18η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, Ανόι, Βιετνάμ – Παρέμβαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας


Κύριε πρόεδρε,

Αγαπητοί σύντροφοι:

Είναι μεγάλη χαρά μου να παρακολουθήσω τη 18η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων.

Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται επιτυχώς για δεκαοκτώ συνόδους. «Δεκαοκτώ» είναι μία ηλικία που καθορίζει το αν ένα άτομο έχει ενηλικιωθεί σε πολλές χώρες και περιοχές. Αλλά στην Κίνα, αντιπροσωπεύει την καλοτυχία, συμβολίζει το απτό αποτέλεσμα των ευχών κάποιου.

Στα προηγούμενα 18 έτη, η διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων μετατράπηκε σε μία πλατφόρμα επιρροής για την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου, καθοδηγώντας την πρόοδο στο Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα μετά τη σημαντική οπισθοχώρηση και των δραστικών αλλαγών στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα παγκόσμια Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα θα αναβαθμίσουν τις ανταλλαγές και την εξερεύνηση μέσα από αυτή την πλατφόρμα και θα ανοίξουν μεγαλύτερους δρόμους στην πορεία υλοποίησης του κομμουνισμού και της νέας συνεισφοράς σε ένα λαμπρότερο μέλλον για την ανθρωπότητα.

Σύντροφοι,

Η 1η Ιουλίου 2016 σημαδεύει την 95η επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σε αυτά τα 95 χρόνια, το ΚΚ της Κίνας εξελίχθηκε σε ένα μακράς διακυβέρνησης κόμμα με πάνω από 88 εκατομμύρια μέλη και πάνω από 4,4 εκατομμύρια κομματικούς οργανισμούς, κυβερνώντας μία χώρα με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στη σημαντική του ομιλία στην 95η επέτειο της ίδρυσης του ΚΚ της Κίνας, ο ΓΓ Xi Jinping συνόψισε τις τρεις ιστορικές συμβολές του ΚΚ της Κίνας – την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την εγκαθίδρυση του βασικού συστήματος του σοσιαλισμού και τη συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων και του οικονομικού ανοίγματος.

Ο ΓΓ Xi επισήμανε επίσης ότι η μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε από τον Κινεζικό λαό υπό την καθοδήγηση του ΚΚ της Κίνας:

  • Κατέστησε δυνατό τον εκσυγχρονισμό του πάνω από 5000 ετών Κινεζικού Έθνους σε όλους τους τομείς
  • Έκανε τον 500 ετών σοσιαλισμό πολύ ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, προσδίδοντας νέα ώθηση στον επιστημονικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα
  • Και βοήθησε την πάνω από 60 ετών Νέα Κίνα να καταχωρήσει αξιοσημείωτα κατορθώματα στην εθνική οικοδόμηση, δημιουργώντας ένα αναπτυξιακό θαύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας κάνοντας τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου να αποτινάξει τη φτώχεια και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα 30 περίπου ετών.

Ο ΓΓ Xi υπενθύμισε σε όλο το Κόμμα ότι πρέπει να συνεχίσει τις αδιάκοπες προσπάθειες των ιδρυτικών του μελών και να παραμείνει πιστό στο λαό. Κάποιος που θέλει να προχωρήσει μπροστά δεν πρέπει να ξεχνά τη διαδρομή που διανύθηκε. Ασχέτως του πόσο έχει προχωρήσει κανείς και πόσο ένδοξο μέλλον θα έχει, δεν πρέπει να ξεχνάνε τι αντιμετώπισαν και γιατί ξεκίνησαν το ταξίδι. Αντικρίζοντας τις προκλήσεις, όλα τα μέλη του Κόμματος πρέπει να μείνουν πιστά στην αποστολή και προχωρήσουν μπροστά.

Ο ΓΓ Xi κάλεσε όλο το Κόμμα να διατηρήσει τον καθοδηγητικό ρόλο του Μαρξισμού, να ολοκληρώσει τις βασικές αρχές του στις συνθήκες της Κίνας και την βασική τάση της εποχής, να πραγματοποιήσει θεωρητικές και πρακτικές καινοτομίες και να συνεχίσει να υιοθετεί τον Μαρξισμό στις συνθήκες της Κίνας. Το ΚΚ της Κίνας δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πίστη του στο Μαρξισμό. Αντίθετα, θα συνεχίσει να εμπλουτίζει και να αναπτύσσει το Μαρξισμό στην πράξη. Ο Μαρξισμός δεν σηματοδοτεί το τέλος της αλήθειας, αντίθετα, φωτίζει ένα μονοπάτι προς την αλήθεια. Ο Ένγκελς είπε πολλά χρόνια πριν: «Ο τρόπος που ο Μαρξ έβλεπε τα πράγματα δεν είναι ένα δόγμα αλλά μία μέθοδος. Δεν παρέχει έτοιμα δόγματα, αλλά κριτήρια για περαιτέρω έρευνα και τη μέθοδο για αυτή την έρευνα». Το ΚΚ Κίνας έχει την άποψη ότι η αλλαγή των καιρών και το εύρος και το βάθος της ανάπτυξης της Κίνας έχουν προχωρήσει πέρα από τη φαντασία των συγγραφέων των κλασικών του Μαρξισμού. Δεδομένων των λιγοστών δεκαετιών της σοσιαλιστικής πρακτικής στην Κίνα και το πρωταρχικό στάδιο του σοσιαλισμού στο οποίο βρισκόμαστε, θα συναντήσουμε περισσότερες νέες καταστάσεις και προβλήματα, που απαιτούν από το ΚΚ Κίνας να καινοτομήσει στην πράξη και σε διαρκή επιτεύγματα στη θεωρητική εξέλιξη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει υπόψη του ότι από την ίδρυση του Κόμματός μας, έχουμε θέσει τον κομμουνισμό και το σοσιαλισμό ως κατευθυντήρια αρχή μας, επικύρωσε τα υψηλά ιδανικά του κομμουνισμού και την κοινή επιδίωξη για το σοσιαλισμό με Κινεζικά χαρακτηριστικά, και προχώρησε με τη μεγάλη πρακτική της προσπάθειας για επίτευξη αυτών των στόχων.

Αυτό που το ΚΚ Κίνας εργάζεται να οικοδομήσει είναι ο Κινέζικος σοσιαλισμός, όχι κάποιος άλλος –ισμός. Η Ιστορία δεν έφτασε στο τέλος της, ούτε πρόκειται να τελειώσει. Έχουμε πλήρη πεποίθηση στο δρόμο, τις θεωρίες και τα συστήματα του Κινέζικου σοσιαλισμού και της Κινέζικης κουλτούρας, δεν κλονίστηκε η βασική γραμμή του Κόμματος και συνεχίζει να προωθεί το μεγάλο σκοπό του Κινέζικου σοσιαλισμού. Το εάν ο σοσιαλισμός είναι καλός ΄ξ όχι, καθορίζεται από πρακτικά γεγονότα και την κρίση του Κινέζικου λαού, όχι από την υποκειμενική αντίληψη όσων είναι προκατειλημμένοι με το σοσιαλισμό. Τα μέλη του ΚΚ Κίνας και όλος ο Κινέζικος λαός έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην παροχή στην Κίνα μίας λύσης στην αναζήτηση ενός καλύτερου κοινωνικού συστήματος.

Το ΚΚ Κίνας πιστεύει ότι το Κόμμα μας έχει τις ρίζες τους στο λαό και υπηρετεί το λαό. Πρέπει να βασιστούμε στο λαό, να κινητοποιήσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες του, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητά του και να πάμε ένα βήμα μπροστά το επίπεδο διαβίωσής του.

Το ΚΚ Κίνας θα οδηγήσει τον Κινέζικο λαό να ακολουθήσει απαρέγκλιτα το δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και μίας αμοιβαία επωφελούς στρατηγικής οικονομικού ανοίγματος. Θα αυξήσουμε τις φιλικές ανταλλαγές με όλες τις χώρες και θα εργαστούμε με τους λαούς άλλων χωρών για να προωθήσουμε τα υψηλά ιδανικά της ειρήνης και της ανάπτυξης.

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του κινεζικού σοσιαλισμού, καθώς και μεγαλύτερη αντοχή του. Η υπεράσπιση και βελτίωση της ηγεσίας του Κόμματος είναι το θεμέλιο και την ψυχή τόσο του Κόμματος και της χώρας, και επηρεάζει τα συμφέροντα και την ευημερία των ανθρώπων των εθνοτικών ομάδων όλης της Κίνας.

Το ΚΚ Κίνας δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να διατηρήσει την προηγμένη φύση και την καθαρότητά του, να αναβαθμίζει συνεχώς την τέχνη της διακυβέρνησης και ηγεσίας, να αυξήσει την ικανότητά του να αποκρούει τους κινδύνους, να αντιστέκεται στη διαφθορά, και να αποτρέψει τον εκφυλισμό, και να ενισχύει την οικοδόμηση του ίδιου του Κόμματος για την αντιμετώπιση της τάση των καιρών. Η κομματική οικοδόμηση πρέπει πάντα να συμβαδίζει με το σκοπό του Κόμματος και του λαού.

Ως το κυβερνόν κόμμα, το ΚΚ Κίνας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή – τη διαφθορά. Από το 18ο Εθνικό Συνέδριο το 2012, το Κόμμα έχει πιάσει «τίγρεις» όπως και «μύγες», υψηλούς αξιωματούχους όπως και χαμηλόβαθμα στελέχη, ένοχα για διαφθορά. Δε δείξαμε καθόλου έλεος σε αυτές τις «μεγάλες τίγρεις», που φέρνουν καταστροφή στη χώρα και το λαό και εργαστήκαμε σκληρά για να επιλύσουμε ζητήματα διαφθοράς που επηρεάζουν ευθέως το λαό. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, ο λαός μπορεί να δει πρακτικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στη διαφθορά και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποτρέπονται από πράξεις διαφθοράς. Η αρχική πρόοδος έχει ήδη συντελεστεί έτσι ώστε οι αξιωματούχοι να μη μπορούν και να μη θέλουν να διαφθαρούν. Η δυναμική ενάντια στη διαφθορά αναπτύσσεται σε πλήρη ισχύ σε όλα τα μέτωπα.

Σύντροφοι,

Πάνω από τριάντα χρόνια μεταρρυθμίσεων και οικονομικού ανοίγματος έχουν φέρει τεράστιες αλλαγές στην Κίνα. Στην αρχή της μεταρρύθμισης στη δεκαετία του 1970, η δυτική καπιταλιστική οικονομία αναπτύχθηκε γοργά, το κενό ανάμεσα στη σοσιαλιστική Κίνα και τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες άνοιγε και η εθνική μας οικονομία ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση ο σύντροφος Deng Xiaoping, βασικός αρχιτέκτονας της Κινέζικης μεταρρύθμισης και του οικονομικού ανοίγματος, επιγραμματικά τόνισε, «αν δεν ασχοληθούμε ποτέ ξανά με τη μεταρρύθμιση, ο εκσυγχρονισμός και ο στόχος του σοσιαλισμού θα τερματιστούν». Η ιδέα της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της οικονομίας δεν ήταν πλάσματα του μυαλού, ούτε ένας συμβιβασμός ή μία παλινωδία, ήταν μία ιστορική επιλογή, των καιρών και του λαού.

Το ΚΚ Κίνας ένωσε και οδήγησε τον Κινέζικο λαό προκειμένου να φέρει σε πέρας το μεγάλο στόχο της μεταρρύθμισης και του οικονομικού ανοίγματος που προώθησε σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργικότητα του λαού μας, χειραφέτησε και ανέπτυξε την κοινωνική παραγωγικότητα και ενίσχυσε τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια των πάνω από 30 ετών ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης:

  • Η Κίνα μεταστράφηκε από το χείλος της οικονομικής καταστροφής σε μία ακμάζουσα οικονομία και μία μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας
  • Η ζωή των ανθρώπων βελτιώθηκε σημαντικά, υφιστάμενη μία ιστορική μεταμόρφωση από την ελλειπή διατροφή και ρουχισμό σε μία μέση ευημερούσα κοινωνία από όλες τις απόψεις
  • Σημαντική πρόοδος πραγματοποιήθηκε στην κοινωνική ανάπτυξη και το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης το καρπώνεται όλος ο πληθυσμός
  • Μέσω της μεταρρύθμισης και του οικονομικού ανοίγματος, η συνολική εθνική ισχύς της Κίνας μεγεθύνθηκε σημαντικά και ο Κινέζικος σοσιαλισμός κέρδισε σφρίγος και ζωντάνια

Η μεταρρύθμιση και το οικονομικό άνοιγμα είναι σημαντικά διότι

  • Η διαδρομή, οι θεωρίες και το σύστημα του Κινέζικου σοσιαλισμού έχουν καθιερωθεί
  • Η Κίνα κατάφερε να συμβαδίζει με την εποχή
  • και ο Κινέζικος λαός έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο από το να μείνει όρθιος στο να γίνεται πλουσιότερος και ισχυρότερος

Ο Κινέζικος σοσιαλισμός είναι ένας στόχος που δεν έχει ποτέ πριν εφαρμοστεί. Η περιγραφή και οι προβλέψεις για το σοσιαλισμό του Μαρξ και του Ένγκελς ήταν με βάση το νόμο της ανάπτυξης και πάνω σε μια μελέτη για την προλεταριακή επανάσταση στην καπιταλιστική κοινωνία. Δε δόθηκε σαφής απάντηση για την περιγραφή και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στον πραγματικό κόσμο. Ο σύντροφος Deng Xiaoping είπε κάποτε ότι η φτώχεια δεν είναι σοσιαλισμός, και ότι η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος αποδεικνύεται, σε τελική ανάλυση, από την ταχύτερη και μεγαλύτερη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων σε σχέση με το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι σαφές από αυτή την άποψη ότι χωρίς μεταρρύθμιση και το οικονομικό άνοιγμα, δε θα υπήρχαν ούτε τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, ούτε ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το νέο ιστορικό σημείο εκκίνησης, το ΚΚ Κίνας δηλώνει επισήμως στον κόσμο που θα ακολουθήσει τη σωστή κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και το οικονομικό άνοιγμα, απορρίπτοντας τόσο το παλιό μονοπάτι μίας άκαμπτης πολιτικής κεκλεισμένων των θυρών και μια λανθασμένη πορεία μέσω της εγκατάλειψης του σοσιαλισμού.

  • Έχουμε θέσει το συνολικό στόχο της εμβάθυνσης της μεταρρύθμισης συνολικά, που είναι η βελτίωση και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, και η προώθηση του εκσυγχρονισμού και των δυνατοτήτων του εθνικού συστήματος διακυβέρνησης.
  • Θα εξασφαλίσουμε ότι οι οργανισμοί σε όλους τους τομείς θα γίνουν πιο ώριμοι και πλήρεις, θα βελτιώσουμε την ποιότητα της ανάπτυξης και της διακυβέρνησης και θα παραδώσουμε στο λαό μία ισχυρότερη αίσθηση ικανοποίησης.
  • Θα προχωρήσουμε στο δρόμο της μεταρρύθμισης, στο οικονομικό άνοιγμα και τη σοσιαλιστική ανάπτυξη, και να τιμήσουμε τη δέσμευσή μας προς το λαό με νέα πρόοδο στην οικοδόμηση του κινέζικου σοσιαλισμού, τη δέσμευση ότι η προσδοκία των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή είναι ο στόχος μας.

Σύντροφοι,

Η Ιστορία βαδίζει πάντα χωρίς να περιμένει όσους διστάζουν, κοιτάζουν, χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους, ή να παραμένουν αδύναμοι. Μόνο εκείνοι που συμβαδίζουν με την εποχή τους, θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον.

Ο κόσμος σήμερα έχει έρθει σε μια κρίσιμη καμπή στην ανάπτυξη. Ο δυναμισμός που παρέχεται από τον τελευταίο γύρο της επιστημονικής προόδου φθίνει, ενώ ο νέος γύρος της επιστημονικής και βιομηχανικής επανάστασης δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμική. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται καθολικά σε πορεία προς την ανάκαμψη, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους και προκλήσεις. Η οικονομική στασιμότητα, η κοινωνική κρίση, και η το δίλημμα της δημοκρατίας εμφανίζονται στις δυτικές καπιταλιστικές χώρες. Ωστόσο, οι κρίσεις στον καπιταλιστικό κόσμο σημαίνουν κατ’ ανάγκην ευκαιρίες για τις σοσιαλιστικές δυνάμεις; Πώς μπορούν οι κομμουνιστές να μετατρέψουν τις κρίσεις στον καπιταλιστικό κόσμο σε ιστορικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την πρόοδο του στόχου του σοσιαλισμού; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά καθήκοντα για εμάς που αξίζουν σοβαρή διερεύνηση.

Το 2013 ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε μία σημαντική πρωτοβουλία της οικοδόμησης της οικονομικής ζώνης του δρόμου του μεταξιού και του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού του 21ου αιώνα. Η Ζώνη και ο Δρόμος που διασχίζει τις ηπείρους της Ασίας και της Ευρώπης εκτείνεται από την περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού ωκεανού στα ανατολικά μέχρι την Ευρώπη στα δυτικά, συμπεριλαμβάνοντας 4,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους από 65 χώρες. Η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει μία κυρίαρχη στρατηγική κίνηση για την επέκταση του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας. Με αυτό τον τρόπο η Κίνα όχι μόνο θα αναπτυχθεί η ίδια αλλά θα μοιραστεί επίσης τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης με όλες τις χώρες κατά μήκος της Ζώνης και του Δρόμοθ. Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στην πρωτοβουλία και μία σειρά έργων-ορόσημα έχουν ξεκινήσει. Η Ζώνη και ο Δρόμος υποστηρίζουν το πνεύμα της ειρηνης, της συνεργασίας, της διαφάνειας, της συμμετοχής όλων, της αμοιβαίας μάθησης και αμοιβαίου ωφέλους, προσφέροντας στην Κίνα μία λύση με διακριτά σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά στην κοινή ανάπτυξη του κόσμου, τη συνεργασία Νότου-Νότου και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η πρωτοβουλία της Ζώνης και του Δρόμου, η διασυνοριακή συνδεσιμότητα, η ενισχυμένη εμπορική και επενδυτική συνεργασία, μία διεθνής συνεργασία στην παραγωγική δυνατότητα και την κατασκευή εξοπλισμού, όλα αυτά βοηθήθηκαν τελικά από την Κινέζικη τόνωση στις νέες απαιτήσεις μέσω της αποτελεσματικής παροχής και αναδεικνύουν την έλλειψη μηχανισμών ανάπτυξης και την παγκόσμια οικονομική ανισορροπία.

Η Ζώνη και ο Δρόμος ξεκίνησαν στη βάση της ευρείας διαβούλευσης, της κοινής συνεισφοράς και του κοινού οφέλους όπως και στην αρχή της ισότητας και των αμοιβαίων πλεονεκτημάτων, προσδιορίζει την ανάπτυξη ως το μεγαλύτερο κοινό συμφέρον για την προώθηση της κοινής ανάπτυξης της Κίνας και όλων των άλλων χωρών κατά μήκος της Ζώνης και του Δρόμου προς όφελος των λαών μας.

Το να γίνουμε ισχυρότεροι μέσα από την ενότητα είναι η κοινή φιλοδοξία και οι καλύτερες ευχές των αναπτυσσόμενων χωρών. Στον 21ο αιώνα, η ποιότητα και η αναβάθμιση της συνεργασίας Νότου-Νότου έχουν γίνει και πάλι μια προτεραιότητα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα έχει μετατραπεί σε σταθερό εκπρόσωπο των συμφερόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου, και συμμετέχει ενεργά και προωθεί τη συνεργασία Νότου-Νότου. Επιδιώκοντας την πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου, η Κίνα επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες για να βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, να μοιραστούν την εμπειρία στην ανάπτυξη, και να εξερευνήσουν μια πορεία διαφοροποιημένης ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία Ζώνης και Δρόμου αντιπροσωπεύει την άποψη των Κινέζων κομμουνιστών για το μέλλον του κόσμου και της ανθρωπότητας. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς προσαρμογής μετά τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο τριγωνικός κύκλος, με τις αγορές των καπιταλιστικών χωρών, την παραγωγή στις αναδυόμενες οικονομίες, και τις πλούσιες σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους χώρες, έχει σπάσει. Νέες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας αναμένονται να αναδυθούν. Ο κόσμος έχει ανάγκη από νέα μοντέλα ανάπτυξης και νέες μορφές περιφερειακής συνεργασίας. Την κρίσιμη στιγμή, όπου οι κρίσεις και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, που είναι το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα σε μια σοσιαλιστική χώρα, έχει την υποχρέωση να διερευνήσει ενεργά μια νέα πορεία της υποκατάστασης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με τη σοσιαλιστική παγκοσμιοποίηση.

Σύντροφοι,

Για την επίτευξη του Κινέζικου σοσιαλισμού, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκτιμά τις ανταλλαγές απόψεων, το διάλογο και τη συνεργασία με διεθνή πολιτικά κόμματα. Έχουμε καθιερώσει διάφορες μορφές επαφών με περισσότερα από 600 πολιτικά κόμματα πάνω από 160 χώρες και περιοχές. Στο πρόσφατο τρίτο συνέδριο “Το ΚΚ Κίνας σε διάλογο με τον κόσμο”, που πραγματοποιήθηκε στο Chongqing στις 14-15 Οκτωβρίου, 260 συμμετέχοντες, που αντιπροσωπεύουν 78 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις από 52 χώρες,, παρακολούθησαν και πραγματοποίησαν σε βάθος ανταλλαγές απόψεων και συζητήσεις σχετικά με το θέμα «καινοτομία στην Παγκόσμια Οικονομική διακυβέρνηση: Πρόταση και Πρακτική του ΚΚ Κίνας” .Τα συμμετέχοντα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν ότι η 11η σύνοδος κορυφής του G20, στο Hangzhou, το Σεπτέμβριο, δεν ήταν απλώς μια σύνοδος κορυφής για 20 μέλη του, αλλά μια σύνοδος κορυφής ορόσημο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Προσέφερε μια Κινέζικη λύση για την παγκόσμια διακυβέρνηση και το μετασχηματισμό, και πρόβαλε τη θέση της Κίνας σχετικά με την εγκατάσταση μιας δίκαιης και ισότιμης διεθνούς τάξης. Η Σύνοδος Κορυφής της Hangzhou, με θέμα «Προς μία καινοτόμο, αναζωογονημένη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Παγκόσμια Οικονομία», προσφέρεται για ένα νέο τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας υπό το φως της πρακτικής των μεταρρυθμίσεων της Κίνας και το οικονομικό άνοιγμα. Πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε στη σύνοδο κορυφής την προοπτική του για την παγκόσμια διακυβέρνηση που χαρακτηρίζει την ισότητα, τη συνεργασία και κοινά οφέλη, σχεδιάζοντας την πορεία για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ισότιμου συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τις δραστικές αλλαγές στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, Κομμουνιστικά Κόμματα, Εργατικά Κόμματα, και άλλες σοσιαλιστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο έχουν επαναπροσδιοριστεί και πραγματοποίησαν αυτορρυθμίσεις για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και να επεκτείνουν την επιρροή τους. Ο καπιταλισμός, αν και πάσχει οπισθοδρόμηση, ετοιμάζεται να επανέλθει μέσω της αυτό-αποκατάστασης και τη μετατόπιση της κρίσης σε άλλους. Φανταστείτε την έντονη πάλη ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό, και μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και των προοδευτικών δυνάμεων στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό έδαφος, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές τους, να είναι ενωμένα ως ένα, να αυξήσουν την ανταλλαγή απόψεων, και να βασιστούν στη χρήσιμη εμπειρία του καθενός, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αυτο-ανάπτυξη και βελτίωση της ικανότητάς μας να εκτονώνει τους κινδύνους. Υπ’ αυτή την έννοια, επιτρέψτε μου να κάνω τις ακόλουθες προτάσεις.

Καταρχάς, όλα τα κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν κοινό έδαφος, ενώ θα παραμερίζουν τις διαφορές. Κάθε χώρα και το Κόμμα έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνθήκες. Καθώς οι πραγματικότητες ποικίλλουν, μπορεί να έχουν διαφορετική αντίληψη του ορισμού του σοσιαλισμού και από τους τρόπους για την οικοδόμησή του. Οι διαφορές αυτές δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για τη συνεργασία τους. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη για την αμοιβαία τους μάθηση, η οποία θα είναι ευνοϊκή για την ανεξάρτητη διερεύνηση, υπό το φως των συνθηκών τους στη βάση, ένα μονοπάτι της οικοδόμησης του σοσιαλισμού προσαρμοσμένο στις δικές τους εθνικές και κομματικές πραγματικότητες.

Δεύτερον, όλα τα κόμματα θα πρέπει να αυξήσουν την ανταλλαγή εμπειριών. Η αναζωογόνηση και η ανάπτυξη του παγκόσμιου σοσιαλιστικού κινήματος εξαρτάται από τις συντονισμένες προσπάθειες των παγκόσμιων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Μόνο όταν δυναμώνουμε μπορούμε να έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των καπιταλιστικών πολιτικών κομμάτων στον ανταγωνισμό και να κάνουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας κερδίσουν την αναγνώριση σε μια ευρύτερη περιοχή. Για το σκοπό αυτό, προτείνουμε η διεθνής συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για όλα τα συμμετέχοντα μέρη να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κομματική οικοδόμηση, να αντλήσει ο ένας από τη δύναμη του άλλου, και να διερευνήσει τρόπους για να δυναμώσει μέσω αυτής της πλατφόρμας.

Τρίτον, όλα τα Κόμματα θα πρέπει να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν το ένα το άλλο. Ο κομμουνισμός είναι μια αξία και ένας στόχος που επιδιώκεται από τα ανά τον κόσμο Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα. Καθορίζει τα κοινά στρατηγικά τους συμφέροντα, που είναι η υπεράσπιση του ιδανικού του κομμουνισμού. Δεν πρέπει κανείς να φοβάται τις διαφορές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε έγκαιρη διαβούλευση και την επικοινωνία, να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, και να απέχουν από την ένταση ή την εμμονή σε αυτές τις διαφορές για να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και σφυρηλατούμε τη συνέργεια μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, όπου είναι δυνατόν.

Σύντροφοι,

Δεν έχει σημασία από ποια χώρα ή από ποιο μέρος του πλανήτη προερχόμαστε, η παρουσία μας στη Συνάντηση σημαίνει ότι είμαστε μέρος της μεγάλης οικογένειας του παγκόσμιου σοσιαλισμού, και είμαστε αδέλφια, που μοιράζονται το ίδιο ιδανικό και ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Όσο εμείς ενώνουμε τα χέρια για την αύξηση της ανταλλαγής απόψεων και αξιοποιούμε τη δύναμη του άλλου, μπορούμε να αλληλοενισχυθούμε και να αλληλοδυναμωθούμε. Όταν έρθει αυτή η μέρα, δε θα υπάρχει δυσκολία ή πρόκληση που να μπορεί να σταματήσει την πορεία του κομμουνισμού. Είμαι βέβαιος ότι παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα θα ξεπεράσει αυτό το μακρύ «βαρύ χειμώνα», και θα αγκαλιάσει την επόμενη υπέροχη άνοιξη.

Ζήτω ο σοσιαλισμός! Ζήτω τα κομμουνιστικά κόμματα!

Σας ευχαριστώ

COMMENTS