Brexit: Μόνο ενδοαστικές αντιθέσεις;

lexitΣτις 23 του Ιούνη, με το δημοψήφισμα που διεξάγεται, οι Βρετανοί πολίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Από την αρχή διευκρινίζουμε ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και αρμόδιο για το εάν θα υλοποιήσει μια απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit είναι τελικά το Βρετανικό κοινοβούλιο.

Οπότε θα πρέπει, επίσης, να πάρουμε υπόψη ότι στην περίπτωση που το δημοψήφισμα ταχθεί υπέρ του Brexit έτσι κι αλλιώς θα αρχίσει μια μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας και της Κομισιόν, για να καθοριστούν οι σχέσεις της Μ. Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν αποκλείεται καθόλου να καταλήξουν σε ένα νέο δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι οι διαβουλεύσεις βελτίωσαν τις σχέσεις μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε στις προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν προς την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας εξασφαλίζεται το κύριο αίτημα της Βρετανικής κυβέρνησης, που είναι η ανεξαρτησία του City του Λονδίνου, του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού κέντρου στον κόσμο, μετά από εκείνο της Wall Street της Νέας Υόρκης. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτά τα δύο χρηματοπιστωτικά κέντρα ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στην κίνηση των κεφαλαίων στον κόσμο.

Ασφαλώς, πίσω από το δημοψήφισμα υπάρχουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις της άρχουσας τάξης της Μ. Βρετανίας. Περί αυτού δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Όπως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και στην περίπτωση ενός Brexit δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η εργατική τάξη αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να σφραγίσει για τα δικά της συμφέροντα ένα Brexit. Να δρομολογήσει κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, που θα έφερνε στο προσκήνιο μια άλλη πολιτική εναλλακτική πρόταση προς όφελος των εργαζομένων με μια εργατική εξουσία.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία, το Brexit ή το Bremain θα κριθεί από τη στάση της εργατικής τάξης, που αυτήν τη στιγμή προσανατολίζεται προς το Brexit. Και ιδιαίτερα θα κριθεί από εκείνο το τμήμα της εργατικής τάξης, που επηρεάζεται από το Εργατικό Κόμμα και εξακολουθεί να παραμένει αναποφάσιστο. Γι’ αυτό το λόγο και ο Ντέιβιντ Κάμερον παραχώρησε «χώρο» στη δημόσια συζήτηση στην «αριστερή» ηγεσία του Εργατικού Κόμματος για να πείσει αυτή τα ταλαντευόμενα τμήματα της εργατικής τάξης που επηρεάζει υπέρ του Bremain!.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι στο πολιτικό επίπεδο δεν πρέπει το Κομμουνιστικό Κίνημα να πάρει θέση, από την άποψη των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης τόσο της Μ. Βρετανίας όσο και της παγκόσμιας, να παραμείνει στη διαπίστωση ότι το δημοψήφισμα είναι ένα «παιχνίδι» αντιθέσεων μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης της Μ. Βρετανίας, σε συνδυασμό και με τις αντιθέσεις με τις άλλες αστικές τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνδυασμό, επίσης, με τη διαπίστωση ότι έτσι κι αλλιώς ένα πιθανό Brexit θα έχει οπωσδήποτε γεωπολιτικές συνέπειες για το Δυτικό ιμπεριαλισμό.

Γι’ αυτό άλλωστε στο τελευταίο του τεύχος το έγκυρο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel συμβουλεύει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Bremain για την ενότητα της Δύσης και για να μη διαταραχτεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η Χίλαρι Κλίντον έχουν διαμηνύσει προς τη Βρετανία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από αυτού του είδους τις παρεμβάσεις αλλά και από άλλες «μικρότερες» λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι αντιπροσωπείες των Κυπριακών κομμάτων – δε γνωρίζουμε εάν συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ – έχουν μεταβεί στη Βρετανία για να πείσουν την Κυπριακή κοινότητα να ψηφίσει υπέρ του Bremain, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι στο δημοψήφισμα δίνεται μεγάλη σημασία από τη διεθνή ολιγαρχία για να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, πολύ περισσότερο εάν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που θα αναγκάζει το κοινοβούλιο και να το πραγματοποιήσει, θα επηρεάσει σαφώς τις γεωπολιτικές ισορροπίες, αλλά, εκτός αυτού, θα δώσει σημαντική ώθηση στην παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλές χώρες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους απέναντι σ’ ένα αποτέλεσμα που τάσσεται με το Brexit. Ακόμη και εάν δεν υπερισχύσει το Brexit τα πράγματα δε θα είναι τα ίδια για την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές της. Η λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχώς αυξάνεται και αυτή αφορά κυρίως την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα που καταστρέφονται. Φυσικά και την κατάσταση αυτήν προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά και αυτός ο κίνδυνος έχει προτεραιότητα, αλλά μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της εργατικής πάλης.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι ενδοαστικές αντιθέσεις ή και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να στρέψει τα γεγονότα στην κατεύθυνση που επιθυμεί. Υπάρχουν και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων, που πρέπει να οδηγήσουν το Κομμουνιστικό Κίνημα να πάρει θέση απέναντι σ’ ένα γεγονός που θα έχει οπωσδήποτε επίδραση στην παραπέρα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και δύο είναι τα κριτήρια που πρέπει να επικρατήσουν στον καθορισμό της θέσης του Κομμουνιστικού Κινήματος. Το ένα είναι το τι συμφέρει την ίδια την εργατική τάξη της Βρετανίας, που πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και την ακροδεξιά εκμετάλλευση του δημοψηφίσματος, το δεύτερο είναι τα γενικά συμφέροντα της εργατικής τάξης τόσο σε ό,τι αφορά τη δράση της ιδιαίτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και παγκόσμια.

Και αυτά τα κριτήρια πρέπει να οδηγήσουν το Κομμουνιστικό Κίνημα να πάρει θέση υπέρ του Brexit με την ταυτόχρονη πάλη του ενάντια στην αστική τάξη της Βρετανίας, γενικότερα ενάντια στις αστικές τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ταυτόχρονη πάλη του ενάντια στην ακροδεξιά, με τη δική του πρόταση για την πραγματοποίηση της εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Από αυτήν την άποψη θέσεις του τύπου: «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο» δε βοηθάνε τον προσανατολισμό και τη δράση της εργατικής τάξης, πολύ περισσότερο δε βοηθάνε διχοστασίες, που σπέρνουν σύγχυση και γεμίζουν τους εργαζόμενους με πολλά ερωτηματικά.

COMMENTS