Το προσφυγικό σε νέα όξυνση

refugeesΕλάχιστες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η είδηση που κυριάρχησε ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ότι μέχρι την επίτευξη κοινής πολιτικής στο προσφυγικό από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία θα ακολουθεί δική της πολιτική, περιορίζοντας το δικαίωμα ασύλου στις 80 αιτήσεις ημερησίως.

Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συγκαλέσει Διάσκεψη, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, για την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, των χωρών των Βαλκανίων -χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας- και με στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για το προσφυγικό. Προφανώς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες έφεραν μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, ώστε να φτάσει ο αρμόδιος υπουργός να «προβλέψει» ότι θα κλείσουν τα σύνορα.

Η είδηση μεταδόθηκε παράλληλα –και σε συνάρτηση- με την αλλαγή της στάσης της ΠΓΔΜ με την απαγόρευση διέλευσης των Αφγανών προσφύγων μαζί με τους πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από μέρους της Σερβίας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, στη σύσκεψη που θα συγκαλέσει η Αυστρία έχουν προσκληθεί τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία) καθώς και Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία, Μαυροβούνιο Σερβία και ΠΓΔΜ, οι χώρες, δηλαδή, που αποτελούν το λεγόμενο «Βαλκανικό πέρασμα» των προσφυγικών ροών μαζί με τη χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο την πρωτοβουλία τις προηγούμενες μέρες των χωρών που απαρτίζουν την «ομάδα του Βίσεγκραντ», δηλαδή: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία και μαζί με αυτές και της Αυστρίας, οι οποίες παρότρυναν τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας να κλείσουν τα σύνορά τους με τη χώρα μας, εγκλωβίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους χιλιάδες των προσφύγων εντός της Ελλάδας και μετατρέποντάς την αυτόματα σε «αποθήκη» προσφύγων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας σχεδόν …ζαλισμένος, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής έκανε λόγο για «μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» καθώς και ότι «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Μίλησε για χώρες που «ξαφνικά νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται α λα καρτ» και ότι «Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά «Έχει ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» για να αντιμετωπίσει αυτές τις ενέργειες.

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε συνάντηση την πρέσβειρα της Αυστρίας στη χώρα μας, Andrea Ikic-Bohm, προκειμένου «να του εξηγήσει» τι αλλάζει με την Αυστριακή πολιτική και χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια τα όσα προωθεί η Αυστρία.

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στον Real-fm αποκάλυψε ότι, στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ζητήσει τη συγκρότηση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Τα δεδομένα από την προηγούμενη συνάντησή μας στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών έχουν δραματικά αλλάξει», «κινδυνεύουμε να ζήσουμε μία εθνική καταστροφή, μία εθνική τραγωδία, οι εξελίξεις είναι δραματικές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα. Έπρεπε να έχει διεκδικήσει γραπτές εγγυήσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου. Το βέτο ο πρωθυπουργός το έβαλε την επόμενη ημέρα αφού εκδόθηκαν τα συμπεράσματα και πήρε μία προφορική δέσμευση και ιδού τα αποτελέσματα» για να καταλήξει ότι χρειάζεται η επίτευξη μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη σύμπραξη των αστικών κομμάτων από την παρούσα Βουλή. Είναι φανερό ότι η Φώφη Γεννηματά θέλει να μας πείσει ότι …οι γραπτές εγγυήσεις θα …έλυναν το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο, αποδίδουν την Αυστριακή πρωτοβουλία στη δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων να καταλαμβάνει περίπου το 32%, η οποία οδηγεί την κυβέρνηση της χώρας να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι αντιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος είναι μεγάλες και δεν μπορούν, όπως όλα δείχνουν, να γεφυρωθούν. Με τις χώρες – μέλη τη μια μετά την άλλη να αρνούνται να αποδεχτούν «ποσόστωση» στον αριθμό των προσφύγων και ενώ οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται ακάθεκτες, παρά την παρουσία του ΝΑΤΟ στα νερά του Αιγαίου, το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής ήταν κάθε άλλο παρά αναπάντεχο.

Με την άνοδο της ακροδεξιάς να είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος, αυτό που ονομάζουμε συνήθως ως αντανάκλαση της οικονομίας στην πολιτική, οι αιτίες του αδιεξόδου πρέπει να αναζητηθούν στα οικονομικά μεγέθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην πολιτική που εφαρμόζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται στα όρια της στασιμότητας εδώ και χρόνια, ενώ η ακολουθούμενη πολιτική να μη δίνει καμία διέξοδο στα προβλήματα οικονομικής στασιμότητας, την ίδια στιγμή που τα προγράμματα λιτότητας οδηγούν την εργατική τάξη να γίνεται ολοένα και φτωχότερη, περισσότερο ανασφαλής και πιο ευάλωτη. Με δεδομένη την αδυναμία του Κομμουνιστικού Κινήματος όσον αφορά την προβολή μιας ολοκληρωμένης απάντησης απέναντι στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτάσσοντας την έξοδο από αυτήν, η στροφή προς την ακροδεξιά ως έκφραση του οικονομικού εθνικισμού είναι εξηγήσιμη.

Αυτό που αποκαλύπτεται, είναι ότι το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας αναδεικνύει το συνολικό αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραπέρα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο να επωμιστεί όλο το βάρος των προσφύγων, από τη στιγμή που κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες.

Είναι καιρός να κατανοηθεί η σημασία της προβολής μιας άμεσης πολιτικής πρότασης, που θα βασίζεται στο αίτημα της άμεσης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ανάγκη να παρθούν οι ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα επικεντρώνουν σ’ αυτό το θέμα. Καμία δυνατότητα προόδου δε μπορεί να υπάρξει για τη χώρα μας για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία μικροαστικά στρώματα εάν όλα τα σφυριά δεν χτυπάνε στο αίτημα της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

COMMENTS