«Εργατικός Αγώνας»: Η επιβεβαίωση ήρθε πολύ γρήγορα

Το μόνο πράγμα που επιβεβαίωσε και επίσημα ο «Εργατικός Αγώνας», και δια της υπογραφής του, με την «απάντηση» που έδωσε προς τη «Νέα Σπορά», είναι τα όσα του αποδώσαμε. Μας παρουσίασε σαν να του απαντήσαμε εκ μέρους της Αλέκας Παπαρήγα! Επινόησε ένα «κόλπο», που συντηρεί τις συκοφαντίες και έτσι απόδειξε τις πραγματικές του προθέσεις.

Μ’ αυτόν τον τρόπο ξεπέρασε, υποτίθεται, τα όσα του καταλογίσαμε για θέσεις που έχει πάρει. Δεν είχε άλλο δρόμο. Επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τα όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται ενάντια στη «Νέα Σπορά» και από την αρχή προσπάθησε να εντυπώσει στα μυαλά των μελών και στελεχών του Κόμματος, των οπαδών και ψηφοφόρων του με το συκοφαντικό «Κράτα με να σε κρατώ». Και αυτό το κάνει κατά τρόπο απολύτως συνειδητό, μιας και το κείμενο εξακολουθεί να παραμένει αναρτημένο, δύο χρόνια και πλέον, μετά την αρχική του εμφάνιση.

Από την πλευρά μας μόνο μία εξήγηση έχουμε και είναι απλή. Δεν επιθυμούσε μια τέτοια εμφάνιση, την εμφάνιση της «Νέας Σποράς». Την αντιμετώπισε εξ’ αρχής ως εχθρική για λόγους, που, τώρα, γίνονται απολύτως κατανοητοί.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια άλλη φωνή, που δεν είναι μόνο ότι υπερασπίζεται το Μαρξισμό – Λενινισμό, δεν είναι μόνο ότι κατακρίνει την ηγεσία του Κόμματος για αριστερίστικη παρέκκλιση, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει το ίδιο κριτικά και αποφασιστικά το δεξιό οπορτουνισμό όλων εκείνων που μιλούν εξ ονόματος του 15ου Συνεδρίου. Και αυτό προφανώς ενοχλεί.

Ενδεχομένως πάλι, η εμφάνιση της Νέας Σποράς να δυσχέραινε τα σχέδια του «Εργατικού Αγώνα». Ποια ήταν αυτά τα σχέδια; Τώρα πια τα έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο «Εργατικός Αγώνας». Η μετατροπή του σε πολιτική κίνηση. Κι αυτό, διότι ενώ αρχικά παρουσιάστηκε ως ιστοσελίδα που ασκούσε κριτική στην ηγεσία του Κόμματος, υπερασπιζόμενος το Κόμμα, και την ιστορία του, και το 15ο Συνέδριο,  κατέληξε σε πολιτική κίνηση.

Εμείς από την πλευρά μας δε θα είχαμε καμία αντίρηση να θέλει ο «Εργατικός Αγώνας» να μετατραπεί σε πολιτική κίνηση. Δικαίωμά του να θέλει να παίξει το ρόλο ενός νέου Κομμουνιστικού Κόμματος ή να αναλάβει να παίξει το ρόλο του φορέα της ανασυγκρότησης του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το εάν μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο ή ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να τον παίξει. Αλλά ας το έκανε από την αρχή. Με ειλικρίνεια και στα ίσια. Γιατί από την αρχή έχει τη θέση ότι το ΚΚΕ έχει τελειώσει. Και αυτή η θέση αποδεικνύεται με μια απλή ανάγνωση από το «Κράτα με να σε κρατώ».

Η προσπάθειά του να μας ταυτίσει με την ηγεσία του Κόμματος είναι απαράδεκτη και κυρίως, ανυπόστατη. Μας δίνει το δικαίωμα να εκτιμούμε ότι επιχειρεί να λαφυραγωγήσει τον κόσμο του Κόμματος. Σε τι διαφορετικό μπορούσε άλλωστε να εξυπηρετεί η δημοσίευση μιας απρόσωπης «Διακήρυξης»;.

Το ερώτημα, όμως, είναι: Αν δεν πιστεύει η «Νέα Σπορά» στο εγχείρημα αυτό, που θέλει να επιχειρήσει ο «Εργατικός Αγώνας», από πού και ως πού έχει το δικαίωμα αυτός να της αποδίδει αήθεις, ανυπόστατες και αναπόδεικτες κατηγορίες και συκοφαντίες;

Ο «Εργατικός Αγώνας» έχει αποδυθεί σε μια συνειδητή προσπάθεια καλλιέργειας ανήθικων και κακόβουλων εντυπώσεων σε βάρος της «Νέας Σποράς», η οποία τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και προδίδει τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την …ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κινήματος που θα επιχειρήσει! Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο η απάντηση συνεχίζει στην ίδια ρότα, χωρίς να μιλάει για την ταμπακιέρα.

Εμείς θα περιμένουμε, μάταια ενδεχομένως, μία στοιχειοθετημένη τοποθέτηση πάνω στα ερωτήματά μας. Μέχρι τότε, παραθέτουμε την απάντηση που δημοσίευσε ο Εργατικός Αγώνας, στους αναγνώστες μας και την παραδίδουμε στην κρίση τους.

 




Απ’ αφορμή ένα κείμενο της Νέας Σποράς

Μετά την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση για τον Νίκο Ζαχαριάδη, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο στηριζόταν σε παραδοχές που η ίδια η πρώην ΓΓ της ΚΕ υιοθετούσε. Παραθέσαμε το σύνολο αυτών των παραδοχών όπως δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη και στο 902.gr, δώσαμε τις διαστάσεις που έχουν χωρίς καμία προσπάθεια να ερμηνεύσουμε ή να επεκτείνουμε το οτιδήποτε.

Στο πλαίσιο αυτό -και με βάση την ιστορική εμπειρία, τουλάχιστον, από την υπόθεση Ζαχαριάδη- απευθυνόμενοι στην ίδια την Αλέκα Παπαρήγα και στην ηγεσία του ΚΚΕ θέσαμε μια σειρά ερωτημάτων και ένα πλαίσιο αρχών για την λειτουργία του κόμματος της εργατικής τάξης. Λογικά, αν όφειλε κάποιος να μας απαντήσει -είτε γιατί προκλήθηκε είτε γιατί τον αφορούσε- θα έπρεπε να είναι αυτοί στους οποίους απευθυνθήκαμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς αναμέναμε κάποια απάντηση από μέρους τους.

Προς έκπληξή μας, όμως, διαπιστώσαμε πως αντί να λάβουμε απάντηση από την πρώην ΓΓ και την κομματική ηγεσία, αντ’ αυτών -και για λογαριασμό τους- μας απάντησε η ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ. Το ύφος και το περιεχόμενο της απάντησης είναι αδιάψευστος μάρτυρας πως κάποιος έπρεπε να μας απαντήσει και ανέλαβε ο… κατάλληλος.

Ασφαλώς δεν πρόκειται να μπούμε σε διάλογο με τη ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ ούτε για το «τι είναι και τι δεν είναι ο Εργατικός Αγώνας;», ούτε για τις διαστρεβλώσεις που κάνει στα κείμενα και στα άρθρα μας, ούτε για όσα ανυπόστατα μας κατηγορεί, ούτε για τα όσα ανιστόρητα γράφει γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Νίκο Πλουμπίδη κλπ. Εμείς, με το κείμενό μας, δεν ζητήσαμε κανένα λογαριασμό και καμία απάντηση από τη ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ. Εκείνη, όμως, θεώρησε πως πρέπει να μας απαντήσει. Πιθανόν να έχει και δίκιο αν η στάση της εμπίπτει στο πλαίσιο ενός καταμερισμού καθηκόντων τον οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε.

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ με το συγκεκριμένο κείμενό του -και με πλήθος άλλων στο παρελθόν- απευθύνεται στους κομμουνιστές μέσα κι έξω από το ΚΚΕ και φυσικά στην ηγεσία του κόμματος. Θέσαμε και θέτουμε ζωτικά ζητήματα για το κόμμα και το κίνημα (σε συνάρτηση με το κόμμα) τα οποία απαιτούν έναν έντιμο, ουσιαστικό, ανοικτό διάλογο, με την συμμετοχή όλων των κομμουνιστών και φυσικά της εργατικής τάξης. Τον διάλογο αυτό η ηγεσία του ΚΚΕ δεν μπορεί να τον αποφύγει ούτε με την σιωπή ούτε με παρελκυστικές τακτικές. Εννοείται, φυσικά, πως όσοι την βοηθούν σ’ αυτή της την τακτική, αναλαμβάνουν και τις ανάλογες ευθύνες.

Αν η ηγεσία του κόμματος -για τους δικούς της λόγους- προσπαθεί να αποφύγει έναν ουσιαστικό διάλογο για τα φλέγοντα και ουσιώδη ζητήματα του κομμουνιστικού-επαναστατικού-εργατικού κινήματος, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ούτε θα την διευκολύνει σιωπώντας, ούτε θα την βγάλει από την δύσκολη θέση μεταφέροντας την συζήτηση και τις ευθύνες στις πλάτες αλλονών.

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

COMMENTS