Για τη Βενεζουέλα – Βραζιλία

Σε κρίσιμη καμπή έχουν μπει οι πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Η αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αγαθών κινητοποιεί καθημερινά κόσμο με κύριο σύνθημα την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Τα αστικά ΜΜΕ διεθνώς ασχολούνται συνεχώς με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα παρουσιάζοντας λεηλασίες από καταστήματα τροφίμων. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να παρουσιάζουν ένα επεισόδιο λυντσαρίσματος ενός, κατά τα αστικά ΜΜΕ, κλέφτη τροφίμων, που συνελήφθη από το εξαγριωμένο πλήθος και στο τέλος αφού τον έλουσαν με βενζίνη τον έκαψαν ζωντανό!

Η αντίφαση είναι πέρα για πέρα προφανής. Την ώρα που γίνονται λεηλασίες και παρουσιάζονται σκηνές φιλονικιών μεταξύ αυτών που λεηλατούν, πως είναι δυνατό να χαρακτηρίζεται κάποιος κλέφτης και να λυντσάρεται;! Είναι ένα ερώτημα που τα αστικά ΜΜΕ δε μπαίνουν στον κόπο να μας το απαντήσουν.

Έτσι κι αλλιώς έχουμε συνηθίσει από κατασκευασμένα βίντεο και ειδήσεις και από άλλες περιπτώσεις, όπως στη Συρία π.χ., πολύ περισσότερο στη Βενεζουέλα, που εδώ και χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ανατροπής του Τσαβικού καθεστώτος και βρίσκεται στο επίκεντρο επιθετικών και συντονισμένων ενεργειών από την πλευρά των ΗΠΑ.

Αυτό φυσικά που δε λένε τα αστικά ΜΜΕ είναι ότι η αστική τάξη της Βενεζουέλας συστηματικά σαμποτάρει την παραγωγή από μόνη της ώστε να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη αγαθών στην αγορά, συνδυάζοντας αυτό το γεγονός με την αποφασιστική μείωση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, που ήταν το αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Πτώση, η οποία δεν αφορούσε ειδικά τη Βενεζουέλα αλλά πρόκειται για μια κίνηση, που έχει σαφή γεωστρατηγικό χαρακτήρα και αφορά ορισμένες χώρες, που στηρίζονται οικονομικά στις εξαγωγές πετρελαίου.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα πήραν απότομη ένταση μετά και την απομάκρυνση από την προεδρία της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία, η οποία κατηγορήθηκε για ανάμειξη σε σκάνδαλα, κυρίως στην πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, που τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και παραπέμπεται σε δίκη.

Η βασική κατηγορία για την καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ είναι ότι αλλοίωσε τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού ( από μόνη της αυτή η διαδικασία είναι μια συνήθης πρακτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που την έχουμε ζήσει και στη χώρα μας σε αλλεπάλληλους προϋπολογισμούς).

Μπορεί να είναι και έτσι, και πράγματι να έχουν αλλοιωθεί τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Κανείς δε μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι οι κατήγοροί της, που είναι χωμένοι στην κυριολεξία σε καραμπινάτα σκάνδαλα, τα οποία με απόφαση της Ντίλμα Ρούσεφ θα έπαιρναν το δρόμο της έρευνας, εκδήλωσαν μιαν πολιτική προληπτικής επίθεσης ενάντια στη Ντίλμα Ρούσεφ, που είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας της ολιγαρχίας στη Λατινική Αμερική, υπό τη στενή καθοδήγηση των ΗΠΑ, να ανακτήσουν το έδαφος απέναντι σε κυβερνήσεις, που προσπάθησαν να πάρουν, υποτυπωδώς έστω, ορισμένα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, έστω και εάν δεν αμφισβήτησαν την κυριαρχία της ολιγαρχίας, αμφισβήτησαν, όμως, την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα π.χ. βρίσκεται στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία ο Ούγκο Τσάβες. Η Βραζιλία είναι μέλος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που αμφισβητούν την αμερικάνικη οικονομική κυριαρχία και προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν άλλο οικονομικό πόλο παγκόσμιας σημασίας, που θα εκτοπίσει το δολάριο.

Οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν χάσει σε πολιτική επιρροή στη Νότια Αμερική και είναι σαφής η προσπάθεια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος μπροστά και στην οικονομική διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας.

Οργανώνουν την παραδοσιακή Δεξιά και τη βοηθούν να επανέλθει στην εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα κυβέρνηση στη Βραζιλία αποτελείται κυρίως από στελέχη του τραπεζικού τομέα και τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ήταν οι μειώσεις μισθών, συντάξεων, οι απολύσεις από το δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς.

Η κατάσταση στη Νότια Αμερική οξύνεται συνεχώς και απότομα. Οι καταγγελίες του Νικολάς Μαδούρο για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, δείχνοντας τις ΗΠΑ, έχουν βάση. Απόδειξη οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, που έχει συνδεθεί η πολιτική του παρουσία με τα τάγματα θανάτου, που επιδίδονταν σε δολοφονίες αγωνιστών, και με καρτέλ ναρκωτικών, που καλούν σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Παραθέτουμε τις δηλώσεις του, που έγιναν από τη Φλώριδα των ΗΠΑ: «Ο στρατός … οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να προστατεύουν την αντιπολίτευση … ή ας σκεφτούμε … απλά σκεφτείτε … ποια χώρα είναι διατεθειμένη να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της για την προστασία της αντιπολίτευσης ( Σ.Σ. της Βενεζουέλας ) ; Να είστε προσεκτικοί … η τυραννία δεν ακούει … Αυτοί (Σ.Σ. της Βενεζουέλας) πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με όλη μας την ενέργεια»!!!

COMMENTS