Το σκηνικό είναι ήδη στημένο

Όλοι πλέον οι πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά δεν του απέφερε κανένα όφελος. Και όταν λέμε ότι δεν του απέφερε κανένα όφελος δεν εννοούμε μόνο ότι δε μπόρεσε να αποσπάσει τη συγκατάθεση της Άνγκελα Μέρκελ για τις υποτιθέμενες «ανάσες», που σχεδίαζε να δώσει στους εργαζόμενους, προκειμένου να πάει στις εκλογές που οσονούπω έρχονται, ότι δε «βγήκε» τίποτα το ουσιαστικό για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά μπορεί αυτό το ταξίδι να είναι και η αρχή του ίδιου του πολιτικού του τέλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «e-Βήμα» μας αποκαλύπτει, με βάση δηλώσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών ότι οι Βρυξέλλες απαιτούν «περαιτέρω πρόοδο».

Παραθέτουμε αποσπάσματα του «ανώνυμου» αξιωματούχου του πάντα καλά πληροφορημένου Συγκροτήματος: «Οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο, υπογράμμισε, θα έστελνε μήνυμα στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλαιές της συνήθειες, τη στιγμή που φτάνει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής».

Για να συμπληρώσει: «Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία».

Και να καταλήξει: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2015 θα διευκρινιστούν τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014». Με δυο λόγια οι Βρυξέλλες απαιτούν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και πιέζουν στην κατεύθυνση της υλοποίησης όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας μέσω της μνημονιακής πολιτικής.

Από την άλλη μεριά με βάση την «Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους»*, που κατατέθηκε για ενημέρωση των μελών «των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων» και αφορά στις «πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα» στη συγκριτική ανάλυση που γίνεται, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπιστώνονται τα παρακάτω αποκαλυπτικά:

«Με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχιας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (60%). Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στη χειρότερη θέση μεταξύ των ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία».

Με βάση αυτήν την κατάσταση, που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, έχει ξεσπάσει μια ανίερη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που η μεν κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ασύνετης παραχολογίας, που θα τινάξει στον αέρα τη μέχρι τώρα υποτιθέμενη πρόοδο της χώρας προς την ανάκαμψη της οικονομίας, κατηγορία που αντιπαρέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το επιχείρημα της «επιθετικής διαπραγμάτευσης», που θα πετύχει ό,τι δεν πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, που, για να δικαιολογήσει αυτήν τη θέση του, παρουσιάζει τον Αντώνη Σαμαρά ως μαριονέτα της Άνγκελα Μέρκελ.

Αλλοιώνει, δηλαδή, και παρουσιάζει αντεστραμμένη την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κατάσταση που αναδεικνύει την πολιτική και οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, που θα την αντιμετωπίσει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που θα αναδειχτεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η σημαντικότερη και η χειρότερη υπηρεσία, όμως, που προσφέρει αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εξωραΐζει αυτήν την κατάσταση, υποσχόμενος ότι η ανάδειξή του στη διακυβέρνηση της χώρας θα σημάνει, ταυτόχρονα, και την αρχή της αλλαγής της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια υπόσχεση που δεν είναι σε θέση να την υλοποιήσει, γιατί δεν έχει τη δύναμη να την επιβάλει, παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα του κυβερνητικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει, αφού ακόμη και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, στην πρόσφατη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ, «παραπέμφθηκε» στην αρμοδιότητα των Ευρωπαϊκών οργάνων για τα θέματα που συζήτησε μαζί της.

Δε γνωρίζουμε αν βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα σενάριο, που προβλέπει ένα «αριστερό» διάλειμμα, παίρνοντας υπόψη και την πρόσφατη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Realnews, που μίλησε για την ανάγκη μιας κυβέρνησης με «προοδευτικό πρόσημο».

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ αυτών και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που, εκ των πραγμάτων, καθορίζουν και τα καθήκοντα του Κόμματος αυτήν την περίοδο, μια και το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια πολωμένη αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που εγκυμονεί και τους αντίστοιχους κινδύνους για το ίδιο το Κόμμα μας. Αυτό το θέμα, που είναι θέμα προτεραιότητας για το Κόμμα μας, θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο άρθρο μας.


* Το Γραφείο Προϋπολογισμού, με βάση το νόμο που δημιουργήθηκε, είναι στα καθήκοντά του να παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

COMMENTS