Στις 18 του Μάη διεξήχθησαν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΠ και ακολούθησε η Πανσπουδαστική. Παραθέτουμε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς δημοσιεύονται στο http://ekloges-spoudastes.gr:
Στο μεταξύ στο «Ρ» της Κυριακής 15/05/2015 δημοσιεύονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 13 του Μάη του 2015. Τα παραθέτουμε:
Προφανώς οι διαφορές που προκύπτουν από τους πίνακες που δημοσιεύουμε οφείλεται στο ότι σε ορισμένους συλλόγους ματαιώθηκαν οι εκλογές λόγω επεισοδίων που σημειώθηκαν.
Ανεξάρτητα, όμως, από τις διαφορές που παρουσιάζονται, από τη σχετική σύγκριση των αποτελεσμάτων βγαίνουν τρία σημαντικά συμπεράσματα: Πρώτο, πέφτει η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις εκλογές. Αυτή η πτώση ακολουθεί την πτώση στη συμμετοχή και στο Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα και από αυτήν την άποψη μπορούμε να πούμε ότι σε καιρό οικονομικής κρίσης και χρεοκοπίας παρουσιάζεται το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα και στο Φοιτητικό και Σπουδαστικό Κίνημα, που πάντα έπαιζε έναν ευρύτερο ρόλο στη χώρα μας με μεγάλη πολιτική σημασία. Το γεγονός αυτό είναι, βέβαια, ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα.
Η δήλωση που έκανε ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, κατά τη γνώμη μας δε μας φωτίζει ιδιαιτέρως για τη συνεχή αύξηση της αποχής (νομίζουμε για πέμπτη συνεχή χρονιά, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων). Την παραθέτουμε:
«Τα αποτελέσματα των φοιτητικών – σπουδαστικών εκλογών αναδεικνύουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Πανσπουδαστική ΚΣ σε 2η δύναμη πανελλαδικά με υψηλά ποσοστά, τόσο στα ΑΕΙ, όσο και στα ΤΕΙ, ενώ σε δεκάδες συλλόγους η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδεικνύεται 1η δύναμη. Ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες και παρά τη χαμηλή συμμετοχή – που θέλει παραπέρα και σε βάθος εξέταση και συζήτηση – το αποτέλεσμα των φοιτητικών – σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική που μπορεί να εκφραστεί στην ενίσχυση του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, στην ανάγκη να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι χιλιάδες νέοι και νέες που στήριξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά της, αποτελούν σημαντική δύναμη που πρέπει και θα αξιοποιηθεί στην καθημερινή πάλη, για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού – σπουδαστικού κινήματος, το ζωντάνεμα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Να μη χαθεί ούτε ώρα! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για μαχητικούς συλλόγους στη γραμμή της αντεπίθεσης ενάντια σε κυβερνήσεις – ΕΕ – κεφάλαιο. Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα δεν χωράνε στο σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».
Τι σημαίνει π.χ. η φράση «και παρά τη χαμηλή συμμετοχή – που θέλει παραπέρα και σε βάθος εξέταση και συζήτηση –»; Αυτή η χαμηλή συμμετοχή σημειώνεται σε μια περίοδο που στην Εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, η παρούσα κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές ρυθμίσεις, υπάρχει μια γενική απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας, οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται αποφασιστικά, οι προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, όλων των βαθμίδων, παραπέμπονται σταθερά στο μέλλον, αυξάνεται ο μέσος όρος γήρανσής του και η υλικοτεχνική υποδομή είναι παραπάνω από ανεπαρκής, αφού δεν υπάρχουν στις αίθουσες διδασκαλίας ούτε κιμωλίες. Παράλληλα οι νέοι πτυχιούχοι αδυνατούν να βρουν εργασία, ο δείκτης της ανεργίας στη νεολαία είναι υπερδιπλάσιος από το γενικό δείκτη της ανεργίας στη χώρα και η μετανάστευση έχει φουντώσει.
Δεύτερο, για μακρό χρονικό διάστημα πρώτη δύναμη αναδείχνεται η ΔΑΠ, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υποτιμούμε παράγοντες, που παίζουν ρόλο στον εγκλωβισμό των φοιτητών και σπουδαστών, όπως ρουσφετολογικοί μηχανισμοί κλπ., που υπάρχουν, αλλά σε καιρό τέτοιας κρίσης, που η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει δυνάμεις, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα η ΔΑΠ να κυριαρχεί στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με τόσο πολύ υψηλά ποσοστά.
Το γεγονός ότι ορισμένα ψηφοδέλτια της ΔΑΠ θέλησαν να καταγραφούν ξεχωριστά δεν αλλάζει τα πράγματα. Αθροιστικά η δύναμη της ΔΑΠ διατηρείται σε υψηλό ποσοστό και σημειώνει σχετικά μικρή πτώση σε ψήφους, που οφείλεται στην αύξηση της αποχής.
Τρίτο, η Πανσπουδαστική για τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχνεται σε δεύτερη δύναμη. Μπορεί να διατηρεί τη θέση και ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό, πολύ μικρότερο από προηγούμενες περιόδους, αλλά σημειώνει συνεχή απώλεια ψήφων σε απόλυτους αριθμούς. Και αυτό είναι το σημαντικότερο γεγονός, ότι η εκλογική μάζα της Πανσπουδαστικής δεν αυξάνεται αντίθετα μειώνεται, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αναμένει κανείς να αυξάνεται.
Και επειδή αυτό το γεγονός παραπέμπει στην πολιτική, που ακολουθεί το Κόμμα στο χώρο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την εκτίμηση ότι: «το αποτέλεσμα των φοιτητικών – σπουδαστικών εκλογών περικλείει δυναμική». Φυσικά η διατήρηση της δεύτερης θέσης αναδεικνύει μια σταθερότητα αλλά με αξιοσημείωτη πτώση σε ψήφους, ενώ πρέπει να πάρουμε υπόψη στη διαμόρφωση του συνολικού αποτελέσματος και την κατάσταση, που έχει περιέλθει η ΠΑΣΠ, εξ αιτίας της γενικής καθίζησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων παρατάξεων, που παρουσιάζονται να καλύπτουν Αριστερό χώρο (ΕΑΑΚ κλπ.) και περνάνε τη «δική» τους κρίση.
Είναι φανερό ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν και στη δράση του ΜΑΣ, το ρόλο του και την πολιτική του, τις προτάσεις που καταθέτει, τις προτεραιότητες και τις επιλογές που κάνει, συνολικά στη στάση που κρατάει στο χώρο των ΑΕΙ – ΤΕΙ.
Κατά τη γνώμη μας είναι πολύ δύσκολο πλέον να δικαιολογούνται εκλογικά αποτελέσματα προτάσσοντας τα ποσοστά και το τι θέση καταλαμβάνει κανείς στις εκλογικές διαδικασίες. Θυμίζουν τεχνητές αναπνοές. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο Εργατικό Κίνημα. Και αυτό το φαινόμενο αντανακλάται στη γενική πολιτική του Κόμματος, γιατί έχει πάρει γενικό χαρακτήρα στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, ενώ, παράλληλα εξελίσσεται σε ανησυχητικό βαθμό, που πρέπει να κάνει την ηγεσία του Κόμματος να σκύψει πάνω στην πολιτική που προωθεί, γιατί το εργατικό μέτωπο και το μέτωπο στην παιδεία είναι τα σημαντικότερα στην πάλη του Κόμματος.
COMMENTS