Η αντίδραση των αγορών…

Μ’ ένα άρθρο εμφανώς κατεύθυνσης και, πριν απ’ όλα, σαφούς στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Η προσπάθειά του είναι παραπάνω από σαφής. Επιχειρεί να χειραγωγήσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που αντιλήφθηκαν πολύ καλά το πώς παίζεται το παιχνίδι των διεθνών αγορών από τις οποίες θα δανειστεί η χώρα μας μετά το παραμύθι που σερβίρει η κυβέρνηση για έξοδο από το μνημόνιο. Και τι ακριβώς κατάλαβαν οι εργαζόμενοι;…

Οι εργαζόμενοι κατάλαβαν ότι οι εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις είναι εξαρτώμενες από τις διεθνείς αγορές, από τις αντιδράσεις τους. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν ένα σήμα προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το τι τους περιμένει εάν επιχειρήσουν να αποφύγουν το διεθνή έλεγχο, έστω όπως προτείνει το ΔΝΤ, δηλαδή, μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής στήριξης, που σαφώς θα είναι ένα καμουφλαρισμένο μνημόνιο, το οποίο θα προβλέπει και ρόλο στο ΔΝΤ, ακόμη και εάν υλοποιηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην πάρει το υπόλοιπο ποσό του συμφωνημένου δανείου με το ΔΝΤ και το επιστρέψει.

Ο αρθρογράφος, λοιπόν, του «e-Βήματος» επιχειρεί, υποτίθεται να βάλει stop στους «χαρτογιακάδες» των διεθνών αγορών, οι οποίοι κάνουν λάθος για τις επιτυχίες της οικονομίας της χώρας μας! Και ως άλλος Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει πιστά τα γνωστά επιχειρήματα της κυβέρνησης και προς απόδειξη των όσων ισχυρίζεται επικαλείται την ίδια τη στάση των διεθνών αγορών, που επανήλθε στην πρότερη κατάσταση (και σ’ αυτό δε λέει την αλήθεια) με την πτώση των spreads.

Τι ξεχνάει ο αρθρογράφος του «e-Βήματος»; Ξεχνάει ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε το μήνυμα των αγορών. Και έτσι τώρα συζητάει με τους εταίρους την περίπτωση μιας πρότασης για ένα «πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής στήριξης» («ήπιας» και ενός έτους, κατά την κυβέρνηση), ό,τι, δηλαδή, είπε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν την επισκέφτηκε στην έδρα του ΔΝΤ.

Επομένως προκύπτει το ερώτημα: Για ποιο λόγο «ξεπετάει» με τόσο εύκολο τρόπο ο αρθρογράφος του «e-Βήματος» τις διεθνείς αγορές, όταν είναι αυτές που επέβαλαν τα μνημόνια στη χώρα μας που θα έφερναν τις επιτυχίες, που με τόσο επιμονή αυτός τώρα στηρίζει, ενώ αυτές ανησυχούν μήπως με την πολιτική της η κυβέρνηση «χύσει το γάλα από την καρδάρα»;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, κατά τη γνώμη μας, είναι πολύ συγκεκριμένη. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που εφάρμοζε μέχρι τώρα και πρέπει να αποσιωπηθεί ότι είναι οι διεθνείς αγορές που υποβάλουν στη χώρα μας την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τους απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, που κατά τα άλλα είναι δημόσιοι και ανεξάρτητοι λειτουργοί της δημοσιογραφίας και της αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, παρά να παρουσιάσουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως επιτυχημένη, έστω και εάν πρόκειται να ισχυριστούν ότι: «Μέχρι τότε απλώς δεν λένε (οι διεθνείς αγορές Σ.Σ.) την αλήθεια και οι χαρτογιακάδες των αγορών αποτιμούν λανθασμένα, κατά τις συνήθειες και σύμφωνα με τα παιγνιώδη συμφέροντά τους…»! Υπάρχει, όμως, και ένα εάν…

Εάν έκανε τον κόπο να διαβάσει και ένα άλλο δημοσίευμα του «e-Βήματος», που αφορά στις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), που έχει δημιουργήσει ένα δείκτη που βγαίνει κατ’ ευθείαν από την «αγορά», ίσως, ο συγκεκριμένος αρθρογράφος να ήταν και πιο συγκρατημένος.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος πολύ ενδεικτικός: «Σκωτσέζικο ντους για την οικονομία». Και ακολουθεί το «ζουμί» της υπόθεσης σε μεγάλο υπότιτλο: «Αρνητικές προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης, ανεργία και επενδύσεις καταγράφει η τελευταία τριμηνιαία έρευνα του ΣΕΣΜΑ».

Θα παραθέτουμε τις εκτιμήσεις του συγκεκριμένου Συνδέσμου, αφού προηγουμένως παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα του ίδιου δημοσιεύματος: «Και ξαφνικά η αγορά μούδιασε. Η βελτίωση των προσδοκιών για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε καταγραφεί στην  προηγούμενη έρευνα για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2014 στον Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ αναστράφηκε κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014».

Διευκρινίζουμε ό,τι διευκρινίζει και το δημοσίευμα: «Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος Δείκτης αποτυπώνει τις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας των διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ που έχουν μια πολύ καλή γνώση της αγοράς και η γνώμη τους έχει ειδικό βάρος».

Παρακάτω. Τα συγκεκριμένα στοιχεία. Για τη μεγέθυνση της οικονομίας: Οι προβλέψεις του ΣΕΣΜΑ από 80% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο κατρακύλησαν στο 48%. Για την ανεργία: «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, 57,1%, θεωρεί ότι θα παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος». Για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: «(…) παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς συμβούλους προσδοκούν αύξηση επενδύσεων το επόμενο έτος, το ποσοστό τους έχει μειωθεί από 75,5% το προηγούμενο τρίμηνο σε 54%». Ταυτόχρονα: «Από την άλλη πλευρά, το μερίδιο αυτών που προβλέπουν επενδυτική στασιμότητα αυξήθηκε από 16,3% σε 44%». Για τις εξαγωγές: «Η σχετική πλειονότητα των συμβούλων εξακολουθεί μεν να προβλέπει στασιμότητα εξαγωγών, αλλά το σχετικό ποσοστό μειώθηκε σημαντικά, από 61,2% σε 54%».

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Κατά τη γνώμη μας αυτό που προκύπτει είναι ότι το μόνο σίγουρο για την οικονομία της χώρας μας είναι η αβεβαιότητα για την όποια ανάπτυξη που διατείνεται η κυβέρνηση. Κατά δεύτερο η πολιτική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και δεν εξωραΐζεται με τις όποιες προσπάθειες που κάνει. Κατά τρίτο, με δεδομένη, επίσης, τη στάση των δανειστών αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της ευρωζώνης ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στη στρατηγική του και δε μπορεί να αποφύγει τα επακόλουθα αυτής της επιλογής του.

COMMENTS