Η προεδρολογία…

Οι τελευταίες ειδήσεις που διαρρέει η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ότι έχει υπάρξει πρόοδος, προς όφελος όχι της κυβέρνησης αλλά της χώρας μας, ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι τελικά θα βρεθεί το κοινό έδαφος για να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία κυβέρνηση και τρόικα.

Φυσικά αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από την πλευρά της κυβέρνησης και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το σε ποια σημεία έχει υπάρξει η πρόοδος για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση. Οι ειδήσεις, πάντως, που έρχονται ακόμη και από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δίνουν μια εικόνα των υποχωρήσεων που κάνει η κυβέρνηση.

Δέχεται σχεδόν και τα 19 σημεία που της κοινοποίησε με E-mail η τρόικα με αντάλλαγμα να μην επιμείνει αυτή σε νέα τροποποίηση του πρόσφατου νόμου, που ψήφισε η κυβέρνηση για την καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ και των ληξιπρόθεσμων δανείων, να τροποποιήσει η τρόικα τις εκτιμήσεις της ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού και από την πλευρά της η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ανοίξει το θέμα του μισθολογίου για τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό νόμο να τα προωθήσει το 2015. Απομένει να δούμε σε πολύ λίγες ώρες τις τελικές συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα, συμφωνίες που θα βρουν και την πρακτική τους εφαρμογή στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή όταν κυβερνητικά στελέχη ρωτούνται αν μια ενδεχόμενη συμφωνία με την τρόικα θα παίξει κάποιο ρόλο ως προς το άνοιγμα της διαδικασίας της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποφυγή πρόωρων εκλογών απαντούν χωρίς περιστροφές ότι θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ενδεικτική αυτής της κατεύθυνσης που θέλει η κυβέρνηση να δρομολογήσει, προκειμένου να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, είναι η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Μελά, που διευκρίνισε ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας καθώς και μια συμφωνία για την προληπτική στήριξη, προκειμένου να μη διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες θεωρεί καταστροφικές για τη χώρα. Δήλωση, βέβαια, που τον φέρνει σε πλήρη διάσταση με τις σχετικές αποφάσεις του κόμματος των ΑΝΕΛ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σ’ ένα βουλευτικό σαφάρι για να κατορθώσει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές. Σ’ αντίστοιχο σαφάρι έχει αποδυθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξουν οι 121 βουλευτές, που θα ματαιώσουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απόδειξη αυτής της εκστρατείας που γίνεται είναι η δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη, παλιού στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόβλεψε ότι σε λίγο θα διαλυθούν οι ΑΝΕΛ. Παράλληλα στη Νέα Δημοκρατία έχει γίνει κανονικός προσωποποιημένος καταμερισμός μεταξύ των ηγετικών στελεχών της για να «ριχτούν» στην κυριολεξία στους ανεξάρτητους βουλευτές για να τους προσεταιριστούν στην πραγματοποίηση του στόχου των 180.

Από αυτήν την άποψη δεν είναι άσχετη η πρωτοβουλία του Κώστα Γιοβανόπουλου, ανεξάρτητου βουλευτή, που πήρε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές να συλλέξει υπογραφές για την ανάγκη σχηματισμού «κυβέρνησης εθνικού σκοπού» από την υπάρχουσα βουλή και για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Είναι φανερό ότι γι’ αυτήν την πρωτοβουλία το «χεράκι» της το έχει βάλει και η Νέα Δημοκρατία αφού στο κείμενο που δημοσιεύτηκε δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε από την πλευρά μας είναι ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα συνδυάζεται και με την προεδρολογία που έχει ξεσπάσει και με τις διάφορες κινήσεις που γίνονται και από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο βουλευτικό σαφάρι της κυβέρνησης αντιτάσσει μια συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, που θα προβλέπει μια συμφωνία πακέτο γύρω από το πρόσωπο το νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, του χρέους και του καθορισμού ημερομηνίας εθνικών εκλογών. Πρόκειται για την υιοθέτηση της πρότασης που κατέθεσε στην Realnews με άρθρο του ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν είναι άσχετες και οι ίδιες οι κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράστηκαν με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία από την πλευρά της δήλωσε «ήρθα για να μείνω». Άλλωστε στη συζήτηση για το ποιος θα διαδεχτεί τον Κάρολο Παπούλια το πρώτο ερώτημα που μπαίνει δεν είναι το ποιο συγκεκριμένο πρόσωπο θα εκλεγεί, αλλά το ερώτημα για το εάν στην Προεδρία θα πάει γυναίκα ή άνδρας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, παράλληλα με το βουλευτικό σαφάρι που έχει αποδυθεί, είχε την πρόθεση να συνδυάσει τα «θετικά αποτελέσματα», που προσδοκά από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, με το άνοιγμα της διαδικασίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό θα έθετε σε δίλημμα τους βουλευτές, που τώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει με τις επαφές που κάνει – κατά ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέρχονται σε 172 ή 173, για να δώσει τη δυνατότητα, κυρίως από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών και το χώρο της ΔΗΜΑΡ, να κάνουν το απαραίτητο βήμα.

Τίποτα, όμως, δεν έχει ακόμη κριθεί. Η απότομη όξυνση της κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία αντανακλά στην πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, αφήνει έτσι κι αλλιώς τις εξελίξεις ανοιχτές ακόμη και για πρόωρες εκλογές.

Με την έννοια αυτή το σημαντικότερο γεγονός που θα τονίσουμε από την πλευρά μας είναι ότι η πολιτική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και από μία άποψη εκφράζεται και στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που αντάλλαξαν πολύ βαριές κατηγορίες μεταξύ τους. Η επισήμανση γίνεται, γιατί η ανταλλαγή των κατηγοριών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ παραπέμπει σε προετοιμασία για πρόωρες εκλογές.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις αντιθέσεις που υπάρχουν και οξύνονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για χειρισμούς που γίνονται ή πρωτοβουλίες που παίρνονται, παρά την πολιτική ρητορεία που χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μ’ αυτήν τη φανερά δύσκολη θέση της κυβέρνησης. Αυτό που δε μπορεί να κρύψει, όμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η δικιά της δύσκολη θέση λόγω της στρατηγικής της. Η ίδια στρατηγική έχει τα ίδια αποτελέσματα για τους φορείς της.

Αυτή, βέβαια, η προεδρολογία συνδυασμένη με την άμεση επικαιρότητα, που αφορά στις εξελίξεις με την τρόικα, δε μπορεί να αντιμετωπίζεται από την πλευρά του Κόμματος κυρίως ως αποπροσανατολιστική, που σαφώς υπάρχει και μια τέτοια πλευρά. Το κύριο ζήτημα που μπαίνει εκ των πραγμάτων είναι το ποια απάντηση θα δώσει το Κόμμα μπροστά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αδιέξοδα τα οποία είναι ήδη φανερά, γιατί η στάση της τρόικα δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση και τις πιέσεις που ασκεί σ’ αυτήν η τρόικα. Αφορά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που, τώρα, παραδέχεται ότι η στάση της τρόικας αποτελεί και ένα σήμα και για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από  τους τόνους που υψώνει η ηγεσία για να συγκαλύψει και τα δικά του αδιέξοδα. Οι εξελίξεις αντανακλούν σε πραγματικά αδιέξοδα της πολιτικής που ακολουθούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και είναι συνυφασμένα και με την ίδια την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης.

Σχετίζονται με τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, και εάν πάρουμε υπόψη και την εσπευσμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει πλαίσιο με συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, ζήτημα το οποίο θα σχολιάσει η «Νέα Σπορά», τότε, βλέπουμε την προσπάθεια της αστικής  τάξης να θωρακίσει την εξουσία της. Και τα πραγματικά αδιέξοδα των κυβερνητικών και υποψήφιων κυβερνητικών κομμάτων αντιμετωπίζονται με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που, βέβαια, πριν απ’ όλα εξηγούν στους εργαζόμενους την πραγματική πολιτική κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, παραπέρα οδηγούν σε διέξοδο από την κρίση και τη χρεοκοπία στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού.

COMMENTS