Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πορτοσάλτε, δημοσιογράφου του συγκροτήματος του ΣΚΑΪ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με την παρουσιάστρια του βραδινού Δελτίου Ειδήσεων του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να πάρει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος ο Πορτοσάλτε απάντησε χαρακτηριστικά:
«Ήρθε η στιγμή να ενεργοποιηθεί ο στρατός περαιτέρω. Να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος και να εμπεδωθεί στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας. Νομίζω ότι τίθεται σε επίπεδο χώρας πια, ένα ζήτημα που αφορά την εθνική μας ασφάλεια»
Αυτή η δήλωση βέβαια, δεν ήλθε ως «κεραυνός εν αιθρία». Το αντίθετο. Θυμίζουμε προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, που η κυβέρνηση προσπάθησε να ανασκευάσει. Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι την ενεργοποίηση του στρατού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αποφάσισε η ίδια η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα στα τέλη του προηγούμενου μήνα, όταν διαφαίνονταν για πρώτη φορά η απειλή της εξόδου από τη Σένγκεν, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή ΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots).
Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρονταν: «Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά, να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Στη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους».
Στο κάτω – κάτω, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται τέτοια πρόταση. Ο Πορτοσάλτε λέει δυνατά αυτό που ήδη κάνουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Μόλις προχθές έγινε ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση στη Γαλλία για τη διάλυση του προσφυγικού καταυλισμού στο Calais δίπλα από την είσοδο της σήραγγας της Μάγχης. Ταυτόχρονα, το Βέλγιο αποφάσισε να επαναφέρει τους στρατιωτικούς ελέγχους στα σύνορα των δύο χωρών, πράξη που θέτει de facto τη Σένγκεν άνευ νοήματος.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού για το Άσυλο και τη Μετανάστευση Τέο Φράνκεν στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα που απαιτούσε: «Πνίξτε τους μετανάστες»!
Ο Guy Verhofstadt, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, σε πρόσφατη συνέντευξη του, ανέφερε πως «Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ας μην περιμένουμε άλλους τρεις μήνες για να πάρουμε μια απόφαση που θα αναγκαστούμε να πάρουμε, για τον έλεγχο των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να διαχειριστεί τώρα με δύναμη την έκτακτη ανάγκη με την άμεση στρατολόγηση 2000 συνοριοφυλάκων».
Την έννοια της «έκτακτης ανάγκης», η οποία νομιμοποιεί πολιτικά τη λήψη τέτοιων μέτρων, όπως την ενεργοποίηση του στρατού, φαίνεται ότι την αποδέχονται, επίσης, στη χώρα μας όλα τα αστικά κόμματα. Η Φώφη Γεννηματά όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενο άρθρο μας, είχε δηλώσει ότι «κινδυνεύουμε να ζήσουμε μια εθνική καταστροφή, μια εθνική τραγωδία». Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, από τη μεριά του είχε δηλώσει: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του αλλά πάμε σε εθνική καταστροφή με το προσφυγικό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι: «το προσφυγικό τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα». Η Χρυσή Αυγή ζητάει ανοιχτά την ανάμειξη των Ενόπλων δυνάμεων με πρόσχημα τη φύλαξη των συνόρων της χώρας στη θέση του ΝΑΤΟ. Και αντινατοϊκή η Χρυσή Αυγή!…
Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ζητήσει να εξεταστεί η ανάπτυξη των δυνάμεων της Bundeswehr στο εσωτερικό της χώρας. Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με το ερώτημα γιατί σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σαφείς νομικές διατάξεις, που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους για να στηρίξουν την αστυνομία – και εμείς δεν το κάνουμε»,
Εδώ αξίζει να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι δεν είναι πρώτη φορά που ακούγονται τέτοιες σκέψεις στη χώρα μας. Το 2012 η εφημερίδα του «Πρώτου Θέματος» είχε εκφράσει αντίστοιχες απόψεις ενώ ταυτόχρονα πατρονάριζε πολιτικά την Χρυσή Αυγή εκμεταλλευόμενη τον εγκλωβισμό των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα αλλά και την εγκληματικότητα. Ακόμα και ο…Γκλέτσος την ίδια περίοδο είχε εκφράσει παρόμοια άποψη.
Παραπέρα πρέπει να τονίσουμε ότι οι στρατιωτικές περιπολίες είναι φαινόμενο γνωστό στην Ιταλική πραγματικότητα ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα, από την εποχή του Μπερλουσκόνι ακόμα, η νεοφασιστική “Casa Paud” είχε νομιμοποιηθεί στο να διεξάγει περιπολίες φορώντας στρατιωτική στολή στις γειτονιές των ιταλικών πόλεων.
Αντίστοιχα οι τρομοκρατικές επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν ως νομιμοποιητικό επιχείρημα της ανάμειξης του στρατού στην εσωτερική ασφάλεια με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας, ενώ το νομικό πλαίσιο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια προετοιμάζεται σε αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, πρέπει να επαναλάβουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι δείγματα όχι μόνο σήψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατάσταση κρίσης στην οποία έχει εισέλθει και λόγω του μεταναστευτικού για την οποία έχουμε μιλήσει, την αναγκάζει να αποβάλλει το προσωπείο του «δημοκρατισμού» της, υιοθετώντας το «κνούτο». Είναι μια σαφής κίνηση παραπέρα αντιδραστικοποίησης και στρατικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώσουμε επίσης ότι η αυταρχική στροφή που συντελείται, ταυτόχρονα τροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται, από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι πέραν του αντιμεταναστευτικού κινήματος (Pegita) στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αντίστοιχα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα. Και αυξάνονται και δεν αντιμετωπίζονται.
Μόλις πριν λίγες ημέρες στην Πολωνία έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις «ενάντια στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης». Στη Νορβηγία όπως διαβάζουμε αντιμεταναστευτικές περιπολίες ανέλαβαν ακροδεξιές «ομάδες αυτοάμυνας». Στη Γαλλία οι περιπολίες με τις «κίτρινες μπλούζες» από το κόμμα της Λεπέν είχαν επίσης πραγματοποιηθεί εδώ και καιρό.
Είναι φανερό ότι η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση χειροτερεύει από κάθε άποψη. Και φυσικά αυτό το γεγονός βρίσκει την αντανάκλασή του και στη χώρα μας. Ο Πορτοσάλτε, λοιπόν δεν είναι κανένας τρελός που χρειάζεται ψυχίατρο. Απλώς με πολύ μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα βγαίνει σα λαγός να εκφράσει τα συμφέροντα και τις σκέψεις της αστικής τάξης. Και φαίνεται ότι η αστική τάξη ετοιμάζεται για όλες τις «λύσεις».
Καθοριστικό ζήτημα, λοιπόν, αναδεικνύεται και πάλι η ένταση της πάλης τόσο στο επίπεδο της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης όσο και της δράσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων ενάντια σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του εργαζόμενου λαού, παραπέρα, η ένταση της πάλης για την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – και κάθε άλλο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με την εκδίωξη της αστικής τάξης και των κομμάτων της από την εξουσία και την άνοδο σ’ αυτήν της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων μικροαστικών στρωμάτων. Για να μπορέσει η χώρα μας να μπει σ’ έναν άλλο δρόμο προόδου με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.
COMMENTS