Ποιες κόκκινες γραμμές;…

shoebleΚαι ξαφνικά εκεί που η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν κάνει πίσω με τίποτα σε  σχέση με τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και του φόρου εισοδήματος, που η ίδια ψήφισε, ήταν αρκετή μια επιστολή με 19 σημεία, που της έστειλε η τρόικα, για να αρχίσει να τρέχει για να τροποποιήσει το δικό της νόμο και να ρυθμίσει ξανά τις …ρυθμίσεις. Η τροποποίηση, όπως μας πληροφορεί η «Καθημερινή» θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Δε μας κάνει καμία εντύπωση η στάση της κυβέρνησης μια και οι συνηθισμένες κόκκινες γραμμές που ισχυριζόταν ότι έβαζε δεν τηρήθηκαν ποτέ. Ήταν ένα  προπαγανδιστικό πυροτέχνημα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, βέβαια, αυτές, οι υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές, αποσκοπούσαν στο να υπερασπίσουν τα λαϊκά συμφέροντα. Ήρθε, όμως, το πλήρωμα του χρόνου και κατέρρευσε όλο πλέον το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης, μια και η τρόικα θα διεξάγει τον τελευταίο έλεγχο και θέλει να τον κλείσει με τις δικές της …πινελιές, δηλαδή με όσα μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί. Και η κυβέρνηση, ως συνήθως, συμμορφώνεται.

Ως εκ τούτου μαζί με το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα για τις κόκκινες γραμμές κατέρρευσε και ένα δεύτερο προπαγανδιστικό πυροτέχνημα για την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο. Τα 19 σημεία που περιλαμβάνει η τρόικα στην επιστολή που απέστειλε αφορούν σε ζητήματα που ήδη περιλαμβάνονται στο υπάρχον μνημόνιο, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. Έτσι το μόνο πράγμα που επαληθεύεται είναι ότι η χώρα μας βγαίνει από το μνημόνιο …μένοντας, κατά τη γνωστή τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου με τις αμερικάνικες βάσεις…

Το ζήτημα αυτό δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την κυβέρνηση, γιατί επαναλαμβάνει μια γνωστή τακτική. Στη βουλή, όμως, στη ψηφοφορία για τις σχετικές ρυθμίσεις, που αφορούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις υπερψήφισαν. Υπάρχει και κάτι άλλο που αποκαλύπτει τη στάση αυτών των δύο κομμάτων. Στις ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνεται και διάταξη που επεκτείνει τη διάρκεια του φόρου αλληλεγγύης για έναν άλλο χρόνο ακόμη. Το φορολογικό ξάφρισμα των εργαζομένων συνεχίζεται.

Το σοβαρό θέμα που ανακύπτει απ’ αυτό το επιστολικό αλισβερίσι της κυβέρνησης με την τρόικα, για άλλη μια φορά, είναι η πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας μας. Έτσι έχουμε το παρακάτω πολιτικό τοπίο: Η κυβέρνηση να τρέχει να αποδεχτεί ό,τι της υποδεικνύουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο ΣΥΡΙΖΑ να «βάζει πλάτη», όπως είπε και ο Γκίκας Χαρδούβελης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Γιάννη Πρετεντέρη, στην πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που ισχυρίζεται ότι αντιτίθεται στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και οι ΑΝΕΛ να υπερψηφίζουν. Η κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς είναι εκτεθειμένη, γιατί πολλαπλώς έχει «λερώσει τη φωλιά της» με τις υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές, αλλά και ο  ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα δίδοντας «δείγματα γραφής» από τώρα για το άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, όμως, έχει ανοίξει και η συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης για μετά τις εκλογές και ο Πάνος Καμμένος κάνει ανοιχτά λόγο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή. Η κυβέρνηση αυτή θα είναι αντιμνημονιακή και θα καταργήσει όλους τους αντιμνημονιακούς νόμους που είναι μερικές εκατοντάδες. Τώρα τι ακριβώς να πιστέψουμε, που ως αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «βάζουν πλάτη» στις κατά την κυβέρνηση φορολογικές ρυθμίσεις; Ότι θα καταργήσουν τους πάνω από 450 νόμους του μνημονίου; Και μάλιστα με τη φώτιση και την υψηλή επιστασία του Κώστα Καραμανλή;

Πέρα, όμως, από τα παραπάνω που σχολιάσαμε για την κυβέρνηση, το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ προκύπτει ξανά και ένα άλλο θέμα. Αυτό αφορά το Κόμμα μας ειδικά. Η εξάρτηση, και για «λεπτομέρειες» πλέον, που αφορούν τις δόσεις για το εάν θα είναι 100 ή 72, για το ποιοι θα συμπεριληφθούν στις σχετικές διατάξεις κλπ. είναι «πανταχού παρούσα». Οι «υποδείξεις» της τρόικα, γιατί η κυβέρνηση δεν εναρμονίστηκε πλήρως προς αυτές, οδήγησαν στην τροποποίηση του δικού της νόμου.

Το συμπέρασμα που βγαίνει και από αυτό το γεγονός είναι το πόσο βάθυνε η εξάρτηση της χώρας μας με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Ήρθαν και οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντερ ότι κατά τη συνάντηση των G7 το Φεβρουάριο του 2010 στον Καναδά – στην οποία συμμετείχαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Μ. Βρετανία, ως μόνιμα μέλη της, ότι οι εταίροι μας αυτοί μίλησαν ότι «θα δώσουν ένα σκληρό μάθημα στους Έλληνες» (…) «ότι θα τους συντρίψουν»!!!

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν,  κανείς για ποια αλληλεξάρτηση μιλάμε από την πλευρά μας, από την πλευρά του Κόμματος, και για ποια ισχυρή διαπραγμάτευση μας μίλαγε η κυβέρνηση και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η θεώρηση αυτή αρχίζει και γίνεται λίγο – πολύ αστεία. Όσο ισχυρή διαπραγμάτευση έκανε η κυβέρνηση άλλο τόσο και αλληλοεξαρτημένες είναι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση (με την έννοια που τίθεται από την πλευρά του Κόμματος). Η πραγματικότητα είναι πιο πλούσια και από τα καλύτερα προγράμματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι λαθεμένα.

COMMENTS