Η στάση μας απέναντι στην κυβέρνηση

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι στο εξής οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μετά θα ακολουθήσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι τις επόμενες ημέρες χρειάζεται να καταλήξουν σε συμφωνία Ελλάδα και «θεσμοί».

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, που, όμως, καθώς διευκρινίστηκε, η αποχώρηση αυτή δε σημαίνει και αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Από την παρουσία του – και τις απαιτήσεις του, δε θα ξεφύγει η κυβέρνηση, παρά τις «ευχές» του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά ότι η κυβέρνηση πρέπει, και πάλι, να «τρέξει» να διαμορφώσει μια νέα πρόταση, που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών. Είναι φανερό ότι οι δανειστές ξαναέβαλαν μπροστά την κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθούν. Τακτική, που τους φέρνει συνεχώς να κερδίζουν τα όσα απαιτούν και την κυβέρνηση να υπολογίζει το πολιτικό κόστος των αποφάσεων που πρέπει να πάρει.

Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη και μετά από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι επέρχεται η χρεοκοπία της Ελλάδας άλλαξε το κλίμα μέσα στη χώρα μας και η κυρίαρχη ειδησεογραφία εκεί που παρουσίαζε έτοιμη την κυβέρνηση να είναι πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας, στη συνέχεια, την παρουσίαζε να είναι έτοιμη για ρήξη με τους «θεσμούς», γεγονός που θα ήταν το πρώτο βήμα για τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή, της καλλιέργειας κλίματος επίσημης χρεοκοπίας, συνέτεινε και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poors, που υποβάθμισε τις Ελληνικές συστημικές τράπεζες – Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, στην κατηγορία CCC.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους  αξιωματούχους και συζητήσεις, που έγιναν μεταξύ των υπουργών οικονομικών, που προετοίμαζαν το επόμενο Eurogroup, αναφέρει ότι στο τραπέζι της ευρωζώνης βρίσκεται το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα εξελίχτηκε, επίσης, ένα μπαράζ δηλώσεων από την πλευρά αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ: ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του σε Φινλανδική εφημερίδα, δήλωσε ότι: «η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από τη λήψη σκληρών αποφάσεων, που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές, αν θέλει να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια και να αποφύγει μια χρεοκοπία»!

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε για την Ελλάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «(…) ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη δική του πλειοψηφία, που διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένα σύνολο από διαφορετικά κινήματα. Από την πλευρά του πρέπει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πείσει τους οπαδούς του»!

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι: «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές»!  Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι οι διαφορές αυτές σχετίζονται με τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό σύστημα και τη διασφάλιση του χρηματοδοτικού προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά τώρα, η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να συγκαλέσει σύσκεψη στο Μαξίμου με τους διαπραγματευτές της, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαμορφώσει τις καινούργιες της προτάσεις και αποφάσισε να αποστείλει στις Βρυξέλες αντιπροσωπεία από τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα περαιτέρω.

Η κυβέρνηση, παρά την εκβιαστική στάση των λεγόμενων εταίρων, βαδίζει στην ίδια ρότα. Επιδιώκει μια συμφωνία, η οποία δε θα είναι τίποτα άλλο από ένα νέο μνημόνιο με επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους και τον Ελληνικό λαό.

Την ίδια στιγμή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, «εν ηρεμία», που θυμίζει το «όσα πάνε και όσα έρθουν», «ευχήθηκε», σε συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, να φύγει το ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση. Δεν εξήγησε, βέβαια, γιατί να φύγει μόνο το ΔΝΤ, όταν, κατ’ επανάληψη οι «θεσμοί» έχουν δηλώσει ότι οι προτάσεις τους είναι ενιαίες.

Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη του προς τον Real-fm δήλωσε ότι: «βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής. Όταν τίθενται συνεχώς καινούργια ζητήματα, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στις συζητήσεις ή όταν δεν απαντιούνται κάποια πολύ βασικά θέματα, που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, η επικινδυνότητα αυξάνεται, ενώ έχουν βρεθεί συμπτώσεις και συγκλίσεις σε αρκετά άλλα ζητήματα»!

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία της χώρας, ο Νίκος Βούτσης απάντησε ότι: «εργαζόμαστε για μια συμφωνία και δεν εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το σενάριο της χρεοκοπίας»(!), ενώ διευκρίνισε, σε ερώτηση εάν η Γερμανία ωθεί τη χώρα μας στη χρεοκοπία, ότι: «κάποιες δυνάμεις και απόψεις μέσα στην Ευρώπη γενικότερα έχουν πράγματι αυτό το πλάνο. Είναι το σχέδιο time-out, να γίνει για τη χώρα μας, ώστε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα, είτε προς μεγάλες χώρες, Ιταλία, Γαλλία, να δεχθούν δεσμεύσεις στους προϋπολογισμούς τους, είτε στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική να δεχθεί μια αυταρχική μετεξέλιξη της. Είναι σχέδιο μακροπρόθεσμο και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα, αυτήν την στιγμή, από την πλευρά τους. Ελπίζω, πιστεύω, είμαι σίγουρος, επειδή απέχει από τον ορθό λόγο και τον ρεαλισμό αυτό το σχέδιο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την υπόστασή της, να μην κυριαρχήσει»!!!

Συμπέρασμα: οι λεγόμενοι εταίροι μας έχουν βάλει την κυβέρνηση μπροστά στο δίλημμα μιας χρεοκοπίας της χώρας μας, εάν δεν αποδεχτεί τις απαιτήσεις τους. Άλλωστε ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ, με το γνωστό κυνισμό του, το είπε ξεκάθαρα: ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα όσα «απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από το «να πάρει σκληρά μέτρα»!

Αντί, όμως, η κυβέρνηση να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, και με βάση αυτά να καθορίσει τη στάση της, καταθέτει συνεχώς καινούργιες προτάσεις, προκειμένου να φτάσει σε μια νέα συμφωνία ή και την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι το Μάρτη του 2016.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με τους λεγόμενους εταίρους και θα συρθεί στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας ή και στην επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προετοιμάζει τους εργαζόμενους για να αποδεχτούν τα νέα επώδυνα μέτρα.

Σημασία, όμως, έχει να δούμε και τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η Νέα Δημοκρατία, με δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, επισείοντας τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, κάλεσε την κυβέρνηση να μη χάσει άλλο χρόνο και να προχωρήσει αμέσως στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας. Την ίδια στιγμή επανέλαβε την πρότασή του για τη «μεγάλη συνάντηση», με την προϋπόθεση η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το θέμα για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει στη βουλή τη συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να υπογράψει μια «έντιμη συμφωνία»! Το πόσο έντιμη θα είναι αυτή η συμφωνία μας το εξήγησε απολύτως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ!…

Έχει, επίσης, σημασία να δούμε και τη στάση των αστικών ΜΜΕ. Σε μια ειδησιογραφική μονωδία εγκαλούν την κυβέρνηση ότι πήγε να τα βάλει με τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μη έχοντας συναίσθηση των όσων κάνει και των όσων λέει! Καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στάση που κρατάει και να υπογράψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, γιατί ο χρόνος που περνάει είναι σε βάρος της χώρας μας και οδηγεί στη χρεοκοπία!

Έφτασαν στο έσχατο σημείο της υποτέλειας να υιοθετήσουν όλη την επιχειρηματολογία των αξιωματούχων των «θεσμών» και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε ρωγμή στη στρατηγική της ντόπιας αστικής τάξης, στην παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η στάση υποτέλειας δεν έχει άλλο στόχο από το να κλείσει το «Ελληνικό ζήτημα», κατά πως απαιτούν οι δανειστές, κατά πως απαιτεί η ντόπια αστική τάξη, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στα συμφέροντα του τόπου, για να αποκατασταθεί η ενότητα της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ικανοποιηθούν τα αντίθετα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Παρατηρούμε, όμως, και κάτι πολύ σημαντικό για τις πολιτικές εξελίξεις. Την επιχειρηματολογία των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των αστικών ΜΜΕ. Έχουν στερηθεί από κάθε πραγματικό επιχείρημα. Αδυνατούν να εξηγήσουν με οικονομικούς και πολιτικούς όρους τη χρησιμότητα της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουν καταφύγει στο να επισείουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και να αποδέχονται ότι η κατάσταση της χώρας μας είναι άσκημη, η κατάσταση των εργαζομένων δεν πάει άλλο παρακάτω, ότι οι δανειστές έχουν παράλογες και απαράδεκτες απαιτήσεις, όμως, την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι μια ρήξη με τους εταίρους μπορεί να έχει επιπτώσεις μεν και για τους ίδιους αλλά θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα μας.

Άκρατη καταστροφολογία και άκρατη κινδυνολογία, αυτά είναι τα σε άμεση χρήση, και τα μόνα, «επιχειρήματα» των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των αστικών ΜΜΕ. Ορισμένοι, μάλιστα, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και εκπομπών των ΜΜΕ έχουν καταντήσει διαπρύσιοι προπαγανδιστές της επιχειρηματολογίας των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προπαγανδιστική μηχανή της αστικής τάξης παρουσιάζει έντονα τα στοιχεία του εκφυλισμού του πολιτικού λόγου και μιας διεφθαρμένης απολογητικής, που στόχο έχουν να συγκαλύψουν, να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους από την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, από το τι τους περιμένει σε βάθος χρόνου, γιατί η οικονομική στασιμότητα και ο νέος δανεισμός θα μεταφραστούν σε επώδυνα μέτρα διαρκείας.

Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, και ειδικά αυτήν τη στιγμή, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο μνημόνιο, που οι εργαζόμενοι αναζητούν διέξοδο στα μεγάλα και καυτά προβλήματά τους, που συνειδητοποιούν ότι μπροστά τους βρίσκεται μια μακροχρόνια πορεία στασιμότητας και δυσκολιών, εξαθλίωσης, αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να ξεδιπλωθεί μια ανοιχτή παρέμβαση του ΚΚΕ, που θα καλύπτει τις παρακάτω κατευθύνσεις:

1. Το ΚΚΕ απευθύνεται στον Ελληνικό λαό και εξηγεί την πραγματική οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας, ότι η μη υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους δε σημαίνει οικονομική χρεοκοπία της, αλλά, αντίθετα, ότι αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για διέξοδο από την οικονομική κρίση και την ελεγχόμενη χρεοκοπία, που την καταδικάζει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

2. Το ΚΚΕ απευθύνεται προς την κυβέρνηση και τη θέτει μπροστά στις ιστορικές της ευθύνες καλώντας την να σταματήσει τις οποιεσδήποτε συνομιλίες, να μην υπογράψει την οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή την παράταση της ισχύουσας, γιατί ο Ελληνικός λαός με σαφή και διαπιστωμένη πλειοψηφία, και κοινοβουλευτική, δεν επιθυμεί ένα νέο μνημόνιο ή την παράτασή του και ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών έδωσε στην κυβέρνηση αυτήν την εντολή. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβιάσει τη λαϊκή εντολή, πολύ περισσότερο, που δεν τη σέβονται οι λεγόμενοι εταίροι μας και απαιτούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων, που έφεραν την εξαθλίωση και την ανεργία στους εργαζόμενους, την οικονομική καταστροφή στη χώρα μας, που την καταδικάζουν σε μακροχρόνια στασιμότητα.

3. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση στάση πληρωμών προς τους δανειστές, να ανακοινώσει προς τους δανειστές τη μονομερή διαγραφή του χρέους, να αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ και να δρομολογήσει την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη μη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, να υπαγάγει τις τράπεζες στον άμεσο έλεγχο του δημοσίου, αφού κατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών, να διορίσει νέες διοικήσεις, που θα λογοδοτούν αποκλειστικά στην Ελληνική κυβέρνηση, να υπαγάγει την Τράπεζα της Ελλάδας στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας, να πάψει να αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού τραπεζικού -χρηματοπιστωτικού συστήματος, να προχωρήσει στην έκδοση εθνικού νομίσματος.

4. Το ΚΚΕ καταθέτει στον Ελληνικό λαό προγραμματική πρόταση (ως «Νέα Σπορά» έχουμε κάνει λόγο σε προηγούμενη ανάρτηση) για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και των εργαζομένων, με προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της, στην κατεύθυνση της κάλυψης των παραγωγικών της αναγκών και των κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων, της αξιοποίησης όλων των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

5. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτήν την προγραμματική πρόταση, να προχωρήσει στην εφαρμογή της, αθετώντας όλους τους όρους στους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα μας με την υπογραφή των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων και μνημονίων.

6. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις από το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας, κινητοποιώντας τους εργαζόμενους και όλο τον Ελληνικό λαό για να υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία και την οικονομική και αναπτυξιακή ανάκαμψη της χώρας μας.

7. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να προωθήσει σχέσεις ειρηνικής συμβίωσης και ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές, να αξιοποιήσει τις διεθνείς δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των όποιων προσωρινών δυσκολιών προκύψουν.

8. Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να διευκρινίσει προς τον Ελληνικό λαό και προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, ότι η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν, ως προτεραιότητα, τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ως εκ τούτου είναι απολύτως νόμιμη πολιτική, που εναρμονίζεται και νομιμοποιείται με ανάλογες αποφάσεις του ΟΗΕ, που αφορούν σε χώρες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

9. Το ΚΚΕ αναγγέλλει στον Ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα στην εργατική τάξη της χώρας και τα μικροαστικά στρώματα, ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες απέναντι στον τόπο, να υπερασπίσει την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, που εξ ονόματός της καταθέτει τη συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση και ζητάει από την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.

10. Το ΚΚΕ θα συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση του Ελληνικού λαού με όλες του τις δυνάμεις, για να προωθήσει και να περιφρουρήσει την πορεία ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Αυτήν τη στιγμή δεν έχει καμία σημασία εάν το ΔΝΤ παίζει το ρόλο του «κακού» και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παίζουν το ρόλο του «καλού», εάν το ΔΝΤ επιμένει ότι οι λόγοι της στάσης του οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνούνται την αναδιάρθρωση του χρέους, οπότε αντιστρέφονται οι ρόλοι, μια και οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες ενδιαφέρονται να εισπράξουν τα δανεικά αδιαφορώντας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στη λαϊκή βούληση για τη μη αποδοχή της συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό, όμως, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η κυβέρνηση δεν αποχωρήσει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απ’ όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Αποδείχτηκε πλέον περίτρανα ότι η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάμειξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και του χρέους, οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική καταστροφή, τους εργαζόμενους και τα μικροαστικά στρώματα στην εξαθλίωση, οδήγησαν την ίδια την κυβέρνηση να αρνηθεί ακόμη και αυτό το ανεπαρκές και περιορισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, να προτείνει η ίδια ένα νέο μνημόνιο.

Το αδιέξοδο είναι προφανές και η επανάληψη του φαύλου κύκλου της εξαθλίωσης και της οικονομικής καταστροφής συνεχίζεται. Από εδώ και μπρος η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

COMMENTS