Μια πρόβλεψη και μερικές δικές μας απορίες

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γραμματέας του Κόμματος στην Κυριακάτικη Real-news (23/08/2015)  του υποβλήθηκε από το συντάκτη της εφημερίδας ερώτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Παραθέτουμε την ερώτηση που υπέβαλε ο συντάκτης και την απάντηση που έδωσε ο Γραμματέας του Κόμματος:

– Την επομένη των εκλογών τι είδους κυβερνητική πλειοψηφία βλέπετε κ. Κουτσούμπα;

– Δεν αποκλείεται αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, ακόμα και η ΝΔ σ’ επόμενη φάση. Τέτοιες  διεργασίες γίνονται σ’ ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα μας επιτραπεί να διατυπώσουμε μερικές απορίες, που μας προκάλεσε η απάντηση του Γραμματέα του Κόμματος:

Πρώτη απορία: Ασφαλώς για να κάνει και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιεί μια τέτοια πρόβλεψη ο Γραμματέας του Κόμματος – και στην αρχή μιας εξπρές προεκλογικής περιόδου, που δεν αποκλείει την αυτοδυναμία  του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η υπόλοιπη απάντηση μπορεί να θεωρηθεί και αυτονόητη, πρέπει να στηρίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Σε μια έγκυρη π.χ. δημοσκόπηση – και λέμε έγκυρη, γιατί έχουμε δεινοπαθήσει από την «εγκυρότητα» των δημοσκοπήσεων.

Τελευταία απόδειξη αυτής της «εγκυρότητας» των δημοσκοπήσεων ήταν το μόλις πρόσφατο δημοψήφισμα. Σα να ήταν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «μιλημένες» πρόβλεπαν, ακόμη και την ώρα που ανακοινώνονταν τα πραγματικά αποτελέσματα από την τηλεόραση ότι το «ΟΧΙ» πάει «τσίμα – τσίμα» με το «ΝΑΙ»!

Με τη ροή των αποτελεσμάτων «αναγκάστηκαν» οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, «στον αέρα», να «διορθώνουν» τις προβλέψεις τους για διασωθούν και να μη ρεζιλευτούν από τις προβλέψεις, που είχαν κάνει! Υπήρχε και εκείνη η αποκάλυψη ενός κειμένου της Νέας Δημοκρατίας, που έδινε «κατεύθυνση» στις εταιρείες δημοσκοπήσεων για το πώς πρέπει να κλιμακώνουν τις προβλέψεις μεταξύ του «ΟΧΙ» και του «ΝΑΙ», που συμπλήρωνε το πολιτικό παιχνίδι που παιζόταν.

Μετά ήρθε και ο Γιάννης Βαρουφάκης, που αποκάλυψε ότι στο Μαξίμου επικρατούσε κατήφεια από το αποτέλεσμα, γιατί δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν. Αν και πριν την αποκάλυψη του Γιάννη Βαρουφάκη είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, στα τηλεοπτικά πάνελ που συμμετείχαν, αφού σχολίαζαν θετικά το αποτέλεσμα – προφανώς εξ ανάγκης, με την αποχώρησή τους εξομολογούνταν ότι έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπαιξαν ένα καταφανώς βρώμικο παιχνίδι, που θα μείνει στην ιστορία των δημοσκοπήσεων ως παράδειγμα προς αποφυγήν.

Για να δημοσιοποιήσει μια τέτοια πρόβλεψη ο Γραμματέας του Κόμματος, το λιγότερο, σημαίνει ότι έχει πάρει τα μέτρα του για να μην έχει παραπλανηθεί από την «εγκυρότητα» ανάλογων δημοσκοπικών προβλέψεων, αν στηρίζεται η πρόβλεψή του σε κάποια δημοσκοπικά δεδομένα.

Δεύτερη απορία: Τι σημαίνει αυτοδυναμία πρακτικά; Σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το προηγούμενο ποσοστό που είχε πήρε 149 βουλευτές. Τώρα για να έχει αυτοδυναμία πρέπει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό, αναπληρώνοντας, ταυτόχρονα τις απώλειες, που θα έχει από τη «Λαϊκή Ενότητα» και με την προϋπόθεση ότι τα κόμματα που θα εισέλθουν στη βουλή θα είναι τα ίδια με τα σημερινά ή περίπου με τα σημερινά.

Τρίτη απορία: Η πιο σημαντική. Η πρόβλεψη του Γραμματέα του Κόμματος μας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και νομίζουμε δικαιολογημένα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει αυτοδυναμία, τότε ποια είναι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής του Κόμματος;

Κάνουμε μια απλή σκέψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς θα έχει ορισμένες απώλειες, λίγες ή περισσότερες, δεν έχει σημασία, από την κάθοδο της «Λαϊκής Ενότητας» στις εκλογές. Το Κόμμα πρέπει να έχει και αυτό μια αύξηση της επιρροής του. Το θεωρούμε λογικό, μετά την πολιτική, που εφάρμοσε η κυβέρνηση και μετά την εκτίμηση του Κόμματος ότι το 62% περιείχε «ριζοσπαστισμό». Λογικό μας φαίνεται, λοιπόν, και το Κόμμα να «κόψει» ένα ποσοστό, έστω μικρό, από την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραπέρα. Μέχρι τώρα όλα τα κόμματα, που εφάρμοσαν μνημονιακή πολιτική καταποντίστηκαν. Με ποια «λογική» θα διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Και όχι μόνο θα διασωθεί αλλά και θα αυξηθεί;

Τότε πια επιρροή εξασκεί η πολιτική του Κόμματος στις λαϊκές μάζες, όταν μάλιστα η εκτίμηση για το «ριζοσπαστισμό» ευνοεί την αύξηση της επιρροής του Κόμματος;

Τέταρτη απορία: Θα μας δοθεί μια πειστική απάντηση, γιατί έγινε μια τέτοια τοποθέτηση, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα είναι τόσο κατακερματισμένο, γεγονός που κάνει κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη υπόθεση;   Ποιος ήταν ο λόγος που έγινε αυτή η πρόβλεψη;

Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε πως μια τέτοια τοποθέτηση αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα. Ούτε λόγοι «αντικειμενικότητας» το επέτρεπαν, γιατί δεν υπάρχουν, αφού είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση βαρύνεται με την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου, που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες που θα έχουν, ούτε άλλοι πολιτικοί λόγοι το επέτρεπαν, γιατί στο τέλος – τέλος θα πρέπει να λύσουμε άλλον έναν «κόμπο»: πως γίνεται από τη μια να ισχυρίζεται, στην ίδια συνέντευξη, ο Γραμματέας του Κόμματος, ότι η πολιτική του Κόμματος βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση και από την άλλη να προβλέπει ακόμη και αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ;

Οσονούπω η «γκαστρωμένη» κάλπη θα μας λύσει όλες τις απορίες, και εκείνες που κρατάμε για λογαριασμό μας.

COMMENTS