Στην ιστοσελίδα του 902 αναρτήθηκε η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας των ηγετών της ευρωζώνης, που θα έχει αποκλειστικό θέμα της χώρας μας. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:
«Ντ. Τουσκ: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει την προσφορά μας ή να χρεοκοπήσει
Τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών ή να χρεοκοπήσει έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.
Δηλώνει πως «πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας κατ’ εμέ καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει» και προσθέτει ότι «στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία».
Αναφέρει πως «η κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο».
Προσθέτει πως δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό και αναφέρει πως «ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει να είναι η δουλειά των υπουργών Οικονομικών» (τονισμός δικός μας).
Δημοσίευση: Παρ, 19/06/2015 – 19:30»
Είναι φανερό ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, και φυσικά όχι από μόνος του, έχει θέσει την κυβέρνηση μπροστά σ’ ένα δίλημμα. Ή θα αποδεχτεί ό,τι της προτείνεται από τους «θεσμούς» ή θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Εδώ δεν πρόκειται να σχολιάσουμε την ιταμή στάση του Ντόναλντ Τουσκ, γιατί σε αλλεπάλληλα άρθρα η «Νέα Σπορά» έχει σχολιάσει την πρόταση των «θεσμών» και την έχει χαρακτηρίσει ως νέο μνημόνιο. Ούτε, επίσης, πρόκειται να σχολιάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης, γιατί και αυτήν την έχει χαρακτηρίσει ως ένα άλλο μνημόνιο.
Η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τουσκ, όμως, μας βάζει, ως χώρα, μπροστά σ’ ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό είναι ότι η χώρα μας με τον πιο επίσημο τρόπο θα χρεοκοπήσει με πρωτοβουλία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει πλήρως στις απαιτήσεις των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα ποια είναι η θέση του Κόμματος; Αυτό είναι το ερώτημα. Και σ’ αυτό το ερώτημα πρέπει το Κόμμα να απαντήσει. Την τελευταία τοποθέτηση για το πώς αντιμετωπίζει τις τελευταίες εξελίξεις το ΚΚΕ μας την έδωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Λαμία, όπου ανέφερε:
«Ακούσατε ότι τη Δευτέρα γίνεται Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Το ΚΚΕ για μια ακόμα φορά προειδοποιεί: Και με την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, σαν αυτή που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση των 47 σελίδων και με το επίσης πιθανό σταμάτημα των διαπραγματεύσεων, σε λογική ρήξης με τους δανειστές και διπλού νομίσματος για τη χώρα, πάλι ο λαός και η νεολαία θα πληρώσουν τα σπασμένα.
Τα μέτρα που θα πάρει και στην μια και στην άλλη περίπτωση η κυβέρνηση, θα είναι σκληρά για το λαό και “χαράς ευαγγέλια” για το μεγάλο κεφάλαιο, για τους λίγους που εκμεταλλεύονται το λαό. Και οι δύο εκδοχές έχουν φορολογικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα, ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, μέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα, συνολική παραπέρα μείωση του λαϊκού εισοδήματος.
Ο δρόμος αυτός που του προτείνουν και οι σημερινοί κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι προηγούμενοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, παρά τις όποιες διαφορές τους, είναι χωρίς διέξοδο για το λαό. Κι αυτό γιατί ούτε οι μεν ούτε οι δε αμφισβητούν την ΕΕ, το χρέος, τον καπιταλιστικό δρόμο, την εξουσία του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και η πρότασή του πατάει στις οικονομικές ανάγκες του λαού, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, στην ευημερία του. Κι αυτό προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ, να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία ο πλούτος που παράγει ο λαός, μονομερή διαγραφή του χρέους και με τον λαό μας πραγματικά στην εξουσία.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του δρόμου για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας».
Η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα δεν μας παραπέμπει σε κάτι καινούργιο. Ουσιαστικά η απάντηση στο δίλημμα υποταγή ή χρεοκοπία είναι ο άμεσος σοσιαλισμός. Ούτε καν καλεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να μην υπογράψει τη νέα συμφωνία, όπως, επίσης, να μην υπάρξει συμφωνία με την πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Είναι ξεκάθαρο πια, πως από τη στιγμή, που η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ είναι ο άμεσος σοσιαλισμός ακόμη μπροστά και σ’ ένα τέτοιο δίλημμα, δε μπορεί να παρακολουθήσει τις καθημερινές εξελίξεις, που, όμως, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της χώρας μας αλλά και για τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις.
Η «Νέα Σπορά» έχει μιλήσει κατ’ επανάληψη για το χάσμα που παρουσιάζεται στην πολιτική του Κόμματος και που οφείλεται στην τακτική που έχει υιοθετήσει. Αυτή η τακτική έχει γίνει ολοφάνερο πλέον ότι δε μπορεί να υπηρετήσει ούτε το στρατηγικό στόχο του Κόμματος ούτε τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Το παράδειγμα που αναφέραμε είναι αποκαλυπτικό.
Την ίδια στιγμή από ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ αναφέρεται ότι το NATO ανησυχεί από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για την συμμαχία. Αυτά αναφέρει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου. Καταλαβαίνουμε ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, που οι πολεμικές προετοιμασίες από την πλευρά του ΝΑΤΟ εντείνονται.
Ήδη ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές αλλά και δημοσιεύματα ιστοσελίδων, πατώντας πάνω στο γεγονός των ξεχωριστών συγκεντρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης και της αστικής αντιπολίτευσης – και πρόκειται να επαναληφθούν, μιλάνε για Ουκρανοποίηση της Ελλάδας.
Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου φέρεται να είναι σε αντιπαράθεση με την Κριστίν Λαγκάρντ για ένα πιθανό Grexit, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έχει διαφοροποιήσει τη θέση της ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας και να θεωρεί πλέον ότι είναι βιώσιμο εάν παρθούν μέτρα για το ασφαλιστικό.
Στη χώρα μας το πολιτικό κλίμα έχει οξυνθεί απότομα και από αυτήν την άποψη ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη βουλή, όπου δήλωσε: «Υπάρχει και το Γουδή, όχι αυτό του κινήματος του 1909 αλλά το άλλο Γουδή», σαφώς υπονοώντας το στρατοδικείο που έγινε το 1922 για να τιμωρήσει τους: Γούναρη, Μπαλτατζή, Πρωτοπαπαδάκη, Χατζηανέστη, Στράτο και Θεοτόκη με εκτέλεση, που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την μικρασιατική καταστροφή.
Τουλάχιστον για μας, και μπροστά στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να δημιουργήσει ένα φιλοευρωπαϊκό μπλοκ, σ’ αυτό κατατείνει η συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη, αλλά και μπροστά στη στάση της κυβέρνησης, το Κόμμα πρέπει να ξετυλίξει μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες, που να έχουν ως στόχο τη συσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων, της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων. Και η μόνη βάση για να μπορέσει το Κόμμα να παρακολουθήσει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και να πρωτοστατήσει σ’ αυτές είναι να υιοθετήσει την πρόταση που από καιρό τώρα έχει καταθέσει η «Νέα Σπορά».
COMMENTS