Επίσκεψη Μπάρακ Ομπάμα στην Κούβα – Δηλώσεις Ραούλ Κάστρο

Ο αποκλεισμός είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική μας ανάπτυξη και την ευημερία του κουβανικού λαού

Δηλώσεις στον τύπο του Αρχηγού του Στρατού Ραούλ Κάστρο Ρους, Προέδρου των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Δημοκρατίας της Κούβας, στο Μέγαρο της Επανάστασης, 21 Μαρτίου 2016 «58ο έτος της Επανάστασης»

Πηγή: Granma


Καλησπέρα.

Κύριε πρόεδρε Μπάρακ Ομπάμα:

Με χαρά σας υποδεχόμαστε κατά την πρώτη επίσκεψη ενός προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας μετά από 88 χρόνια.

Κατά τη σύντομη παραμονή σας στο νησί, θα επιθυμούσαμε να εκτιμήσετε την φιλοξενία του κουβανικού λαού, ο οποίος ποτέ δεν έκρυβε μέσα του αισθήματα κακίας για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον οποίον μας ενώνουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και συναισθηματικοί δεσμοί.

Η επίσκεψή σας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία για την βελτίωση των διμερών σχέσεων και ελπίζουμε να συνεισφέρει στην ακόμα μεγαλύτερη προώθηση των δεσμών μας προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και της περιοχής.

Μόλις ολοκληρώσαμε μια εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση που δίνει συνέχεια στις δύο προηγούμενες που είχαμε στον Παναμά και τη Νέα Υόρκη.

Επιβεβαιώνουμε ότι στην πάροδο των 15 μηνών, από τότε που ανακοινώσαμε την απόφαση της επανεγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων, έχουμε καταφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αρχίσαμε εκ νέου την απευθείας ταχυδρομική επικοινωνία και υπογράψαμε συμφωνία για την επανακαθιέρωση κανονικών πτήσεων.

Έχουμε διευρύνει την συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες αλληλοκατανόησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων περιοχών και άλλη, σχετικά με την βελτίωση της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας. Σήμερα θα υπογραφεί άλλη μία, για την συνεργασία στην γεωργία.

Αυτό το διάστημα διαπραγματευόμαστε ένα σύνολο διμερών εργαλείων για την συνεργασία σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, η ασφάλεια του εμπορίου και των ταξιδιωτών, καθώς και η υγεία. Σχετικά με το τελευταίο, έχουμε συμφωνήσει στην εμβάθυνση της συνεργασίας στην πρόληψη και περίθαλψη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο Σίκα, αλλά και χρόνιων ασθενειών, μη μεταδιδόμενων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Αυτή η συνεργασία είναι επωφελής όχι μόνο για την Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για το ημισφαίριό μας, επίσης.

Με βάση τις αποφάσεις που υιοθέτησε ο πρόεδρος Ομπάμα στην τροποποίηση της εφαρμογής ορισμένων πλευρών του αποκλεισμού, οι κουβανικές επιχειρήσεις και οι αντίστοιχές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για την διερεύνηση πιθανών εμπορικών δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν μέσα στα περιοριστικά πλαίσια των ρυθμίσεων που ακόμα βρίσκονται σε ισχύ.

Κάποιες έχουν μπει σε φάση υλοποίησης, ειδικότερα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, περιβάλλον στο οποίο η χώρα μας έχει ένα πρόγραμμα βασισμένο στις προτεραιότητες της για την ανάπτυξη και την απαραίτητη τεχνολογική κυριαρχία, που εγγυάται την κατάλληλη χρήση τους στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων.

Επίσης, σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

Πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην άμεση άρση του αποκλεισμού.

Αναγνωρίζουμε τη θέση του προέδρου Ομπάμα και της κυβέρνησής του ενάντια στον αποκλεισμό και τα επανειλημμένα καλέσματα που έχει κάνει στο Κογκρέσο για να τον καταργήσει.

Τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνησή του είναι θετικά, αλλά όχι επαρκή. Αντάλλαξα απόψεις με τον Πρόεδρο σχετικά με άλλα μέτρα που θεωρούμε ότι μπορούν να παρθούν για να εξαλείψουμε περιορισμούς που είναι ακόμα σε ισχύ και να συνεισφέρουν σημαντικά στην αποδόμηση του αποκλεισμού.

Αυτό είναι ουσιώδες, διότι ο αποκλεισμός συνεχίζει να ισχύει και περικλείει αποτρεπτικά στοιχεία και πειθαναγκαστικές επιδράσεις με ένα βεληνεκές πέρα από την επικράτειά μας και εξέθεσα στον Πρόεδρο, σχετικά, κάποια παραδείγματα για να του δείξω τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την Κούβα και για άλλα Κράτη.

Ο αποκλεισμός συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την οικονομική μας ανάπτυξη και την ευημερία του Κουβανικού λαού. Για αυτό το λόγο, η εξάλειψή του θα είναι ουσιώδης για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Επίσης, θα είναι επωφελές για την κουβανική μετανάστευση που επιθυμεί το καλύτερο για τις οικογένειές τους και την χώρα τους.

Για για προχωρήσουμε προς την ομαλοποίηση, επίσης θα είναι αναγκαίο να επιστραφεί το έδαφος που κατέχεται παράνομα από την Ναυτική Βάση, στο Γκουαντάναμο.

Και τα δύο θέματα, ακριβώς επειδή αποτελούν πρωταρχικά εμπόδια, τέθηκαν για άλλη μια φορά στο άρθρο της Σύνταξης, στις 9 Μαρτίου, στο επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και πριν από τέσσερεις μόλις μέρες, στην συνέντευξη τύπου του Υπουργού μας των Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, τα οποία δημοσιεύτηκαν ευρέως στον τύπο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, και άλλες πολιτικές θα έπρεπε να καταργηθούν έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ομαλές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως για να γίνει αυτό, δεν θα έπρεπε να επιχειρείται να παραιτηθεί ο Κουβανικός λαός από την πορεία, την οποία ελεύθερα και κυρίαρχα έχει επιλέξει και για την οποία έχει κάνει τεράστιες θυσίες.

Ανταλλάξαμε απόψεις επίσης πάνω σε διεθνή θέματα, κυρίως, εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πιο ειδικά, είχε προβλεφθεί και δεν υπήρξε χρόνος για να το ολοκληρώσουμε, να τεθεί το θέμα της ανησυχίας μας για την κατάσταση αποσταθεροποίησης που επιχειρείται να προωθηθεί στην Βενεζουέλα, γεγονός το οποίο είναι αντιπαραγωγικό για το περιβάλλον στην ήπειρο, όμως επί τη ευκαιρία, το εκφράζω τώρα.

Παρομοίως, συζητήσαμε για την πορεία της διαδικασίας για την ειρήνευση στην Κολομβία και τις προσπάθειες για να μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη.

Υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, διότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για πάρα πολλά θέματα, όπως τα πολιτικά μοντέλα, η δημοκρατία, η άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνική δικαιοσύνη, οι διεθνείς σχέσεις, η ειρήνη και η παγκόσμια σταθερότητα.

Υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρούμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά είναι αδιαχώριστα, αλληλοεξαρτώμενα και οικουμενικά. Δεν διανοούμαστε μια κυβέρνηση που να μην υπερασπίζεται και να μην εγγυάται το δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική ασφάλεια, στην διατροφή και την ανάπτυξη, στον ίσο μισθό για ίση εργασία και στα δικαιώματα των παιδιών. Αντιτασσόμαστε στην πολιτική χειραγώγηση και στη διπλή μεταχείριση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κούβα έχει πολλά να πει και να επιδείξει σε αυτό το θέμα και, για αυτό, επανέλαβα στον Πρόεδρο την διάθεσή μας να διατηρήσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, όταν ανακοινώσαμε την απόφαση να επανακαθιερώσουμε τις διπλωματικές σχέσεις, είχα πει: «οφείλουμε να μάθουμε την τέχνη να συμβιώνουμε πολιτισμένα με τις διαφορές μας».

Στις 15 Ιουλίου του 2015 στο κοινοβούλιό μας, σημείωσα: «Το να αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλαχτεί, είναι θέμα κυρίαρχο και αποκλειστικό των Κουβανών. Η Επαναστατική Κυβέρνηση έχει την διάθεση να προχωρήσει στην ομαλοποίηση των σχέσεων, πεπεισμένη ότι και οι δύο χώρες μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνυπάρξουμε πολιτισμένα, με αμοιβαίο όφελος, πάνω από τις διαφορές που έχουμε και ασφαλώς θα έχουμε, και με αυτό να συνεισφέρουμε στην ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ισότητα στην ήπειρό μας και στον κόσμο».

Σήμερα επαναβεβαιώνω ότι οφείλουμε να βάλουμε στην πράξη την τέχνη της πολιτισμένης συμβίωσης, γεγονός που υποδηλώνει την αποδοχή και τον σεβασμό των διαφορών και δεν τις κάνει το κέντρο των σχέσεών μας, αλλά προωθεί δεσμούς που ευνοούν το όφελος αμφοτέρων των χωρών και των λαών και να συγκεντρωθούμε σε ότι μας φέρνει πιο κοντά και όχι σε αυτό που μας χωρίζει.

Συμφωνούμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ και πολύπλοκο δρόμο για να διατρέξουμε. Όμως το σημαντικό είναι πως έχουμε αρχίσει να κάνουμε βήματα για να οικοδομήσουμε μια σχέση νέου τύπου, τέτοια που δεν υπήρξε ποτέ μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το να καταστρέψεις μια γέφυρα είναι εύκολο και θέλει λίγο χρόνο. Το να την ξαναχτίσεις σταθερά είναι ένα έργο πολύ πιο μακρύ και δύσκολο.

Μετά από τέσσερεις αποτυχημένες προσπάθειες, σε μια επίδειξη θέλησης και επιμονής, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013, η βορειοαμερικανή κολυμβήτρια Ντιάνα Νάϊαντ, κατάφερε να διασχίσει κολυμπώντας το στενό της Φλόριντα, χωρίς προστατευτικό δίχτυ για τους καρχαρίες.

Για αυτόν τον άθλο, να νικήσει την απόσταση που χωρίζει γεωγραφικά τις χώρες μας, στις 30 Αυγούστου του 2014, υπό τον ήχο των δύο εθνικών ύμνων, της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο αναγνώρισης της Αθλητικής Αξίας (Orden al Mérito Deportivo), που της απένειμε το Συμβούλιο του Κράτους της Κούβας. Αυτό το ανδραγάθημα εμπεριέχει ένα ισχυρό μήνυμα, θα έπρεπε να μας χρησιμεύσει σαν παράδειγμα για τις διμερείς σχέσεις, μιας και επιβεβαιώνει ότι αφού εκείνη μπόρεσε, τότε κι εμείς επίσης θα μπορέσουμε.

Επαναλαμβάνω στον πρόεδρο Ομπάμα τις ευχαριστίες μας για την επίσκεψή του και τη θέληση της Κυβέρνησης της Κούβας να συνεχίσουμε την πρόοδο, τους επόμενους μήνες, για το καλό των λαών και των χωρών μας.

Ευχαριστώ πολύ.


*Ευχαριστούμε τους φίλους της «Νέας Σποράς» για την ευγενική προσφορά της μετάφρασης

COMMENTS