Και ενώ η νέα συμφωνία – μνημόνιο κατατέθηκε στην Ελληνική βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έχοντας εξασφαλίσει το «Ok» από Γαλλία, Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διάβαζε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) η Γερμανία ακόμη δεν έχει δώσει την τελική της έγκριση.
Το αστείο είναι ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ για την τελική συμφωνία – μνημόνιο, που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους «θεσμούς», η τελευταία επέμενε σε μια «συμφωνία – γέφυρα», η οποία θα εξασφάλιζε στην Ελλάδα δάνειο για την αποπληρωμή των άμεσων υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το …ατράνταχτο επιχείρημα ότι …«δεν έχει προλάβει να διαβάσει τη νέα συμφωνία – μνημόνιο».
Ως υπαίτιο αυτής της στάσης της Άνγκελα Μέρκελ φέρεται το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να επιμένει ακόμη να μην υπάρξει μια οριστική συμφωνία από αυτήν τη στιγμή αλλά να αποδεχτεί η Ελλάδα μια συμφωνία – γέφυρα για να διευκολυνθεί …προς το παρόν.
Εκεί, δηλαδή, που οι πάντες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας – και από κοντά και η αστική αντιπολίτευση της χώρας μας, πίεζαν την Ελληνική κυβέρνηση για μια όσο το δυνατό πιο γρήγορη κατάληξη των διαπρωγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία, τώρα που «συνετελέσθη», η Γερμανική κυβέρνηση δεν …προλαβαίνει να τη διαβάσει και ως εκ τούτου πώς να πάει στο Γερμανικό κοινοβούλιο …αδιάβαστη;!
Είναι φανερό, εάν θέλουμε να διαβάσουμε καλά το τι συμβαίνει κάτω από την …αδιαβασία της Άνγκελα Μέρκελ, ότι τους λόγους πρέπει να τους αναζητήσουμε σε άλλο επίπεδο.
Ορισμένες Γερμανικές εφημερίδες αποδίδουν τη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης στην πρόθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «χορέψει στο ταψί τους Έλληνες»! Ούτε αυτός βέβαια είναι ο πραγματικός λόγος. Πρόκειται για μια λαϊκίστικη στάση μέρους του Γερμανικού Τύπου, που συσπειρώνει, όμως, περί τους 60 βουλευτές του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, προσκείμενους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που αρνούνται να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία, γιατί αρνούνται τη χορήγηση νέων δανείων στους «Έλληνες φαλίριδες»!
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Γερμανία θέλει να συντηρεί την κρίση με την Ελλάδα, γιατί θέλει να συντηρεί την κρίση στην ευρωζώνη. Μέσα από αυτήν τη στάση της η Γερμανία ισχυροποιεί τη θέση της και κερδίζει στο οικονομικό πεδίο.
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία με τη συντήρηση της «κρίσης χρέους» με την Ελλάδα – και με άλλες χώρες της ευρωζώνης, έχει εξοικονομήσει μέχρι τώρα περί τα 100δισ. ευρώ.
Αυτό συμβαίνει, γιατί με τη συντήρηση της κρίσης χρέους η Γερμανία, όπως και ορισμένες άλλες χώρες δορυφορικές προς τη Γερμανία, όπως η Ολλανδία, εκδίδουν ομόλογα με πολύ χαμηλά επιτόκια, που σπεύδουν να τα αγοράσουν οι επενδυτές. Ουσιαστικά πρόκειται για χαμηλότοκο δανεισμό της Γερμανίας, που τη «διαφορά» την κερδίζει η Γερμανία μέσω του δανεισμού, που επιβάλλει στις άλλες χώρες με υψηλότερα επιτόκια. Αυτή η διαφορά ανέρχεται στα 100δισ. ευρώ, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ της Γερμανίας.
Αν τώρα πάρουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης της Γερμανίας, που είναι χαμηλοί, παρ’ όλο που αυτά τα 100δισ. ευρώ αφορούν την πενταετία που μας πέρασε, η αλήθεια είναι ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης της Γερμανίας θα ήταν χαμηλότεροι από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται, γιατί αυτή η εξοικονόμηση της Γερμανίας των 100δισς. ευρώ προφανώς θα αφαιρούνταν από το ΑΕΠ.
Πρόκειται για ένα χρηματοπιστωτικό παιχνίδι της Γερμανίας, που «βγαίνει» στη κάθε ξεχωριστή χώρα με διάφορα «προαπαιτούμενα» για να συντηρείται η κρίση χρέους, που δεν πρόκειται μόνο για κρίση χρέους αλλά, στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την κακή οικονομική κατάσταση συνολικά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η οικονομική κρίση ακόμη είναι παρούσα.
Απ’ αυτό το χρηματοπιστωτικό αλισβερίσι της Γερμανίας επωφελήθηκαν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Πριν απ’ όλους, όμως, επωφελήθηκε η Γερμανία, που σε συνδυασμό με τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζει την ηγεμονία της.
Ήδη, όμως, αυτή η στάση της Γερμανίας οξύνει τις αντιθέσεις μέσα στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό το χρηματοπιστωτικό παιχνίδι, ενώ δείχνει προσωρινά να «ξελασπώνει» τη Γερμανία, να επωφελούνται και άλλες χώρες, δε δείχνει να ξελασπώνει την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την οικονομική στασιμότητα. Και αυτή η κατάσταση συντηρεί και βάζει στο τραπέζι τα όποια σχέδια της Γερμανίας για την αναδιάταξη της ευρωζώνης. Αυτό είναι το κύριο που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την υπόθεση.
Το περίεργο είναι, περίεργο υπό μία έννοια, σε σχέση με τη στάση της Γερμανίας, ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη ψήφιση της νέας συμφωνίας – μνημονίου με το αιτιολογικό ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελληνική οικονομία να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης!
Είναι χαρακτηριστικές από αυτήν την άποψη οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που παρά τις «τρικλοποδιές, που ορισμένοι θέλουν να βάλουν στο και πέντε»: «θα καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα»!
Για να συνεχίσει: «Πλέον κανείς δε μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκομένων δυνάμεων σ’ αυτή τη διαδικασία, πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο ν’ αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δε θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δε θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευσθούν»!
Να τονίσει ότι: «Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του ελληνικού λαού, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή ιδεολογική και πολιτική μέσα στην Ευρώπη και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης, σε αντίθεση με μια προοδευτική αντίληψη που θέλει την Ευρώπη των λαών απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη»!
Και να καταλήξει: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και από κει και πέρα θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας μακράς διαδικασίας, αλλά διαδικασίας ανάκαμψης, ανάταξης, ανοικοδόμησης της χώρας»!
Ήδη παίρνει «σάρκα και οστά» το νέο δικαιολογητικό «αφήγημα» της κυβέρνησης. Ενδεχομένως και μπροστά στις εκλογές. Εμείς από την πλευρά μας τι να πούμε σ’ έναν πρωθυπουργό, που ξεκίνησε να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει το καθεστώς των μνημονίων και τελικά υπογράφει χαρτιά, που του φέρνουν οι «θεσμοί» και «τρώει κατάμουτρα» το χειρότερο μνημόνιο, που έφερε Ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα;
Θα μπορούσαμε, ίσως, να αναφωνήσουμε το Ελληνικότατο: «καλά κρασιά»!
COMMENTS