Η κυβέρνηση κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από 7.500 σελίδες και προς δόξα των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών θέλει να το συζητήσει και να το ψηφίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο! Ακολουθεί και αυτή την ίδια ακριβώς τακτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωράει στο επόμενο στάδιο υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές. Πιστεύουμε ότι οι αναγνώστες μας έχουν γνώση των μέτρων που παίρνονται, που με πολύ σύντομο τρόπο συγκεντρώνονται σε τέσσερα επίπεδα: Αύξηση της φορολογίας, μείωση των μισθών και των συντάξεων, παράδοση των κόκκινων δανείων στα κεφάλαια γύπες, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όσο – όσο.
Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε ειδικά στην ανώνυμη εταιρεία που δημιουργεί η κυβέρνηση για να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία με το όνομα: «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.».
Πρόκειται για μια εταιρεία – υπερταμείο στο οποίο θα ενταχθούν: το ήδη υπάρχον ΤΑΙΠΕΔ, που είναι επιφορτισμένο με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το αμαρτωλό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, στο οποίο πέρασαν οι μετοχές των ιδιωτικών τραπεζών με κρατικό χρήμα και το οποίο θα εξακολουθεί να λειτουργεί όπως πριν, με τους όρους που έχει επιβάλει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία εποπτεύει όλα τα ακίνητα του δημοσίου. Στο υπερταμείο αυτό θα ενταχθεί και η υπό δημιουργία Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η οποία θα είναι ανώνυμος εταιρεία, και το έργο της θα είναι η κατοχή του συνόλου των συμμετοχών του δημοσίου σε επιχειρήσεις. Όπως γίνεται αντιληπτό το υπερταμείο θα συγκεντρώσει στα χέρια του όλο το δημόσιο πλούτο.
Το υπερταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια και το 50% των εσόδων του από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πηγαίνει στους δανειστές, για την εξόφληση του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πηγαίνει για επενδύσεις. Με μια λεπτομέρεια: οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν τη δημόσια περιουσία που θα πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί! Με δυο λόγια θα επενδύονται κονδύλια για την αποκατάσταση της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να την πάρουν έτοιμη προς χρήση και για ένα κομμάτι ψωμί, όπως τα αεροδρόμια της χώρας μας, που τα πήρε Γερμανική κρατική εταιρεία, τα ιδιωτικά ή τα ξένα κρατικά κεφάλαια.
Αντιλαμβανόμαστε τώρα μέχρι πότε θα ταλανίζεται η χώρα μας με την εξόφληση του δημόσιου χρέους και στα χέρια ποιων θα καταλήξει η δημόσια περιουσία, η οποία δημιουργήθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού.
Σ’ αυτό το υπερταμείο η χώρα μας θα παίζει το ρόλο του κομπάρσου. Και αυτό γιατί θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή, τα δύο μέλη της οποίας θα διορίζονται από τους δανειστές και ο ένας από αυτούς θα είναι και ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής. Οι αποφάσεις θα παίρνονται με τα 4/5 απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή το υπερταμείο θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των δανειστών. Και ενώ θα βρίσκεται κάτω από των έλεγχο των δανειστών το Ελληνικό δημόσιο θα είναι ο μοναδικός μέτοχος καταβάλλοντας 40 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο!
Παρά το γεγονός, όμως, που το Ελληνικό δημόσιο θα είναι ο μοναδικός μέτοχος το υπερταμείο δε θα ανήκει στο δημόσιο αλλά ούτε και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως Α.Ε..
Η δημιουργία του υπερταμείου ήταν μια απαίτηση των δανειστών, και ειδικότερα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εδώ και πολλά χρόνια. Οι δανειστές απαιτούσαν η έδρα του υπερταμείου να είναι το Λουξεμβούργο. Τελικά υποχώρησαν και δέχτηκαν η έδρα του να βρίσκεται στην Ελλάδα. Αλλά αυτό, όπως διαπιστώνουμε, δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο, απλώς σώζει τα προσχήματα, μια και τη «δουλίτσα» για την οποία δημιουργήθηκε θα τη βγάλει πέρα.
Μπροστά στη λαϊκή πίεση οι προηγούμενες κυβερνήσεις αυτό το υπερταμείο δεν το προχώρησαν με τη σημερινή του μορφή, αλλά δημιούργησαν το ΤΑΙΠΕΔ. Ήρθε η «κυβερνώσα Αριστερά» να ικανοποιήσει μια απαίτηση των δανειστών που έχει καθαρά αποικιοκρατικό χαρακτήρα και αποδεικνύει το βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας.
Το κύριο θέμα, όμως, είναι – σε σχέση και με την ανώνυμη εταιρεία, που δημιουργείται για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία αλλά και κυρίως με το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, ότι υλοποιούνται οι απαιτήσεις των δανειστών και με τέτοιο τρόπο, που μπαίνει επί τάπητος με τον πιο άμεσο, αναπόδραστο και χειροπιαστό τρόπο το αίτημα της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε, ως ΚΚΕ, τα αισθήματα των εργαζομένων την πλήρη πολιτική αποκάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής και της αστικής αντιπολίτευσης, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που δημαγωγούν ασύστολα.
Αν θέλουμε να καταφέρουμε ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα και τις λαϊκές μάζες που τα ακολουθούν, τώρα πρέπει να προωθήσουμε το σύνθημα της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της αποδέσμευσης από αυτήν και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, να καταθέσουμε μια εναλλακτική πολιτική προγραμματική πρόταση για την οποία ως «Νέα Σπορά» έχουμε μιλήσει και προσδιορίσει.
Μια τέτοια πρόταση όχι μόνο διευκολύνει τη συσπείρωση των λαϊκών μαζών γύρω από το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν επιτρέπει στην αστική αντιπολίτευση να ξεπλένει την προηγούμενη πολιτική της, με πρόσχημα τα καμώματα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο κόβει κάθε περιθώριο να εκμεταλλεύεται τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα των λαϊκών μαζών, που δυναμώνουν συνεχώς, η Χρυσή Αυγή, αλλά εξασφαλίζει την κοινωνική συμμαχία, της επιτρέπει την πιο γρήγορη δυνατή πραγματοποίηση, διεκδικεί την πολιτική εξουσία για λογαριασμό της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων, ανοίγει το δρόμο για το σοσιαλισμό.
COMMENTS