Όταν ο εμπαιγμός σκαρφαλώνει στο …23% ΦΠΑ

Έχουμε γίνει μάρτυρες ενός απαράδεκτου ψευτοκαυγά μεταξύ των μνημονιακών κομμάτων για το 23% ΦΠΑ, που με βάση το τελευταίο μνημόνιο τοποθετήθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Πρώτη η Νέα Δημοκρατία, ακραιφνής υποστηρικτής της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατά τη συζήτηση στη βουλή για τη ψήφιση του νέου μνημονίου «πιάστηκε» από αυτό το θέμα και απαίτησε να αποσυρθεί μια τέτοια πρόβλεψη για αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, επειδή με αύξηση του ΦΠΑ θα αυξηθούν παράλληλα και τα δίδακτρα, μια και ο πρόσθετος φόρος θα μετακυλιστεί πάνω σ’ αυτά και θα μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Φυσικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μνημονιακές και μη, έκαναν το παν για να υποβαθμίσουν τη δημόσια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να εξαναγκάζουν τις οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αναφέρουμε ενδεικτικά το πρόσφατο γεγονός της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών για να ικανοποιηθούν οι όροι μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, που έθετε η τρόικα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για τη μείωση του κρατικού τομέα, που φυσικά οδηγούσε στην περαιτέρω αποδιοργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και προφανώς ενίσχυε την ιδιωτική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για φέτος τα κενά στη δημόσια εκπαίδευση σε προσωπικό υπολογίζονται στις 20.000 εκπαιδευτικούς, ενώ κανένας ακόμη δεν ξέρει, παρά τα όσα είχαν λεχτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΚ, εάν θα λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία.

Τη σκυτάλη για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση την πήραν και τα άλλα μνημονιακά κόμματα, που βρήκαν την ευκαιρία να τα …«ρίξουν» στο ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα που …ψήφισαν όλοι μαζί!!!

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χριστοφιλοπούλου, ισχυρίστηκε ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% από 13%, που ήταν μέχρι τώρα, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας ότι ήταν μέτρο, που απαιτήθηκε από τους εταίρους.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση αξιοποίησε και δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διευκρίνιζαν ότι δεν απαίτησαν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση. Κατά τη γνώριμη τακτική πέταξαν το μπαλάκι στην Ελληνική κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και όλα τα άλλα κόμματα, που ψήφισαν το μνημόνιο, δηλαδή, ψήφισαν και τη ρύθμιση του 23%, και με τα ίδια επιχειρήματα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του ΦΠΑ.

Σημειώνουμε παραπέρα ότι ενώ ο ΦΠΑ στο 23% αφορά όλη την ιδιωτική εκπαίδευση, τα μνημονιακά κόμματα επικεντρώνουν την επίθεσή τους ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολεία και τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ κ.α.. Δε βγάζουν, όμως, άχνα για τα ιδιωτικά κολέγια, που είναι ιδιωτικά παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων, κυρίως κρατικών πανεπιστημίων άλλων χωρών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Γεγονός που μας οδηγεί στη σκέψη για το εάν ισχύει αυτή η ρύθμιση για τα κολέγια, μια και αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ίδωμεν.

Είναι γνωστό ότι με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια εκπαίδευση τροφοδοτήθηκε η ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια, όπως είναι γνωστό ότι εάν καλύπτονταν αυτές οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης, και με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις αντίστοιχες υποδομές, δε θα συνέβαινε το φούντωμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να απορροφηθούν στη δημόσια εκπαίδευση και έτσι δε θα έμπαινε κανένα πρόβλημα με το ζήτημα της απασχόλησής τους, ούτε, επίσης με τους μαθητές.

Το ζήτημα δημιουργείται από το γεγονός ότι η εκπαίδευση δεν είναι αποκλειστικά δημόσια, τέτοια, που να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας. Και το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή, που στο πλαίσιο της ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται όλο και μικρότερος δημόσιος τομέας, που περιλαμβάνει και τη δημόσια εκπαίδευση.

Φυσικά, όπως είπαμε και παραπάνω, μια τέτοια κατάσταση ευνοεί την ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μια και η δημόσια εκπαίδευση δε μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στο πλαίσιο του μνημονίου και για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους αυξάνονται οι φόροι κατ’ απαίτηση των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι μπήκε και η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, που ήταν γενική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τοποθέτηση, δηλαδή, του 23% ΦΠΑ, με ελάχιστες εξαιρέσεις για το 13%.

Το άθλιο παιχνίδι κοροϊδίας, που παίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι σ’ αυτό το ζήτημα, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν ότι ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 23% κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ – για να εξυπηρετήσουν τις μεταξύ τους προεκλογικές κόντρες και σκοπιμότητες, τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων, όταν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν την ίδια ρύθμιση!!! Πρόκειται για απύθμενο θράσος εκ μέρους όλων των μνημονιακών κομμάτων.

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό που ισχυριζόμαστε, καταθέτουμε μια μαρτυρία «υπεράνω πάσης υποψίας» από το «e-Βήμα»: «Την ίδια ώρα στελέχη των θεσμών (Σ.Σ.: πρόκειται για τη γνωστή τρόικα) εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ανοίγει νέα τρύπα 168 εκατ. ευρώ στα έσοδα και ζητούν επειγόντως ισοδύναμα. Ωστόσο τα χέρια του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη παραμένουν δεμένα λόγω των εκλογών» («e – Βήμα», 03/09/2015).

Αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται έτσι, ως συνέχεια του χθεσινού μας «Πρώτου Θέματος», ότι γι’ αυτό που ενδιαφέρεται η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να εφαρμοστεί κατά γράμμα το μνημόνιο και ότι εκεί που δημιουργείται «τρύπα», αν μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% στην ιδιωτική εκπαίδευση, πρέπει να παρθούν «ισοδύναμα μέτρα», δηλαδή φορολογία, για να καλυφθούν τα 168εκ. ευρώ. Πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την τρύπα.

Η αθέατη πλευρά αυτού του ζητήματος έχει και αυτή μεγάλο ενδιαφέρον. Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί η ροή των μαθητών προς τη δημόσια εκπαίδευση, μια και λόγω κόστους δε θα μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά σχολεία. Τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια θα απολύσουν εκπαιδευτικούς.

Από την άλλη αυτό το γεγονός πολλαπλασιάζει τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση, γιατί με τις σημερινές δομές σε αίθουσες και το εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κενά που υπάρχουν, δε μπορεί να καλύψει τις νέες ροές των μαθητών. Με δυο λόγια απ’ όπου και εάν «πιάσεις» το ζήτημα δημιουργούνται προβλήματα.

Γι’ αυτό και η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ως Πόντιος Πιλάτος, «πάγωσε» το θέμα μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε θα το «κληρονομήσει» η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Κατά τα άλλα ας φτύσουμε όλοι το μνημόνιο για να μη μας βασκαθεί μια και θα μας ανοίξει το δρόμο για την …ανάπτυξη!!!

COMMENTS