Θετικό το Eurogroup;

Η κυβέρνηση σχολίασε τα αποτελέσματα του Eurogroup για τη χώρα μας και τα βρήκε θετικά! Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι θα έλεγε κάτι διαφορετικό; Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπει σ’ ένα δρόμο χωρίς επιστροφή και αυτό που κάνει τώρα είναι να δίνει μια μάχη για να σώσει τα προσχήματα, να δικαιολογηθεί στα μάτια του λαού. Συνεχίζει λοιπόν να χρησιμοποιεί λεκτικά εφευρήματα, να επιδίδεται σ’ ένα παιχνίδι λέξεων, όπως π.χ. το εάν οι «θεσμοί» είναι ουσιαστικά ή όχι διαφορετικοί από την τρόικα.

Φυσικά εμείς γνωρίζαμε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει την αστική στρατηγική, που σημαίνει πρακτικά παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, ο δρόμος που επέλεξε θα ήταν γι’ αυτήν μονόδρομος χωρίς επιστροφή, που θα της αναιρούσε στην πράξη κάθε δυνατότητα να υλοποιήσει ακόμη και αυτό το από κάθε άποψη κουτσουρεμένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Δεν μας προκάλεσε, λοιπόν, κάποια έκπληξη η πορεία των διαβουλεύσεων με τους «θεσμούς», όπως αποκαλεί η κυβέρνηση το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρόικα, όπως την αποκαλούσαν όλοι οι άλλοι υπουργοί των οικονομικών των λεγόμενων εταίρων μας ή «θεσμοτρόικα», όπως, χάριν αστειότητας θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος τρίτος τους θεσμούς και την τρόικα.

Έτσι είδαμε να κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση το οποίο περιορίζεται να την αντιμετωπίσει με 200εκ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πρόβλεπε ένα ποσό της τάξης των δύο δισ. ευρώ περίπου. Φυσικά και με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκάλεσε η οικονομική κρίση και η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων και των μικροαστικών στρωμάτων.

Δεν είναι μόνο ανάλογες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως η παραπάνω, είναι, παραπέρα, και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, που έκανε από διακηρυγμένες θέσεις της. Η κυβέρνηση προσήλθε στις διαβουλεύσεις, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της, με δύο βασικές της θέσεις.

Από τη μια ότι δε χρειάζεται το υπόλοιπο των δανειακών δόσεων, που εκκρεμούσαν από τον περασμένο Δεκέμβρη. Ήθελε, όμως, να εισπράξει τα 2.9δισ. ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων και  να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Γι’ αυτό ζήτησε να ξεπεράσει το όριο των 15δισ. ευρώ, που αφορούσαν την έκδοση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου και τη συνέχεια της χρηματοδοτικής ροής από την ΕΚΤ μέσω του ELA. Από την άλλη ότι το κύριο πρόβλημα, που θα αντιμετώπιζε στις διαβουλεύσεις, θα ήταν το δημόσιο χρέος.

Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος δεν έχει ανοίξει ακόμη και ότι η κυβέρνηση βρέθηκε σε έναν ασφυκτικό χρηματοδοτικό κλοιό, που την ανάγκασε να καταφύγει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α. για να μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις των δανείων που έληγαν, ενώ η ΕΚΤ της απάντησε αρνητικά για τη συνέχεια της χρηματοδότησης, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να προχωρήσουν τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη και μετά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή η επιστολή Βαρουφάκη με τα επτά σημεία, στα οποία προστέθηκαν άλλα τρία, διαβιβάστηκε στα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή την τρόικα. Η κυβέρνηση, στα είκοσι λεπτά που κράτησε το Ελληνικό ζήτημα στο πρόσφατο Eurogroup, συμφώνησε να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες σε επίπεδο «τεχνικών επιτροπών», όπου θα συγκεκριμενοποιηθούν και κοστολογηθούν τα δέκα σημεία και άλλα ενδεχομένως, που θα προστεθούν στην πορεία των συνομιλιών.

Αυτές τις τεχνικές επιτροπές είτε τις αποκαλέσει κάποιος «θεσμούς» είτε «τρόικα» είναι άνευ σημασίας. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι θα κάνουν το ίδιο έργο, που έκανε και η τρόικα πριν.

Οι συνομιλίες αυτές θα γίνονται στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα. Όρος απαράβατος είναι να μην καταλήγουν αυτά τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στην επιστολή Βαρουφάκη, και που έγιναν κατ’ αρχήν αποδεκτά, σε δημιουργία δημοσιονομικού ελλείμματος. Στις συνομιλίες θα συμφωνηθεί, επίσης,  και το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος, που η κυβέρνηση το θέλει το πολύ στο 1.5%, ενώ η τρόικα το θέλει παραπάνω.

Όπως βλέπουμε μόνο θετικά δεν ήταν τα αποτελέσματα του Eurogroup για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για τον Ελληνικό λαό. Και αυτό το λέμε όχι κρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά με βάση τις δικές μας θέσεις, που έτσι κι αλλιώς θα τα κρίναμε ως αρνητικά, γιατί μονιμοποιούν τη χώρα μας και από μια «Αριστερή» κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, αλλά βλέποντας τα αποτελέσματα στο πλαίσιο των θέσεων, που η ίδια η κυβέρνηση υποστήριζε. Και όλα αυτά στις πρώτες πενήντα ημέρες διακυβέρνησης.

COMMENTS