Καταιγιστικές αντιλαϊκές εξελίξεις

Το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει για τις επόμενες ημέρες βροχές και καταιγίδες και μάλλον ταιριάζει απόλυτα η πρόβλεψή του με τη βροχή των αντιλαϊκών μέτρων και τις αντιλαϊκές καταιγίδες, που μας έρχονται μετά από όσα συζητήθηκαν στη τελευταία Συνάντηση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού και τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Τσίπρα και Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Ακόμη και εάν το μετεωρολογικό δελτίο πέσει έξω στις προβλέψεις του, πράγμα που δεν είναι ασυνήθιστο και μπορεί να δικαιολογείται κατά ένα τρόπο, το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αποφύγουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται, και τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν σε συγκεκριμένα νομοσχέδια, που θα έρθουν για ψήφιση στη βουλή.

Θα θυμόμαστε ασφαλώς ότι πριν τη Συνάντηση Κορυφής είχαν συναντηθεί «οι θεσμοί», απουσία της χώρας μας, για να συζητήσουν για το Ελληνικό ζήτημα. Φαίνεται λοιπόν ότι κατέληξαν για το τι θα ζητήσουν, πράγμα που εκφράζεται και στη φράση που καταγράφηκε ως: «αμοιβαίες υποχωρήσεις», προκειμένου να λήξουν οι εκκρεμότητες, όπως το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ΤΑΙΠΕΔ κλπ, προκειμένου στη συνέχεια να φτάσουμε στην αξιολόγηση και να ανοίξει το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του χρέους, που κατά την τελευταία δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ καθυστερεί από το Νοέμβρη του 2012!

Βέβαια μετά τα όσα λέχτηκαν, με ανοιχτά μικρόφωνα – πολύ περίεργη σύμπτωση για να μην είναι «φτιαχτή», μεταξύ του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που μίλησαν για «χρησμό Ντάισελμπλουμ» σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσδιόρισε ότι η αξιολόγηση μπορεί να επιταχυνθεί.

Και εκεί που δε γνωρίζαμε την ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στη χώρα μας, αυτό ήδη βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Και μάλιστα επειδή τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα οι «επιφανείς» διαπραγματευτές του κουαρτέτου …μελετούσαν τα στοιχεία για τα θέματα για τα οποία θα συζητούσαν με την Ελληνική κυβέρνηση στο …αεροπλάνο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους!!! Ο χρησμός είναι ζήτημα μερικών ωρών για να λυθεί. Θα λέγαμε ότι ήδη έχει λυθεί αφού…

Η πρόταση για αμοιβαίες υποχωρήσεις σημαίνει ότι τα μέτρα, τα οποία θα ζητηθούν να παρθούν από την πλευρά του κουαρτέτου, μπορεί να μην είναι τα 9.4δις. ευρώ, που ζήταγε το ΔΝΤ, αλλά δεν θα είναι και αυτά τα οποία πρότεινε η Ελληνική κυβέρνηση και τα οποία έτσι κι αλλιώς ήταν σε βάρος των εργαζομένων. Σε κάθε, λοιπόν, περίπτωση θα ξεπερνάνε τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αυτές τις ήδη «σπασμένες» γραμμές, που στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ ή αν ήταν στην πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν δεν τηρήθηκαν ποτέ. Ό,τι, δηλαδή, συνέβαινε με όλες τις κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

Εάν τα παραπάνω τα συνδυάσουμε με όσα συζητήθηκαν για το προσφυγικό στη Συνάντηση Κορυφής, που θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη Συνάντηση Κορυφής αλλά και με τα όσα συζητήθηκαν στη Σμύρνη μεταξύ Τσίπρα – Νταβούτογλου, που συμφώνησαν για το προσφυγικό, τότε, το συμπέρασμα είναι απολύτως σαφές.

Η χώρα μας θα μεταβληθεί σε έναν καταυλισμό προσφύγων, τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, μια και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να βάλει φρένο στις προσφυγικές ροές και παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ αυτές συνεχίζονται. Σε ό,τι αφορά δε τα μέτρα, που θα προτείνει το κουαρτέτο δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια λογική των όσων μέτρων μέχρι τώρα έχει προτείνει.

Την ίδια στιγμή από τη συνάντηση στη Σμύρνη προέκυψε ότι η Τουρκία επιμένει στις γκρίζες ζώνες, στη συνδιαχείριση του Αιγαίου, ενώ εξακολουθεί να μιλάει για casus belli, στην περίπτωση που η χώρα μας κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός της, που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε 12 μίλια. Κάτι που η Τουρκία το έχει κάνει ήδη τόσο στο Βορρά, στον Εύξεινο Πόντο, όσο και στο Νότο, στη Μεσόγειο.

Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ποτέ μέχρι τώρα, από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν είναι τόσο καθαροί στον εργαζόμενο λαό οι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ακόμη και αστικές φωνές ακούγονται να αμφισβητούν τις «καλές υπηρεσίες» του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αντίθετα θεωρούν ότι θα μονιμοποιηθούν και θα νομιμοποιηθούν οι Τουρκικές διεκδικήσεις, που δε θα αφορούν μόνο το Αιγαίο αλλά και το Κυπριακό.

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί στο μάταιο έργο να διασώσει τις «αξίες της Ευρώπης», ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει εκλογές, την ώρα που δεν αφήνει ευκαιρία να χαθεί, που να μη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση τουλάχιστον ανίκανη. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, ειδικά, αναμένει να τελειώσει η κυβέρνηση, κατά το δυνατόν, όλη τη «βρώμικη δουλειά», γιατί από αυτήν αντλεί τα απαραίτητα επιχειρήματα, προκειμένου να μη χρεωθεί με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος, αλλά και να διατηρεί την «πολυτέλεια» της «σκληρής κριτικής» προς την κυβέρνηση.

Η ζωή έχει αναδείξει στην πράξη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, με άλλα λόγια το ζήτημα της εξάρτησης, στο κυρίαρχο ζήτημα της πολιτικής μας πραγματικότητας. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα εάν δεν προωθηθεί από το Επαναστατικό Κίνημα η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η πρόταση που έχει καταθέσει η «Νέα Σπορά» είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.

Δυστυχώς υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που βολεύονται και φτάνουν μέχρι την έξοδο από το ευρώ, αγνοώντας ότι ακόμη και ένα Grexit, το οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξει στο πλαίσιο των πολλών ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις οποίες μιλάει επίσημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ η ηγεσία του Κόμματος καταφεύγει στα «μισά πράγματα». Περιορίζεται να ζητάει την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Για δε την Ευρωπαϊκή Ένωση δε θέτει καθόλου το αίτημα της αποδέσμευσης.

Αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η συνεισφορά του Επαναστατικού Κινήματος ενάντια στον πόλεμο στη Συρία εάν δεν απαιτήσει τουλάχιστον εδώ και τώρα την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ. Τι εμποδίζει τη διατύπωση αυτού του αιτήματος ανοιχτά και καθαρά. Ακόμη και στο ενδεχόμενο, που δεν το αναμένουμε από την πλευρά μας, μια αστική κυβέρνηση να υλοποιήσει την έξοδο από το ΝΑΤΟ θα είναι προς όφελος του Επαναστατικού Κινήματος.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται για τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, όπως είναι γνωστό ότι και στο Αιγαίο καταφθάνουν ναυτικές δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που ως κύριο στόχο έχουν την παρέμβασή τους στον πόλεμο στη Συρία και την αντιμετώπιση της Ρωσίας, της οποίας η παρουσία στη Συρία, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας, έχει αλλάξει τα δεδομένα επί του εδάφους.

Δεν είναι καιρός να προβληματιστεί η ηγεσία του Κόμματος το τι θα σημάνει μια ματαίωση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για το ίδιο το ΝΑΤΟ και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση;

COMMENTS