Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια

Τα σενάρια εναλλάσσονται ταχύτατα. Από την πλευρά της κυβέρνησης μας λένε και μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Ότι θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει τις 180 ψήφους για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το Φθινόπωρο η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, γιατί αδυνατεί να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που χρειάζεται για την εκλογή νέου Προέδρου, έστω και στην τρίτη ψηφοφορία.

Στο μεταξύ δημοσιογραφικές πηγές διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τη σκέψη να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα με δικιά της πρωτοβουλία. Άλλες δημοσιογραφικές πηγές μας πληροφορούν ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση κατορθώσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους από την πλευρά, κυρίως, της ομάδας των ανεξαρτήτων ( καθόλου βέβαιο) …κινδυνεύει από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που ενδιαφέρονται να ξεφορτωθούν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Προβάλλονται ακόμη και εκδοχές ότι οι πρόωρες εκλογές θα εξαρτηθούν από την πορεία των δημόσιων εξόδων. Από τις γενικότερες εξελίξεις που περισφίγγουν τη χώρα μας και έχουν διάφορες συνέπειες στην Ελληνική οικονομία. Φαίνεται μάλιστα ότι η αστική τάξη ανησυχεί γι’ αυτές τις εξελίξεις σε σημείο που να συνιστά «εθνική συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων, τώρα που η χώρα μας προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της από την οικονομική κρίση.

Και εκεί που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια ολόκληρη επιχειρηματολογία για το πώς αντιμετώπισε την οικονομική κρίση και τη χρεοκοπία και δεν έγινε …Αργεντινή προκύπτει η πτώση του Ελληνικού χρηματιστηρίου (δέκατη συνεχής πτώση, γεγονός που θεωρείται πρωτοφανές) αλλά και τα σκαμπανευάσματα στα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, που αποδόθηκαν στη διεθνή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Ήρθε και το Ρωσικό εμπάργκο και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.

Κατά τη γνώμη μας πράγματι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις στη χώρα μας και γενικότερα. Πίσω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία κρύβονται πολύ σημαντικές αντιθέσεις που σχετίζονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Την ίδια στιγμή η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την περιβόητη ανάπτυξη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιταλία. «Δικαιολογημένα», λοιπόν, και τα σενάρια και η ανησυχία και η αβεβαιότητα.

COMMENTS