Δεν κατέληξαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν

Όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα από αστικά ΜΜΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο οι συνομιλίες στο Μόντ Πελεράν δεν κατέληξαν. Παρουσιάζουμε τρεις αναδημοσιεύσεις για τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν. Η μία προέρχεται από την «Χαραυγή», η δεύτερη από το «e– Βήμα» και η τρίτη από το offsite.co.cy. Ταυτόχρονα παραθέτουμε από την Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» ένα άρθρο της


Χαραυγή

Δεν υπήρξε συμφωνία για τα κριτήρια στην Ελβετία

Το θέμα της πολυμερούς διάσκεψης στο προσκήνιο και από Αθήνα – Άγκυρα

«Το δύσκολο τελικά δεν έγινε ρεαλιστικό… Η διαπραγμάτευση επί των κριτηρίων του Εδαφικού έληξε γύρω στη μία τα ξημερώματα χωρίς να υπάρξει κατάληξη.

Πριν γίνει επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, η «προεδρία» του ψευδοκράτους μέσω Twitter ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Μοντ Πελεράν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ε/κ πλευρά με τον ισχυρισμό ότι πρόβαλε «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με δικό του tweet ανακοίνωσε: «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του Εδαφικού». Ε/κ πηγές ανέφεραν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για διακοπή των συνομιλιών.

Ακολούθησε λίγο πριν τις δυο τα ξημερώματα ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη: «O Ε/κ ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, είχαν σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις, τις τελευταίες δυο μέρες στο Μοντ Πελεράν.

Παρά τις καλύτερές τους προσπάθειες, δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών.

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να προβληματιστούν για το πώς θα προχωρήσουν.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ, κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τον ΓΓ».

Παρόλο που το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία χαρακτηρίστηκε ρεαλιστικό, αν και δύσκολο, όταν για πρώτη φορά –σ’ αυτό το β’ γύρο των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν- χθες το μεσημέρι οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατά συγκεκριμένο και ουσιαστικό τρόπο τα τρία κριτήρια του Εδαφικού -ποσοστό εδάφους, αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση και ακτογραμμές.

Αν οι εκτιμήσεις επαληθεύονταν, τότε ο δρόμος για τον ορισμό ημερομηνίας για διεθνή διάσκεψη θα ήταν ανοικτός, επίσης για πρώτη φορά. Και τούτο γιατί μετά τη συμφωνία επί των κριτηρίων, αυτά θα έπρεπε να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Έχει πολλές φορές λεχθεί πως αν συμφωνηθούν τα κριτήρια, τότε είναι πάρα πολύ εύκολο, με το λογισμικό που όλοι διαθέτουν εδώ, να τα αποτυπώσουν σε χάρτη.

Το πότε, πού και με ποια σύνθεση θα γίνει η πολυμερής/διεθνής διάσκεψη αυτά θα εξεταστούν είτε εδώ αν υπάρχει επαρκής χρόνος είτε στην Κύπρο.

Αυτή εξάλλου ήταν η προδιαγεγραμμένη, χαραγμένη πορεία για διεθνή διάσκεψη: Συμφωνία επί των κριτηρίων, συμφωνημένος χάρτης, ημερομηνία για διεθνή διάσκεψη. Και για τη διεθνή διάσκεψη ωστόσο υπάρχει διαφορά απόψεων, καθώς η ε/κ πλευρά -σε αντίθεση με την τ/κ- επιθυμεί να πάει σε αυτήν με όσο γίνεται λιγότερα ανοικτά θέματα.

Επιθυμεί επίσης όπως συζητηθεί προκαταρκτικά σε διμερές επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων για να υπάρξει μια ξεκάθαρη κοινή δομή συζήτησης στο διεθνές επίπεδο και να έχει αυτή η Διάσκεψη μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιβεβαιώνεται από πηγές εδώ στο Μοντ Πελεράν η πληροφορία που φέρει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο συνάντησής τους για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο κ. Ερντογάν φέρεται επίσης να συζητά αυτό το θέμα μετά το Μοντ Πελεράν… Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ειδικά για το θέμα αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαπραγμάτευση των υπόλοιπων πέντε κεφαλαίων του Κυπριακού.

Μάλιστα ρωτήθηκε σχετικά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δεν δίστασε να διαψεύσει σχετικές πληροφορίες λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση των πέντε κεφαλαίων «κι αυτό το βιώνουμε στη διαπραγμάτευση».

Αποστολή Μοντ Πελεράν – Νίκη Κουλέρμου

Οκτώ θέματα, ανάμεσά τους και η πολυμερής σε ελεύθερο διάλογο τεσσάρων συνολικά ωρών

Το ζήτημα της πολυμερούς διάσκεψης ήταν ένα από τα οκτώ θέματα που συζητήθηκαν σε ελεύθερο διάλογο στις δύο συναντήσεις της Κυριακής που είχαν οι δύο ηγέτες.

Επί συνόλου 3-4 ωρών συζήτησης στην παρουσία του κ. Εϊντε ανοίχθηκαν και συζητήθηκαν οκτώ θέματα, όπως πληροφορούμαστε: Πώς προχωρά η διαδικασία, θέματα πρώτης ημέρας της λύσης, εφαρμογή κεκτημένου μετά τη λύση, πώς αξιοποιείται το μεσοδιάστημα, πώς ορίζεται ημερομηνία, τόπος, σύνθεση για πολυμερή, ανάγκη η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν, εκτίμηση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας για το κόστος της λύσης.

Δηλαδή με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση, ακόμα και στη διάρκεια του δείπνου εργασίας, δεν συζητήθηκαν ουσιαστικά τα κριτήρια.

Εξού και υπήρξε εκείνη η απογοητευτική εικόνα.

Και δύο χάρτες;

Πηγές της ε/κ αντιπροσωπείας δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και δύο χάρτες αν αποτυπώνονταν διαφορετικά τα συμφωνημένα κριτήρια από τις δύο πλευρές.

Στο ερώτημα ωστόσο αν σε τέτοια περίπτωση θα οριστεί και ημερομηνία για διάσκεψη, η απάντηση είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη διαφορά που θα παρουσιάζουν αυτοί οι χάρτες.

Αν για παράδειγμα η διαφορά αφορά τη Μόρφου, τότε δεν ορίζεται η ημερομηνία, αφού δεν θα υπάρχει η συμφωνία από την ε/κ πλευρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν η διαφορά είναι ένα μικρό χωριό, τότε είναι πιο πιθανόν να συζητηθεί και η ημερομηνία για διεθνή διάσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές χάρτες έχουν στο ντοσιέ τους και τα ΗΕ, αλλά δεν είναι εξουσιοδοτημένα να τους παρουσιάσουν».


e-Βήμα

Κυπριακό: Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για το εδαφικό – Αδιέξοδο στον Μον Πελεράν

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, κατέρρευσαν

image2

Μον Πελεράν

«Δεν βγήκε τελικά άσπρος καπνός στο Μον Πελεράν της Ελβετίας. Δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό του εδάφους των συνιστωσών Πολιτειών στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής. Στον αέρα η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ωστόσο το θέμα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτό και ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου μετά την επιστροφή του στο νησί θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και θα έχει και τηλεφωνική συνομιλία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών η τουρκοκυπριακή πλευρά επέρριψε ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατηγοροώντας τον ότι παρουσίασε μαξιμαλιστικές θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη διάρκεια των 18μηνων αυτών διαπραγματεύσεων η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν αυτή που έκανε τους περισσότερους συμβιβασμούς ενώ όταν ήρθε η ώρα της τουκροκυκπριακής πλευράς και της τουρκίας  να κάνει τους δικούς της συμβιβασμούς όσον αφορά το εδαφικό, τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο αμέσως μετά τη συμφωνία, της επιστροφής των ελληνοκυπρίων στις εστίες τους και το ποσοστό της ακτογραμμής (το μεγαλύτερο μέρος είναι υπό κατοχή) έκαναν πίσω.

Στην ουσία δεν έδωσαν τίποτα παρά μόνο ορισμένες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με το σχέδιο Ανάν. Ετσι οι συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατέρρευσαν καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό ώστε να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο αναφέρονται τα εξής:

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

» Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

» Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαρισμό του στο Twitter, ανέφερε: Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού…

Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μον Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας, (03:00 ώρα Ελλάδος), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο».


Offsite.com.cy

Η Μόρφου και ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν ο λόγος κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν

“Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία, ήταν σύμφωνα με πηγή της ε/κ πλευράς η αιτία της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Στόχος της τ/κ πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη διαπραγμάτευση συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα κριτήρια του ποσοστού εδάφους και του αριθμού των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ στο κριτήριο που αφορά το ποσοστό του εδάφους της τ/κ συνιστώσας πολιτείας υπήρξε μια διακύμανση μεταξύ 27,2% και 28,2%, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν πρόθυμος και φαίνεται πως δεν είχε το πράσινο φως από την Άγκυρα να συμφωνήσει στο να υπάρξει μια ικανοποιητική διακύμανση και σε ό,τι αφορά των αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ε/κ διοίκηση. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μόρφου θα επιστραφεί στην ε/κ διοίκηση. Σημειώνεται πως στην περίπτωση της Μόρφου η επιστροφή αφορά 7,5 χιλιάδες άτομα.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης εμφανίστηκε υπέρ της συζήτησης του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, κάτι που όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να γίνει γιατί τότε θα υπάρχει διασύνδεση της ασφάλειας με το εδαφικό”.

COMMENTS