Τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το στενό του περιβάλλον αποφάσισαν εκλογές για τις 20 του Σεπτέμβρη. Ο στόχος φανερός. Σε μια περίοδο, που οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμη …εισπράξει τα νέα χαράτσια, το κυβερνητικό κόμμα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις εκλογές εξπρές για να υπάρξει …πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να εφαρμόσει απερίσπαστο την τελευταία συμφωνία – μνημόνιο, που συνομολόγησε με τους λεγόμενους εταίρους.
Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα, που έρχονταν από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν να μην καταφύγει η κυβέρνηση σε εκλογές, φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις τους δεν πρέπει να ήταν και τόσο ισχυρές και απόδειξη γι’ αυτό είναι η πρώτη αντίδραση του επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, του Μαρτίν Σελμάιρ, ο οποίος εκτίμησε, «ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης, που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας».
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανακοίνωσή του, αφού τόνισε την ευρεία συναίνεση με την οποία ψηφίστηκε η νέα συμφωνία – μνημόνιο στο Ελληνικό κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα του οι επικείμενες εκλογές «να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη στήριξη της συμφωνίας». Θύμισε πάντως ότι η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να μην καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και κατέληξε ότι: «Είναι κρίσιμο να διατηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωζώνη».
Η πιο σημαντική δήλωση πάντως έγινε από την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι: «η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι της κρίσης», στις συνομιλίες που είχε με την πρόεδρο της Βραζιλίας κατά την επίσημη επίσκεψή της στη χώρα.
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας, αφού, προηγουμένως φρόντισε να εξωραΐσει την οικονομική κατάσταση της χώρας μας λέγοντας ότι αποκαθίσταται, έστω και με αργούς ρυθμούς, η οικονομική λειτουργία.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και ποιος θα είναι ο πυρήνας της προεκλογικής του επιχειρηματολογίας. Αφού παραδέχτηκε ότι έφερε μια συμφωνία – μνημόνιο, που θα είναι επώδυνο για τον Ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή υπερακόντισε υπέρ μιας επιχειρηματολογίας, η οποία περιλαμβάνει τρία σκέλη: Πρώτο, ότι έφερε ένα μνημόνιο μέσα σε ιδιαίτερα αρνητικούς συσχετισμούς αλλά είναι πολύ καλύτερο από τα προηγούμενα. Δεύτερο, ότι έδωσε μια μάχη, που δεν έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που υπέγραφαν «ότι τους έφερναν μπροστά τους» και τρίτο, ότι θα δώσει τη μάχη να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα, έτσι, ώστε να υπάρξει δικαιότερη κατανομή στα βάρη και να «πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν».
Φυσικά πρόκειται για ψεύτικους ισχυρισμούς, γιατί εξ αρχής η κυβέρνηση γνώριζε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί και επομένως οι εκ των υστέρων δικαιολογίες δεν έχουν κανένα, έστω και αληθοφανές, πολιτικό αντίκρισμα.
Η αντίδραση, τώρα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δείχνει και τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει. Σε συνέντευξή του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης καταφέρθηκε προσωπικά ενάντια στον πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας οξύτατες εκφράσεις, κατηγορώντας τον για «αλητεία», «αγυρτία» και «δικτατορικές» μεθόδους, ενώ ομολόγησε ότι θα κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής για να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο τη διαδικασία των εκλογών.
Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εγκλωβιστεί στα ίδια τα όρια της πολιτικής της, γιατί από τη μια ψήφισε τη νέα συμφωνία – μνημόνιο, ζητάει να μη διεξαχθούν εκλογές και να εφαρμοστεί η συμφωνία απαιτώντας, ταυτόχρονα, από τον πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο» και από την άλλη τον κατηγορεί ότι έχει φέρει το χειρότερο μνημόνιο, που του το χρεώνει, ενώ προέβλεψε ότι θα ακολουθήσει και επόμενο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «για απόδραση» την ώρα, που χρειάζεται «δράση», ενώ το Ποτάμι εξέφρασε τη διαφωνία του για την προσφυγή στις εκλογές αλλά, παράλληλα, έστειλε και το μήνυμα ότι είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες! Το χούι φεύγει τελευταίο!
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προχώρησε ήδη στη δημιουργία πολιτικού φορέα με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα» και 25 βουλευτές της κατέθεσαν δήλωση ανεξαρτητοποίησης από το ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζοντας κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα είναι τρίτη δύναμη στη βουλή με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κατά δήλωση του Κώστα Ήσυχου: «Είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να καταδείξουμε όλα τα περιθώρια για κατάργηση των μνημονίων».
Η προσπάθεια που θα καταβάλει ο νέος πολιτικός σχηματισμός της Λαϊκής Ενότητας είναι να σχηματίσει ένα «Αντιμνημονιακό, Πατριωτικό, Δημοκρατικό Μέτωπο», με λίγα λόγια αυτό το Μέτωπο, εάν σχηματιστεί, θα ξεκινάει από την ίδια αφετηρία που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ!…
Κατά τη γνώμη μας η προσφυγή στις εκλογές εξπρές έχει πολύπλευρους στόχους. Οι κυριότεροι στόχοι είναι δύο: η δημιουργία πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θα εφαρμόσει τη νέα συμφωνία – μνημόνιο. Η δεύτερη είναι η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος. Και το «χέρι» τους εδώ το έχουν βάλει και οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα προετοιμάζονται και λύσεις για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Σ’ αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιεί τη διερευνητική εντολή, που πήρε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι τόσο για να έχει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα από τη σημερινή βουλή, έστω και εάν πρότεινε ως πρωθυπουργό το Γιάννη Δραγασάκη, όσο για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Στην ίδια κατεύθυνση, της δημιουργίας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», πιέζoυν οι εταίροι μας και η αστική τάξη της χώρας μας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κ. Μίχαλου προέδρου του ΕΒΕΑ.
Νομίζουμε ότι τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους, οι εκλογές στις 20 του Σεπτέμβρη (ή ακόμη και μια εβδομάδα αργότερα) θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας. Οι εκλογές αυτές, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων, είναι μια έκφραση της μακρόχρονης πολιτικής κρίσης, που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας και για την οποία η «Νέα Σπορά» έχει κάνει λόγο στην αρθρογραφία της.
Καθοριστική θα είναι η στάση του ΚΚΕ στις εξελίξεις που έρχονται, όχι τόσο για αυτές καθ’ εαυτές τις εκλογές, που οπωσδήποτε δεν πρέπει να υποτιμηθούν, όσο για το πώς θα αντιμετωπίσει το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, μαζί και τις εκλογές, στην προοπτική τους.
Βασική Λενινιστική αρχή είναι ότι κανείς δε μπορεί να παρακάμψει τα ώριμα ζητήματα, τα οποία προβάλουν μπροστά στην επαναστατική πρωτοπορία και να «πηδήξει» πάνω απ’ αυτά. Να προχωράει μπροστά ερήμην της συγκεκριμένης κατάστασης.
Και σήμερα παρά ποτέ, από κάθε άλλη πολιτική περίοδο, πρέπει να πούμε ότι είναι ώριμη η ανάγκη κατάθεσης μιας συγκεκριμένης πολιτικής πρότασης εξόδου από την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού χαρακτήρα, όπως έχει προτείνει η «Νέα Σπορά» προς την ηγεσία του Κόμματος.
Η πρόταση αυτή, τώρα, είναι ακόμη πιο αναγκαία, γιατί εμφανίζονται πολιτικοί σχηματισμοί, που, ενώ, δεν ξεφεύγουν από έναν αντιμνημονιακό στενό ορίζοντα, δοκιμασμένο στην πράξη – και αποτυχημένο, θα «πατήσουν» πάνω σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο όχι για να προωθήσουν την επίλυση αυτών των ώριμων προβλημάτων αλλά για το αξιοποιήσουν στις εκλογές που έρχονται.
Υπάρχει ακόμη ένας πρόσθετος λόγος, ιδιαίτερα σοβαρός. Είναι η πολιτική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Χρυσή Αυγή, η οποία σπεκουλάρει πάνω στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.
Το μόνο κόμμα που μπορεί να κλείσει το δρόμο σε μια αύξηση της Χρυσής Αυγής, να αφαιρέσει την επιχειρηματολογία του με την οποία ψαρεύει σε θολά νερά είναι το ΚΚΕ. Προϋπόθεση, όμως, γι’ αυτό είναι να υιοθετήσει την πρόταση της «Νέας Σποράς».
Και κάτι τελευταίο. Από εδώ και στο εξής θα ξέρουμε ποιοι είναι οι φίλοι του ΚΚΕ, ποιοι είναι οι «άσπονδοι» φίλοι του ΚΚΕ, θα ξέρουμε, όμως, και το τι μπορεί, το τι δε μπορεί, το τι θέλει και το τι δε θέλει και η ηγεσία του ΚΚΕ.
COMMENTS