Η έλευση των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, εν μέσω των ασφυκτικών πιέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ασφαλιστικό και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αποτυπώνουν το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Όπως μας πληροφορούν τα «Παραπολιτικά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Εconomist στην Αθήνα εκφράζοντας την εκτίμηση, πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία.
Με βάση το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «τάχθηκε κατά της προοπτικής δημιουργίας μιας οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως κάτω από τις παρούσες συνθήκες ότι μία οικουμενική κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη λύση για τη χώρα καθώς, υπάρχουν θέματα των μεταρρυθμίσεων, που είναι σε εκκρεμότητα και μετέφερε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων να τραβήξει περισσότερο από όσο περιμέναμε».
Τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κυβέρνηση δε στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις», όμως, σε ζητήματα, όπως το θέμα της μετανάστευσης «θα πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο». Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και πως στηρίζει επί της αρχής αυτές τις πολιτικές», για να προσθέσει ότι, προς το παρόν, η κυβέρνηση “σέρνεται”. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε πως «η Νέα Δημοκρατία δε συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς είναι μια πρόταση, που επιβαρύνει την οικονομία και που διαχωρίζει τις γενεές. Κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως δεν νοιάζεται για τον ιδιωτικό τομέα, παρά μόνο για το δημόσιο επισημαίνοντας, πως θα πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Επεσήμανε ακόμα πως το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αλλάξει και χαρακτήρισε παράλογο το γεγονός ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Τέλος για το ενδεχόμενο εκλογών τόνισε πως αυτό δεν εξαρτάται από τη Νέα Δημοκρατία. «Είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την πλειοψηφία , τότε η εντολή θα γυρίζει στη βουλή. Αν πάλι δε γίνει κάτι εκεί, θα υπάρξουν εκλογές».
Την ίδια στιγμή, μέσα από τη βασική αρθρογραφία των αστικών ΜΜΕ, συμπυκνώνεται η ουσία της θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας ανοιχτό το μέτωπο της αντιπαράθεσης με τα αγροτικά μικρομεσαία στρώματα κυρίως, η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα τον τρόπο, που θα αντιμετωπίσει τα «διασταυρούμενα πυρά» στα οποία βρίσκεται. Η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, όπως εκτιμούν τα αστικά ΜΜΕ, δε θα «χαριστούν» στην κυβέρνηση και πως ορισμένες ρυθμίσεις, που πρότεινε προς τους αγρότες, δεν γίνονται αποδεκτές μιας και θα απαιτηθούν άλλα πρόσθετα μέτρα.
Με τίτλο: «Ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τον Αλέξη» σπεύδει να ερμηνεύσει το «Βήμα της Κυριακής» την αιτία του αδιεξόδου, που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτία, υποτίθεται, ότι είναι οι προσδοκίες, που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ωθούν στην κοινωνική κρίση. Η αστική τάξη είναι ανήσυχη και σπεύδουν τα αστικά ΜΜΕ να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για την πολιτική κρίση για λογαριασμό τους, ενώ με τον τρόπο τους δίνουν και την κατεύθυνση στα πολιτικά κόμματα, «να τελειώνουν» με τις προσδοκίες των μαζών. Αυτό που αποφεύγουν να θίξουν –και έχει τη σημασία του- είναι ότι την πολιτική κρίση πυροδοτεί η πρόθεση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΔΝΤ να ολοκληρώσουν άμεσα το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να προχωρήσουν στην αξιολόγηση.
Θα λέγαμε από την πλευρά μας ότι τα μικρομεσαία στρώματα δεν είχαν καμία ιδιαίτερη προσδοκία από τη κυβέρνηση, της οποίας τη στροφή την έχουν αντιληφθεί πλήρως. Υπερασπίζονται βασικά τους αιτήματα, όπως καταγράφηκαν από το συντονιστικό των μπλόκων, μπροστά στην οδυνηρή διαπίστωση, την οποία ομολογεί και η ίδια η αστική τάξη, ότι επίκειται η καταστροφή τους. Πρόκειται για διαπίστωση που έμμεσα κάνει και ο ίδιος ο ΣΕΒ στο τρέχον δελτίο για την ελληνική οικονομία αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, την οποία επίσης επισημαίνει με θλίψη και ο αστικός τύπος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη των «εκπροσώπων των μεγάλων funds» Πόλσον και Γουάτσα, η οποία προηγήθηκε των τεχνικών κλιμακίων, και οι οποίοι συναντήθηκαν τόσο με τον Τσίπρα, το Μητσοτάκη και το Στουρνάρα, επισήμαναν την εκτίμησή τους ότι με την πολιτική σταθερότητα και την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη, μιλώντας για την «ελληνική έκπληξη».
Αντιμέτωπη με την όξυνση της κοινωνικής κρίσης, την οποία πυροδοτεί η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής, που φέρνουν ξανά στην επιφάνεια την το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας.
Και είναι τέτοια η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση παράλληλα με τη κοινωνική αναταραχή, που αναγκάζει ακόμα και τον Παπαδημούλη να διαπιστώνει με απελπισία το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την Ευρωπαική Ένωση να …επιταχύνει, λέγοντας ότι, «είναι προς το καλό όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», καθώς η Αθήνα έχει δώσει την πρόταση της για το ασφαλιστικό εδώ και ένα μήνα αλλά η μόνιμη επωδός των θεσμών είναι ότι «αξιολογείται», συμπεραίνοντας ότι «Αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί την Ευρώπη ως σύνολο».
Το σίγουρο είναι ότι η ανησυχία του Παπαδημούλη αφορά πρώτιστως το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά στην ουσία και με την αντίστροφη φορά αν το πάρει κανείς, η πάντα παρούσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι μέρος της ωρίμανσης της πολιτικής κρίσης στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή του προβλήματος.
Αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, επηρεάζεται από την παραπάνω πραγματικότητα. Με βάση την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η Νέα Δημοκρατία καλείται να ισορροπήσει στους εξής άξονες: Να ασκήσει αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια που φέρνει στη βουλή ως ανεπαρκή, υποσχόμενη παράλληλα να υπερψηφίζει αυτά, τα οποία είναι σε «σωστή κατεύθυνση», όπως τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ καλεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όλα δείχνουν ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα προτιμούσε να περιμένει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα φθαρεί υλοποιώντας το δύσκολο πακέτο του ασφαλιστικού, ώστε να πέσει αυτή ως «ώριμο φρούτο». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τάσσεται κατά της «οικουμενικής» ώστε να μην εκθέσει το κόμμα του στη φθορά της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. Η πεμπτουσία δηλαδή του δεξιού λαϊκισμού!
Είναι σαφές ότι αν κάτι μπορεί να βγει ως συμπέρασμα από τα παραπάνω, είναι ότι η υποτιθέμενη «ανανέωση» του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, «ξέμεινε από καύσιμα» πολύ νωρίς. Με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να προσβλέπει στη κυβερνητική φθορά, ελπίζει ότι αυτή δεν θα αφορά και το ίδιο. Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ότι θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία, πράγμα που φέρνει και την ίδια μπροστά το ενδεχόμενο να εκτεθεί μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας πλάτη στη πολυπόθητη συναίνεση, προς την οποία κατευθύνονται και οι πιέσεις των Βρυξελών.
Με δεδομένες τις πιέσεις στο παρασκήνιο οι οποίες επανέρχονται συνέχεια όσο περνάει ο καιρός, μπροστά στα πολιτικά αδιέξοδα, καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί μια συμβιβαστική «λύση» μεταξύ των αστικών κομμάτων, στη βάση, όμως, της αποδοχής των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Διαφορετικά, όπως υποστηρίζει στην αρθρογραφία του και το «Βήμα της Κυριακής», δια χειρός του Σταύρου Ψυχάρη «γιατί όχι και εκλογές», ενώ ο διευθυντής της ίδιας εφημερίδας προειδοποιεί ότι «Είναι ζήτημα κατανόησης των συνθηκών και πολιτικής βούλησης. Αν δεν την έχει ο κ. Τσίπρας ο ελληνικός λαός δεν θα αυτοκτονήσει. Θα την αναζητήσει αλλού, εκεί που υπάρχει». Τουτέστιν θα σε ρίξουμε από κυβέρνηση και τη θέση σου θα την πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οπότε, για να κλείσουμε το άρθρο μας από την πλευρά μας , το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι ο Ελληνικός λαός θα …γλυτώσει την αυτοκτονία με τον …Κυριάκο Μητσοτάκη!…
Τελικά οι δημοσιογράφοι των αστικών ΜΜΕ μας …«αυτοκτονούν» κάθε μέρα με όσα γράφουν!…
COMMENTS