία την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και επομένως τα σύνορα της χώρας μας. Δηλαδή ό,τι επικαλέστηκε και ο υπουργός άμυνας.

Από την πλευρά μας δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι η γνωστή. Άλλωστε τη «διαπιστώνομε» και τη «βλέπουμε». Δεν περιμέναμε ούτε την ηγεσία του υπουργείου άμυνας να μας την εξηγήσει πολύ περισσότερο δεν περιμέναμε τα αστικά ΜΜΕ.

Εκείνο, όμως, που είναι το πιο σημαντικό και δε λέγεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τα αστικά ΜΜΕ ότι την κατάσταση αυτή την έχουν δημιουργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι που εξαπολύονται από το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, που μόλις πριν λίγες ημέρες υποδεχτήκαμε στη χώρα μας ως «φίλο της Ελλάδας».

Αντί λοιπόν να σκέφτονται στην κυβέρνηση το πως θα πλασάρουν το μέτρο της στράτευσης της νεολαίας στα 18, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, καλύτερα θα ήταν να σκέφτονται την αποχώρηση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, γιατί αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας, που της αμφισβητούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, γεγονός που ανέχεται και συντηρεί με τη στάση του το ΝΑΤΟ.

COMMENTS