Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη γύρω από το εάν τελέστηκε γενοκτονία ή όχι του Ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1914 – 23, που κατέληξε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, δηλώσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, μετά από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στο Νίκο Φίλη, ενώ η εκπομπή είχε ως κύριο θέμα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει μια οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα μνημονιακά κόμματα.
Και λέμε ότι ήταν αφορμή, γιατί η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα μνημονιακά κόμματα όξυναν αυτήν την αντιπαράθεση περισσότερο για να υπάρξει ένα προπέτασμα καπνού σε σχέση με το τι συμβαίνει με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά, παραπέρα, και με ό,τι συνέβη, και κάτω από ποιες ιστορικές συνθήκες, την περίοδο 1914 – 23.
Ουσιαστικά η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται, με την ίδια τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, τη διαμόρφωση των κομματικών σχηματισμών, σε συνθήκες που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επεμβαίνουν με τους δικούς τους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, σχεδιασμοί που περιλαμβάνουν και το τι «μέλει γενέσθαι» τόσο στη χώρα μας όσο και στις γειτονικές χώρες.
Και όλα αυτά εξελίσσονται με δεδομένη την εφαρμογή της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής, με δεδομένη τη στάση των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έδειξαν οι επισκέψεις των Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, Πιερ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς, απέναντι στην κυβέρνηση, μια στάση που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ ή την τύχη της κυβέρνησης αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, και για να είμαστε πιο ακριβείς, αφορά στην ίδια της την ύπαρξη ή στην αναδιαμόρφωσή της και στην ενότητά της.
Υπάρχει ένα «συνεχές» προς ψήφιση προαπαιτουμένων και αντιλαϊκών μέτρων, που προϋποτίθενται για να φτάσει η χώρα μας στην αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ασφαλώς θα επιδράσει στο αστικό πολιτικό σύστημα συνολικά, στις πολιτικές δυνάμεις. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της νέας μνημονιακής τριετίας και δε γνωρίζουμε ποια άλλα μέτρα θα χρειαστούν να παρθούν. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αφορά και στη Νέα Δημοκρατία.
Ας σκεφτούμε μόνο την τεράστια σημασία που θα έχουν για τους εργαζόμενους και τα μικροαστικά στρώματα τα μέτρα για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που αφορούν και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ή τα μέτρα για τη νέα ρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, των συντάξεων.
Την ίδια στιγμή το προσφυγικό πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσει και σε αντιστάθμισμα αναπτύσσει μια φιλανθρωπική ρητορεία, την ώρα που η Γερμανία ανακοινώνει, επί της ουσίας, το κλείσιμο των συνόρων της σ’ ότι αφορά την παροχή ασύλου.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε «αποθήκη ψυχών» σηκώνοντας σημαντικό βάρος του προσφυγικού προβλήματος, ενώ την ίδια στιγμή η ηγεσία της Τουρκίας διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων. Και όλα αυτά εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, που δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα αποφέρει, όταν προηγούμενα έχει κάνει την επίσκεψή της η Άνγκελα Μέρκελ, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, και όταν είναι γνωστό ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα, που ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές τα φτάνουν μέχρι και το Κυπριακό ζήτημα.
Παράλληλα φαίνεται ότι προωθείται η «επίλυση» του Κυπριακού ζητήματος – που θα είναι χειρότερη απ’ ότι πρόβλεπε το σχέδιο Ανάν – στο πλαίσιο και σε συνάρτηση και με τους διεθνείς προσανατολισμούς της χώρας μας, του άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την εμπλοκή της χώρας μας.
Η αναφορά του Νίκου Φίλη στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1914 – 23 δημιούργησε το έδαφος της «εθνικής έξαρσης» και της προστασίας της «εθνικής μνήμης» της Νέας Δημοκρατίας για να φτάσει να αντιστρέψει τους ρόλους. Εκεί που ήταν κατηγορούμενη, ως προηγούμενη κυβέρνηση (μαζί με το ΠΑΣΟΚ), από το ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγε πάντα «ναι» στις απαιτήσεις των δανειστών, τώρα έφτασε να κατηγορεί την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι είναι αυτή που λέει συνέχεια «ναι», ώστε να φτάνει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να κάνει τις απαράδεκτες δηλώσεις για την κοινή φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!
Ας προσέξουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν κατηγόρησε απ’ ευθείας τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τις δηλώσεις του, ως απαράδεκτες! Έβαλε μπροστά την κυβέρνηση, η οποία έχει και αυτή, σαφώς, τις δικές της ευθύνες. Το ίδιο κάνει η Νέα Δημοκρατία για όλα τα ζητήματα, που έχουν προκύψει τόσο σ’ ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου όσο και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αποκρύπτει το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές έχουν να κάνουν και με την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας.
Είναι φανερό ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις έχουν φτάσει μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθούν και αναζητούν διεξόδους, ίσως, παραπέρα, να έχουν δρομολογηθεί και εξελίξεις, που, πιθανά, να ανατρέψουν το σημερινό πολιτικό σκηνικό.
Και εδώ πάνω εκδηλώνονται οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων – και ως μέρος και των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που διαπερνούν και το εσωτερικό τους, που φανερώνουν και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, Πιερ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς έγινε λόγος και για άλλες κυβερνητικές λύσεις!
Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1914 – 23 είναι χαρακτηριστικά και για όσα διαδραματίστηκαν άμεσα μετά από αυτήν την περίοδο στην ίδια τη χώρα μας. Έτσι και σήμερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και οι σχέσεις της χώρας μας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς και θα επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό της.
Η «εθνική έξαρση» και η προστασία της «εθνικής μνήμης» πάνω στις οποίες εκδηλώθηκε η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία ήταν προφανές ότι θα γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής. Εξ ου και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πορεία διαμαρτυρίας των Ποντιακών σωματείων με το ξυλοδαρμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.
Η Νέα Δημοκρατία όξυνε ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση. Κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό του ξυλοδαρμού το Νίκο Φίλη και η κυβέρνηση ανταπάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποφασίσει εάν είναι μέρος της ακροδεξιάς. Ήδη υπάρχουν φωνές από τα αστικά ΜΜΕ προς την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία μπροστά στα «κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας να μη ρίχνουν άλλο λάδι στη φωτιά».
Πέρα, όμως, από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, που αναμένονται, έχει σημασία να καταγράψουμε τη σημαντική δήλωση του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, στο ραδιοσταθμό Real-fm, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του Γιώργου Κουμουτσάκου, που μίλησε για τους κανόνες της δημοκρατίας, που όταν δε γίνονται σεβαστοί «επιβάλλονται».
COMMENTS